вівторок, 20 грудня 2011 00:45

"Застабілізували курс до того, що банки почали затримувати платежі"

— У мене безстроковий контракт, — заявив голова правління "Укрсоцбанку" Борис Тимонькін в інтерв'ю виданню "Экономические известия" в липні. Проте ймовірність того, що банкір найближчим часом утратить посаду, велика. Наступного року має завершитися процес злиття "дочок" фінансової групи "Унікредит" в Україні — "Укрсоцбанку" та "Унікредитбанку". Працівники "Укрсоцбанку" не приховують, що Борис Тимонькін уже давно облишив справи, його функції в банку скоріше номінальні, а голос не вирішальний, а тому навряд чи він збереже місце в об'єднаній фінустанові.

Не секрет, що 2007-го, перед придбанням чергового активу в Україні, італійську "Унікредит ґруп" консультував один із глобальних лідерів стратегічного консалтингу — "Бейн енд компані". Мало хто знає, що з 2005 року в цій компанії працювала Катерина Тимонькіна — дочка Бориса Владиславовича.

Іще один цікавий нюанс: 2005-го в "Укрсоцбанку" з'явилася дочірня структура — "Укрсоцбуд". Головним її завданням було реалізовувати інвестиційно-будівельну програму банку, що була розрахована насамперед на будівельні організації, де відсутнє ліквідне забезпечення — активи, які можна легко перевести в готівку. Схема нагадує банальне відмивання грошей: фінустанова видає пільгові кредити афілійованим структурам, у яких немає ліквідної застави. На 1 березня 2011 року заборгованість "Укрсоцбуду" за кредитами становила 132,78 млн грн — майже половина загальної суми зобов'язань підприємства. Решта 52,8% — заборгованість за облігаціями, організатором випуску яких став "Укрсоцбанк". При цьому прибуток за підсумками року компанія показувала лише раз — 2006-го. Чистий прибуток тоді сягав 259,3 тис. грн. Далі були самі збитки: 2007-го — 6,467 млн грн, 2008-го — 11,66 млн, 2009-го — 17 млн грн. Торік — 40,690 млн грн. А цього року банкіри дружно говорять про високу проблемну заборгованість "Укрсоцбанку", зокрема в будівельній галузі.

Останнім часом голова правління "Укрсоцбанку" часто з'являється на людях. На початку листопада Борис Тимонькін презентував Незалежну асоціацію банків України, яку й очолив. Правда, установчі збори асоціації відбулися в закритому режимі — без доступу преси. Іще нещодавно Борис Тимонькін був правою рукою голови Асоціації українських банків Олександра Сугоняка. Насправді конфлікт між ними почався раніше.

— Наші розбіжності тривають від 2008-го, коли Асоціація українських банків намагалася запобігти на той час імовірній економічній кризі й виступала за обмеження споживчого кредитування, зокрема валютного, — розповідає Олександр Сугоняко. — Банкам з іноземним капіталом, зокрема "Укрсоцбанку", така заборона валютного кредитування була, м'яко кажучи, не на руку. Адже материнські структури постачали "дочок" дешевою валютою, яку можна було видавати в Україні під божевільні відсотки.

У свіжому інтерв'ю "Економічній правді" Борис Тимонькін не заперечує, що якби можна було давати кредити під 600%, то фінустанови видавали би позики і під такі відсотки.

Наприкінці 2010-го АУБ пішла на жорсткий конфлікт із Нацбанком стосовно скасування вимог щодо прискореної рекапіталізації дрібних банків. Тоді великі банки і фінустанови з іноземним капіталом стали на бік регулятора, а асоціація захищала позицію 2/3 фінустанов, які, по суті, повинні були піти з ринку.

Незабаром Борис Тимонькін розіслав банкам заяву, в якій закликав банкірів не платити членські внески АУБ. Потім "Укрсоцбанк" узагалі вийшов з асоціації, а в травні 2010-го став одним із засновників Форуму провідних міжнародних фінансових установ. До його складу ввійшли банки з іноземним капіталом. "Війна" тривала і 2011-го. Зі слів Бориса Тимонькіна, він особисто зробив усе, щоб зірвати 15-й звітно-виборчий з'їзд АУБ 24 червня цього року й агітував банкірів вступати до нової організації.

Сьогодні в Україні діють три організації — Асоціація українських банків, Український кредитно-банківський союз і Форум провідних міжнародних фінансових установ. Навіщо створювати нові — незрозуміло.

— За бажання можна ефективно працювати і в цих організаціях, — розповідає банкір, який не називається. Додає, що Борис Тимонькін є віце-президентом Українського кредитно-банківського союзу, тому впливати на роботу організації — один із його прямих обов'язків. — Але у створення Незалежної асоціації банків України зацікавлений Нацбанк, який буквально тисне на власників і керівників фінустанов. Ми були на прийомі в Нацбанку, і нам настійливо рекомендували підтримати створення асоціації.

Схоже, регулятор не проти сформувати організацію, яка підтримувала б усі ініціативи Нацбанку. І тепер Борис Тимонькін активно захищає всі нововведення НБУ. Навіть заходи, що спровокували "гривневий голод" на ринку, через який страждають банки.

— Керівництво нової організації не може відкрито виступити з критикою дій Нацбанку: є лише імітація діяльності, імітація критики, — розказує Олександр Сугоняко в інтерв'ю радіо "Ера ФМ". — Ми за рік попереджали Нацбанк про кризу 2008 року, і тепер наші аналітики бачать проблеми. Але нас ніхто не хоче навіть слухати: ось вирішив НБУ, що потрібно стискати ліквідність, аби таким чином стабілізувати курс. Застабілізували курс до того, що банки почали затримувати платежі.

Іще рік тому, коли Нацбанком керував Володимир Стельмах, ситуація була цілком протилежна: банкіри активно критикували дії Нацбанку, які бодай трохи обмежують їхні права. Учасники ринку побоюються, що рано чи пізно регулятор зажадає, аби банки були членами тільки однієї, лояльної до нього, організації.

А тим часом банкір Тимонькін удався до критики законів. 15 листопада 2011 року Верховна Рада прийняла закон про пом'якшення відповідальності за правопорушення у сфері господарської діяльності. Його ініціював президент Віктор Янукович. Голова правління "Укрсоцбанку" Борис Тимонькін відгукнувся на ухвалення закону відкритим листом. У ньому керівник єдиного із системних банків із закордонним капіталом в Україні, який піднімає ставки за кредитами, що потім перетворюються на борги, зазначає: "Набрання чинності даним правовим актом позбавить банки права використовувати у процесі стягнення заборгованості такий важіль впливу на позичальників, як кримінальна відповідальність за скоєне порушення, за яке може бути винесене покарання у вигляді позбавлення волі". Чи означає це, що Борисові Тимонькіну кортить пересаджати всіх банківських боржників?

Зараз ви читаєте новину «"Застабілізували курс до того, що банки почали затримувати платежі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути