субота, 11 травня 2013 12:06

Весільну сукню вишивають два місяці
8

Фото: Фото: Анна УСІК

Сукні з мальвами, соняшниками, трояндами і барвінком вишиває Людмила Щигольська з Тернополя.

"Більшу частину часу присвячую вишиванкам, бо на них мода не пройде ніколи, - говорить Людмила Олексіївна. – Вишиті сукні стали популярними торік. Тільки за весну і літо у мене замовили зо 20 вишитих суконь".

Майстриня має понад 10 замовлень на сукні на травень і червень. Каже, найчастіше сукні-вишиванки купують наречені на вінчання.

"Звісно, усі віддають перевагу білим вишитим сукням. Особливості і форми вишивки підбираю не тільки за смаком дівчини, а й за її поведінкою, норовом і характером. Комусь пасують великі візерунки, комусь достатньо вишитого коміра, рукавів і пояса".

Показує на фотографіях чотири чорні сукні. Дві розшиті червоними нитками, по одній – жовтими і зеленими.

"Чорні вишиванки купують на свята, до ювілеїв, а також на заручини. Дуже стильна річ, але на весілля такий колір одягати не пасує, тому чорні плаття замовляють рідше, - пояснює майстриня. - Таке плаття популярне серед молоді, бо, якщо його вишиє майстер, то воно буде лише в одиничному екземплярі. До того ж темний колір приховує недоліки фігури. У ньому навіть трішки огрядна дівчина виглядатиме тендітною і стрункою. Підкреслити талію у такому платті-сорочці допоможе вишитий пояс".

Ціни на вишиті сукні стартують від 1 тис. грн.

"Найдешевші ті моделі, де вишивка нашита поверх сукні, - пояснює майстриня. – Якщо хочете, щоб уся сукня була обшита вручну, замовлення треба зробити хоча б за два місяці. Такі сукенки будуть удвічі-утричі дорожчими".

Вишивати плаття і сорочки Щигольській допомагає сестра і дві доньки.

"На травень одній нареченій вишила плаття на білому лляному полотні, - розповідає Людмила. – Зараз серед молоді популярні V-подібний виріз та у формі трапеції. На літо просять шити сукню з короткими рукавами. На весну ще замовляють з рукавами по лікоть. Дехто просить і їх по всій довжині оздобити вишивкою. Серед орнаментів зараз найпопулярніші калина, троянди з листочками і просто вишивка гладдю, сірими і білими шовковими нитками з мережками. На прохання замовника пояс і рукави сукні також можна обшити кольоровим бісером".

Зараз ви читаєте новину «Весільну сукню вишивають два місяці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути