вівторок, 06 березня 2012 16:54

На Черкащині провалюється програма "Доступне житло": Охочих майже нема

На Черкащині провалюється програма "Доступне житло": Охочих майже нема

На реалізацію програми "Доступне житло" в Україні цього року виділили 200 млн грн. Із них 2 млн грн отримала Черкащина.

Згідно з умовами програми, держава оплачує 30% вартості квартири. Решту суми погашає власник. Обмеження віку для оформлення немає.

Торік у Черкаській області квартири у такий спосіб придбали лише дві сім'ї.

Про це на прес-конференції розказав директор Черкаського регіонального управління фонду сприяння молодіжному житловому будівництву 51-річний Олександр Паливода.

"Цього року у нас проконсультувалися 300 сімей. Ми зробили висновок, що з них мало хто скористається програмою "Доступного житла". 30%, що надає держава, дуже мала частка. Решту грошей сім'ї погасити нелегко. Тому обговорюємо, щоб ще стільки виділяла й обласна рада. Плюс пільговий кредит якоїсь фінустанови. Якщо все це зійдеться, то купівля житла в такий спосіб буде більш доступнішою", - зазначив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт пояснив, чому кредити на житло такі дорогі

Вартість 1 кв.м "доступного житла" на Черкащині становить близько 6 тис. грн. На вторинному ринку від 4 до 7,5 тис грн, залежно від мікрорайону. Щомісяця потрібно буде викладати близько 3 тис грн.

"Це реальні гроші, які реально сім'я може виділяти. Адже за винаймання житла виходить майже така сума. Щоб мінімізувати витрати на квадратний метр, квартири здаємо без сантехніки, стіни лише поштукатурені. Бо як би ми не хотіли здешевити квадратні метри, нам будматеріали ніхто по меншій ціні не продасть. Тому ці питання треба вирішувати на найвищих рівнях, починаючи від належної зарплати із соцпакетами і закінчуючи контролем за основними монополістами будівельних матеріалів. В тому числі й оподаткування, яке також впливає на вартість квартири. З квітня ми розпочнемо будівництво наступного будинку. Це 16-поверхова "свічка" на 144 квартири. Із двома швидкісними ліфтами. Про здачу будинку з фондом підписуємо договір. Але там немає нюансу, що фонд має профінансувати певні кошти. А оплачує при наявності інвестора", - додав віце-президент асоціації "Група компаній "Добробуд" Юрій Капітоненко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Близько 120 тисяч українців досі не отримали житло через недобудови

За його словами, забудовник йде на ризик, вкладаючи в будівництво свої гроші, що стримує будівельні компанії входити у фінансування програми "Доступне житло".

"Попри це ми подали документи про проходження рейтингу на фінансування молодіжним фондом. Я надіюся, що знайдемо підтвердження в Мінрегіонбуді і наступного року здамо наступний будинок. Плануємо будувати житло в Черкасах. За рахунок оборотних коштів компанії. Є надія, що через пару років буде більше можливості реалізувати житло по програмах фінансування державою. Якби по Черкасах фінансування було в межах 7 млн грн, то реалізація житла б збільшилася втричі", - запевнив Капітоненко.

Зараз ви читаєте новину «На Черкащині провалюється програма "Доступне житло": Охочих майже нема». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути