Ексклюзиви
пʼятниця, 25 липня 2014 14:12
Борис Кушнірук
Борис Кушнірук
Економіст

Яценюк довів, що він неефективний прем'єр-міністр

З формальної точки зору заява Арсенія Яценюка про відставку цілком вмотивована. Адже з розпадом парламентської коаліції уряд має іти у відставку. Існує світова практика, коли прем'єр подає заяву президенту, той приймає відставку і просить урядовців виконувати свої обов'язки до призначення нового Кабміну. У нашому прикладі прем'єр чомусь вирішив, що йому варто одноосібно заявити про відставку і піти собі. Так може бути, коли голові уряду набридає його робота і він не хоче навіть бути виконуючим обов'язки. Але ж це відповідальна посада, до прем'єра прикута увага не тільки громадян країни, а й міжнародного співтовариства. Тому так чинити негоже. Тим паче, що ситуація в країні дуже складна.

Зрозуміло, що формувати нову коаліцію в нинішніх умовах недоречно, адже все суспільство вимагає позачергових парламентських виборів. Тому до них має працювати чинний уряд. Якщо Арсеній Яценюк не бажає його очолювати, то його обов'язки може виконувати хтось із заступників. Це звичайна процедура для країни з парламентсько-президентською формою правління.

Якщо ж говорити про ефективність цього уряду, то мене завжди бентежило, що він нічого не робив. У жодній сфері не розпочато жодної реформи, не перекрито жодної корупційної схеми. Натомість ми бачили один популізм і небажання робити якісь перетворення. Звичайно, можна знайти якесь виправдання війною та виборами президента. Але хто заважав оприлюднювати витрати чиновників, ввести будинкові прилади обліку електроенергії, тепла і води, формувати єдиний реєстр юридичних осіб тощо. Тобто робити конкретні справи. Тому плачу Ярославни з приводу відставки Арсенія Петровича не повинно бути. Яценюк довів, що він неефективний прем'єр-міністр. Ситуація в економіці стала ще гіршою, ніж була до Майдану.

Звичайно, Яценюк шукатиме якісь виправдання: мовляв, парламент не ухвалив кілька поданих урядом законопроектів, не вніс зміни до держбюджету тощо. Але ж коли цей уряд починав працювати, бюджет коригували. Та вже тоді було видно, що до нього закладені нереалістичні показники. Зокрема, всього 5% падіння ВВП. Насправді цього року слід очікувати падіння не менше 10%. До того ж, уряд може сам зменшувати видатки, які нема чим фінансувати. Для цього не потрібне рішення Верховної Ради.

Можливо, Арсеній Петрович зрозумів, що перевибори неминучі і вирішив зосередитися на політичній роботі. Тоді його демарш можна пояснити. Хоча до "Батьківщини" уже повернулася Юлія Тимошенко і вона одноосібно керуватиме передвиборчою кампанією. Реанімування ж "Фронту змін" виглядає малоймовірним. Тому політичне майбутнє Яценюка мені вважається туманним.

Зараз ви читаєте новину «Яценюк довів, що він неефективний прем'єр-міністр». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути