неділя, 17 листопада 2013 15:01
Борис Кушнірук
Борис Кушнірук
Економіст

Розвиток електронної торгівлі значно здешевлює кредити

Китайська платформа інтернет-торгівлі, компанія Alibaba, всього за один день наторгувала 5,8 млрд доларів. Така кількість грошей та такі показники можуть змусити позеленіти від заздрості навіть американців. Адже вони мають багатий досвід "кіберпонеділків" та інших дискаунтів, проте найбільша виручка від них минулого року виявилася майже втричі меншою за китайську. Китайці, шанувальники інтернет-торгівлі, з нетерпінням чекали 11 листопада. Цей день відзначається п'ятий рік поспіль, і його вже охрестили "Торговим карнавалом 11 листопада".

Електронна торгівля в Китаї - не просто сегмент економіки, це один з найпотужніших двигунів економічного зростання. Там її частка становить 15% у ВВП держави. Обсяг ринку електронної комерції України в 2012 році становив 1,59 млрд доларів. Передбачається, що в 2013 році зростання електронної комерції становитиме 49% порівняно з 2012 роком (2,37 млрд доларів).

Сама по собі електронна торгівля не є двигуном економіки, бо це лише інструмент. Двигуном є попит. Якщо він зростає, то це свідчить про реальні економічні досягнення. Але попит залежить від загальної ситуації.

Чим гарні електронні торги? Вони здешевлюють просування товарів, бо в цьому випадку не потрібно утримувати персонал в магазинах, не потрібно шукати приміщення для торгівлі. Це все призводить до того, що товари стають дешевшими і доступнішими для покупця. Тому розширення обсягів електронних торгів сприяє збільшенню попиту на товари та послуги.

Сам процес збільшення електронної торгівлі відбувається доволі динамічно. Але це не значить, що вона стане локомотивом зростання торгівлі як такої. Багато речей люди намагаються купувати не через електронну систему, особливо коли йдеться про одяг, техніку.

Тобто відбуватиметься розширення торгівлі в Інтернеті, але вона не замінить звичайної системи. Принаймні, в найближчому майбутньому в розрізі трьох - п'яти років. Я не очікую кардинальної зміни поведінки покупців. Але зростання обігу буде відбуватись кожен рік. Це пов'язано із використанням пластикових карток, мобільних технологій. Бо поки що частка, яку займає електронна торгівля в Україні, зовсім невеличка. Роздрібна торгівля становила минулого року понад 500 мільярдів гривень. Українці не так часто використовують картки, як люди на Заході.

Розширення електронної торгівлі несе позитив для влади – збільшення використання безготівкових коштів. Люди розраховуються картками, а це означає, що контролюються та обліковуються дані про те, що електронні магазини продали товари. Вони збільшують таким чином контроль за доходами підприємств.

А також зменшується використання готівки, і таким чином, це збільшує кількість коштів, які є у комерційних банків. Це дає їм можливість видавати більше кредитів, я вже не кажу про те, що кошти на таких рахунках – найдешевші для банків. Більш того, вони отримують вигоду, бо за кожну транзакцію, вони отримують платіж. Тому для банків це дуже вигідно.

Таким чином це несе позитиви для всіх. Єдиний нюанс в тому, що має бути налагоджена система захисту прав споживачів, бо купуючи товари в безготівковій формі люди часто зіштовхуються із тим, що їм продадуть неякісні товари. Потім вони не знають, куди бігти і де шукати ту компанію, і яким чином їм гарантують повернення коштів. От саме цим має опікуватися держава для того, щоби питання електронної торгівлі розширювалось.

Зараз ви читаєте новину «Розвиток електронної торгівлі значно здешевлює кредити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути