понеділок, 12 листопада 2012 14:20
Борис Кушнірук
Борис Кушнірук
Економіст

Януковичу треба бути не Януковичем, аби виграти президентські вибори

Впевнений, що президентські вибори відбудуться вчасно, тобто 2015 року. Жодних серйозних підстав для дострокових виборів не бачу. Скоріш за все, вони будуть загальнонародні, оскільки для того, щоб їх провести в парламенті — потрібно змінити Конституцію, а для того немає можливостей у президента, навіть при великому бажанні.

Шанси Януковича будуть низькими, а ці парламентські вибори лише підтвердили це. По великому рахунку, зараз відбувається процес, який зупинити неможливо. Йому просто потрібно бути не Януковичем, а якщо проводити подальшу політику, яка зараз є, з урахуванням погіршення ситуації світовій економіці, і, відповідно, зростання проблем в українській економіці, то лише виникає питання, як утримати владу до 2015 року.

Формується команда, яка повинна виграти вибори. Янукович оточує себе людьми, які обіцяють йому, що "Ми виграємо вибори, попри все". Я переконаний, що такий сценарій приречений. Я не бачу сценарію, при якому можна було б виграти вибори навіть з фальсифікаціями, оскільки розрив між кандидатом від опозиції та Януковичем буде надто великим. Абсолютна більшість виборців не підтримує його. Ситуація, порівняно з парламентськими виборами, буде погіршуватися, а незадоволення населення буде зростати. Очевидно, що у Януковича все менше буде шансів мати той рейтинг, який би йому дозволяв боротися за перемогу. Диктатуру ж не встановиш. Україна – це не Росія, не Білорусь. Тут владу на шпиках владу не утримаєш, тому шансів особливих в нього я не бачу.

Чим більше він буде сидіти в цьому кріслі, тим більше він себе буде заганяти в кут, бо тоді не буде шансу реалізувати другий сценарій – сценарій наступника. Потрібно поставити наступника, який своїми кроками міг би себе позитивно показати, і, фактично, стати кандидатом від влади. Цим наступником може бути Порошенко, може бути ще хтось, із достатньо відомих політиків. Окрім Порошенка я не бачу персони такого рівня, хто міг би це зробити. В усіх інших випадках голосування буде протестним, дуже протестним. Просто, коли буде запропонований наступник, з ним будуть укладені домовленості. Це не варіант російський, але він буде готовий виконати певні зобов'язання перед "Сім'єю", наприклад не чіпати їхнього майна, їхньої свободи.

Щодо Яценюка, то якщо політик піде до кінця, то він може виграти у Януковича, проте шанси у Кличка вище, ніж у Яценюка. Згадаймо, коли була Тимошенко та Ющенко, то була не оприлюднена домовленість, вона вже спливла після виборів, але так, вона була: "Я стаю президентом, а ти прем'єром". З цієї точки зору, немає чого запропонувати Арсеній Яценюк Віталію Кличку. Кличко – не прем'єр. Умовно кажучи прем'єр – це робоча лошадка, яка може управляти країною. У Яценюка – є певний досвід, а у Кличка - нічого подібного не було.

Тому в тандемі Кличко – президент, а Яценюк – прем'єр, то такий тандем буде працювати, а навпаки – ні. Я не виключаю такий тандем, він би був вигідний обом сторонам.

Зрозуміло, що Кличко буде більш позитивно сприйнятий Сходом країни, ніж Яценюк. В чому особливість? Від президента не чекають, особливо, якщо це буде Кличко, що він буде займатись управлінням економікою. Від нього чекають певного рівня справедливості суспільного устрою. До того ж, щоб він не відповідав уподобанням тільки одній частині країни – наприклад Заходу. Кличко в цьому плані може більш рівномірно "розподілитись" по території.

Знаючи ідеологічне спрямування "Свободи", то уявити Тягнибока в якості кандидата в президенти складно, хоча кандидатом він буде і, скоріш за все, він буде йти на вибори. Очевидно, що він не зможе претендувати на перемогу. Ми розуміємо, що для цього потрібно мати не настільки чітко орієнтовний електорат країни. Якраз особливість Тягнибока в тому, що він позиціонується надто радикально українським. Він не буде сприйнятий на Сході. Він не зможе змінити це спрямування, оскільки тоді він не буде відповідати тим очікуванням електорату, який обрав його партію до парламенту, бо частина його електорального поля очікує саме такого відношення. Він не зможе перестати говорити, що Україна для українців.

Окрім того, він усвідомлює, що влада грає на сценарії використання "Свободи", як інструменту розколу країни та інструменту, який виведе Януковича в другий тур. Це єдиний топовий кандидат, який може бути корисний Януковичу, оскільки він програє, а всі інші у Януковича виграють. Треба розуміти, що в політиці хтось використовує когось в своїх цілях, в даному випадку "Свобода" та Тягнибок, цілком розуміючи яку роль їй відводять буде готова буде грати в цю гру до того, моменту де буде вважати, що це допомагає в отриманні влади чи більших можливостей.

Жодних можливостей та шансів перемогти на президентських виборах у Симоненка немає. Вони завжди були обслугою влади. Вони такими були при Кучмі, вони таку функцію виконували при Тимошенко. В 2015 році уявити, що в другий тур одночасно вийде і Симоненко і Янукович – неможливо. Симоненко може "попастись" на електоральному полі Сходу. Не існує для Симоненка варіанту другого туру, він може претендувати на теж саме поле, яке є у Януковича – Схід і Південь, а там і Януковичу самому мало місця.

Щодо Тимошенко, то мало вірогідним є її звільнення, тому що в цьому не зацікавлена ані влада, ані опозиція. Навряд чи є шанси, проте, очевидно, що якщо вона піде на вибори, і люди будуть знати, що вона не просто обіцяє, а виконає свої обіцянки. В суспільстві існує великий запит на те, щоб тих, хто зараз при владі посадили. Він гостро відчувається. Тобто у неї будуть гарні шанси, якщо їй дадуть таку можливість.

В українській політиці є правила, на відміну від російської політики. Тут не може з'явитися особа, яка нікому не відома і тут вона стає президентом. Навіть серед тих, хто пройшов в парламент, немає тих хто не був в політиці. Перелік людей, які можуть виграти президентські вибори - доволі вузький: Яценюк, Кличко, Янукович і один із лідерів, хто пов'язаний із владою, якщо він стане виконувати функцію наступника. В першу чергу – це Порошенко. В нього доволі значні можливості, щоб його влада зробила наступником. В нього були б волі непогані шанси.

Зараз ви читаєте новину «Януковичу треба бути не Януковичем, аби виграти президентські вибори». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути