вівторок, 02 квітня 2013 14:15

Зневоднення організму призводить до судомів

Зневоднення організму призводить до судомів
Фото: vseznajka.com.ua

-Уночі в малого почалася блювота. Неспокійно спав, плакав. Видно, у нього болів животик. Зранку завезла у "Центр сімейної медицини". Лікар сказав, що малий підхопив кишкову інфекцію. Можливо, з'їв щось несвіже. Лікар тішився, що вчасно звернулися, поки у дитини не почалося обезводнення. Прописав лікування та дієту, - розповідає Галина Мусієнко.

У "Центрі сімейної медицини" зазначають, що найбільше пацієнтів з кишковими захворюваннями у період, коли на ринку з'являються перші свіжі овочі та фрукти. Попереджають, аби люди не купували зелену цибулю, парникові огірки та помідори, капусту. У них вміст нітратів переважає, що за допустиму норму. Дітям їх протипоказано давати. Весняні овочі приносять більше шкоди, аніж користі.

Кишкові інфекції викликаються бактеріями або вірусами. Як правило, протікають з високою температурою, блювотою і проносом. Зараження можливо повітряно-крапельним, харчовим, водним шляхом.

Серед кишкових інфекцій найбільш відомими є дизентерія, сальмонельоз і колі-інфекція. Можуть протікати з високою або субфебрільною температурою, часто з блювотою. Стулець може бути із слизом, зеленню, при важких формах – з кров'ю. При лікуванні таких інфекцій лікар може призначити курс антибіотиків.

Існує близько 10 груп кишкових вірусів, серед яких найбільш поширені ротавірусна і ентеровірусна інфекції. Ротавірусні інфекції — кишковий грип - починається звичайно гостро, раптово. Протікає з високою температурою, багатократною блювотою, рясним і частим водянистим ясно-жовтим стульцем.

Ентеровірусні хвороби протікають також дуже гостро, з високою температурою, проте діагностуються складніше, оскільки мають вкрай різноманітну клінічну картину. Ентеровіруси можуть вражати не тільки шлунково-кишковий тракт, але і центральну нервову систему, серце, м'язи, шкіру.

Багатократна блювота часто приводить до обезводнення, створюючи великі труднощі для виліковування. Через обезводнення порушується водно-сольовий баланс організму, що може привести до збоїв в роботі серця, судомів.

Терапію при будь-якій кишковій інфекції повинен призначати тільки лікар. До приїзду лікаря головне – не допустити обезводнення. Також дуже велике значення має дієта.

Кількість споживаної їжі зменшити, проте голод не корисний. Треба виключити з раціону молоко, свіжі соки, фрукти та овочі. Всі ці продукти є сприятливим середовищем для розвитку хвороботворних кишкових бактерій і вірусів, також підсилюють процеси бродіння і газоутворення. Каша, кисломолочні продукти (сир, йогурт), м'ясні котлети чи пюре дозволені, але тільки після припинення блювоти. До нормального харчування повертаються протягом двох тижнів після одужання.

Слід ізолювати хворого члена сім'ї. Часто та ретельно мити руки, використовувати якісні продукти харчування.

"Центр сімейної медицини":

м.Кам'янець-Подільський, вул. Драгоманова, 14а.

Тел. (03849) 3-10-98, 3-99-69, 098-812-6348.

Електронна адреса: [email protected].

Центр сімейної медицини можна знайти за адресою: www.centrmed.com

Зараз ви читаєте новину «Зневоднення організму призводить до судомів ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути