понеділок, 11 березня 2013 06:15

Хворим на діабет можна два яйця на тиждень

Автор: фото з сайта www.fotokanal.com
  Від переїдання часто виникає ожиріння і зростає ризик захворіти на діабет. Лікарі радять підтримувати нормальну вагу
Від переїдання часто виникає ожиріння і зростає ризик захворіти на діабет. Лікарі радять підтримувати нормальну вагу

— Почувалася щодня все гірше, але не розуміла, що зі мною. Здала всі аналізи. Виявилося, в мене діабет, — розповідає 42-річна Віра Грак із Черкас. — Лікар пояснив, могла захворіти через неправильне харчування. Останні два роки мала постійні стреси. Їла все, що бачила. Набрала 20 кілограмів. Тепер на дієті. Лікуюся травами.

Занедужати на діабет можна у будь-якому віці. Лікарі зауважили, останніми роками більшає таких хворих

— Цей той другий тип, який часто виникає після 40 років. Люди ведуть малорухливий спосіб життя, від переїдання виникає ожиріння, — розповідає черкаський ендокринолог Леонід Вдовенко, 54 роки.

Більшість пацієнтів їли неякісні продукти. При підозрі на цукровий діабет слід уживати малокалорійну їжу, відмовитися від солодкого.

— Необхідно підтримувати нормальну вагу. Продукти краще купуйте на базарі. Там натуральніші. Дотримуйтеся традиційної дієти без солодкого, навіть меду,  мучного. Хліб — лише висівковий або спеціальний для діабетиків. Їжте п'ять-шість разів на день невеликими порціями. Бо якщо за раз з'їсти дуже багато, цукор у крові різко підвищується.  Сметану й сир беріть знежирені, обирайте бринзу замість голландського і російського сирів, пийте молоко жирністю 0,5 відсотка.  М'ясо й рибу варіть чи тушкуйте, не смажте. Яйця — не більше одного на день, а краще одне на два-три дні.

Лікарі нетрадиційної медицини радять вживати трав'яні настої.

— Найперше — листя чорниці. Помічні галега, чи козлятник, сушениця болотяна, клевер. Добре допомагає коріння лопуха, але осіннього, бо в ньому вміст рослинного інсуліну до 60 відсотків, — розповідає травниця Марина Сахно, 65 років. — Можна вживати спориш, але п'ють через трубочку, бо "летить" зубна емаль. Іще роблять суміш листя горіха, білої шовковиці й ожини. Дві столові ложки запарюють на півлітрову банку. П'ють по півстакана за півгодини до їди.

Трави змінюють що три-чотири тижні.

— Є такий овоч топінамбур, він також містить багато інсуліну. Його використовують для салату — натирають моркву, яблуко й оливковою олією заправляють. Корисно споживати шовковицю в будь-якому вигляді: чи сушену, чи свіжу. Краще біла або рожева.

Повнішають через брак йоду

Лікарі дослідили, що діабет обох типів може спричинити брак йоду в організмі. Через йододефіцит виникають хвороби щитовидки.

— Є такі, які переплітаються з діабетом. Наприклад, пов'язані зі збоями імунітету. Діабет може поєднуватися з токсичним зобом, за якого людина зазнає йододефіциту, — каже столичний ендокринолог Марина Струк, 30 років. — Але немає аналізу, який чітко б визначив, чи вистачає людині йоду.

За йододефіциту постійно збільшується вага, при цьому людина весь час голодна. У декого підвищуються тиск і рівень холестерину в крові. В організмі затримується рідина, набрякають ноги. Можуть бути судоми. Починаються запори. Шкіра стає суха, волосся ламке.

Зараз ви читаєте новину «Хворим на діабет можна два яйця на тиждень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути