понеділок, 16 квітня 2012 12:15
Борис Кушнірук
Борис Кушнірук
Економіст

Через монополізацію в українців щороку вимивають 100 мільярдів гривень

Україна має створити передумови для переходу малого та середнього бізнесу із обслуговуючої сфери до виробничої.

Часто кажуть, що в Україні майже немає малого та середнього бізнесу. Це не так. Середній клас почав зароджуватися, коли президент Леонід Кучма видав указ про спрощену систему оподаткування. Хоча це дозволило багатьом ухилятися від податків, але саме в той час почали відкриватися мережі кав'ярень, ресторанчиків, магазинів. Саме їх власники стали політично свідомими незалежними громадянами.

Середній і малий бізнес і зараз знаходить можливість для власного функціювання. Утім, для того, щоб країна розвивалася ефективно, треба щоб саме середній клас виробляв значну кількість продукції. Зараз із великим бізнесом, де все виробництво автоматизоване, нема чого й тягатися. Розвиток середнього бізнесу у свою чергу гальмується через корупцію і монополізацію.

Корупція не дає можливості працювати органам державної влади. Саме тому реформи з яких треба починати, повинні допомогти зробити діяльність органів влади прозорою.

У нас добре виписано законодавство про доступ до публічної інформації. Але при цьому інформація, кому належить певна нерухомість, є закритою. У більшості країн ми можемо зайти на сайт і за копійчану платню отримати інформацію, що кому належить. Тому що відкритість створює контроль, знижує рівень корупції.

Окрім того, функціонування малих підприємств придушує монополізація. З нею потрібно боротися, використовувати досвід Сполучених Штатів, де монополізм максимально придушується. За моїми поверхневими підрахунками щорічно в Україні через монополізацію у громадян вимивається 100 мільярдів гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На ініціативи президента у людей заберуть 33 млрд, а віддадуть 16 млрд - Соболєв

Тому боротьба з цим явищем потрібна, бо воно не тільки спотворює ринкову конкуренцію, а й обкрадає громадян. Тільки реформи монополії у сфері ЖКХ допомогли б заощадити кожній сім'ї чимало грошей. А найголовніше, що такі реформи абсолютно не потребують "затягування пасків" населення. Потрібна тільки політична воля.

За розвитком середнього підприємництва потягнеться і науково-технічний розвиток. Бо рішення держави про те, мовляв, що "ми починаємо розвивати науку" не допоможе. А малий та середній бізнес буде потребувати інновацій, у економіки з'явиться потреба залучати науковий потенціал. Дуже цікава сфера IT, тому що може приносити країні більше прибутків, ніж ГТС. Попит на нові розробки зумовить підвищення зарплат науковцям.

На сьогодні країна знаходиться у перехідному стані. Якщо відповідних реформ не буде, він може тривати ще багато років.

Зараз ви читаєте новину «Через монополізацію в українців щороку вимивають 100 мільярдів гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути