У понеділок у Києві підвищили ціни на хліб. Найбільший столичний виробник хліба "Київхліб" збільшив ціну на "Український столичний подовий" на 68 коп. та нарізний батон "Київський" на 34 коп.
Тепер "Український столичний подовий" коштує 4,68 грн, а батон нарізний 3,84 грн.
За словами директора консалтингової компанії "ПроАгро" Миколи Верницького, подорожчав не соціальний хліб, а комерційний.
"Соціальними сортами є батон "Нива", хліб "Український домашній", "Богдановський", "Печерський", хліб "Арнаут" і "Пшеничний традиційний". Їхня вартість залишилися на попередньому рівні", - сказав він.
"Український" продають по 3,1 грн, батон "Нива" - по 3,4 грн. Стільки ж ця продукція коштувала півроку тому.
"Їхня вартість не зміниться, уряд не допустить подорожчання соціального хліба. Бо це - як і олія, масло, молоко - соціально значущий продукт. Його вартість враховують при обрахунку прожиткового мінімуму. Із вищими цінами доведеться піднімати цей показник - платити більші зарплати, стипендії, пенсії", - зазначив зазначив Верницький.
За його прогнозом, комерційні сорти хліба дорожчатимуть і далі, адже у вересні тонна пшениці подорожчала із 1600 грн до 2100 грн.
"Річ тут не тільки в пшениці. Компоненти для виробництва хліба теж дорожчають - дріжджі, яєчні компоненти, цукор. Кожні три місяці дорожчають комунальні послуги, бензин, потрібно піднімати зарплату працівникам хлібокомбінатів. Тому хлібобулочна продукція не може коштувати скільки, як два роки тому", - вважає Верницький.
Слідом за хлібом дорожчатиме печиво, булки, сушка, батони, прогнозує експерт.
"Це теж продукція хлібокомбінатів, вона впродовж року піднялася в ціні на 20%. До кінця року подорожчає ще на 10%", - підсумував Верницький.
Коментарі
11