Ексклюзиви
понеділок, 05 грудня 2011 13:30

Сонливість передається у спадок - вчені відкрили "ген сонливості"

Сонливість передається у спадок - вчені відкрили "ген сонливості"

Європейські вчені виявили, що сонями не стають, ними народжуються. За словами дослідників з Німеччини і Британії, звичка спати до полудня і довго валятися в ліжку передається генетично, повідомляє британська телерадіокомпанія BBC.

Дослідники з університетів Единбурга і Людвіга-Максиміліана (Мюнхен, Німеччина) провели експеримент на виявлення гену сонливості, в якому брали участь 10 000 людей з Хорватії, Голландії, Італії, Естонії, Німеччини і Оркнейських островів (Шотландія). Учені брали в кожного випробуваного аналіз ДНК і просили розповісти про те, скільки часу потрібно учасникам експерименту на те, щоб виспатися. При цьому мова йшла виключно про вихідні дні, коли людям не потрібно було нікуди поспішати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Учені виявили ген, що відповідає за раптову сонливість

Виявилось, що випробовувані, в крові яких був виявлений ген ABCC9, щодня сплять на 30 хвилин довше за тих, у кого цього гена немає. Таким чином, якщо пересічному жителю Європи потрібно 8 годин для повноцінного відпочинку, то "генетичним соням" - як мінімум, на півгодини більше. Найчастіше, правда, люди з ABCC9 проводять у ліжку по вихідних від дев'яти до 11 годин. Вчені підрахували, що ген сонливості є у кожного п'ятого європейця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 8 способів позбутися сонливості

За словами професора Джима Вілсона з Університету Единбурга, в майбутньому відкриття ABCC9 може допомогти штучно регулювати кількість необхідних людині годин сну на добу. Учений додав, що за сонливість відповідають більше 20 генів, але нещодавно відкритий ABCC9 відіграє в цьому питанні визначальну роль. Крім того, говорить біолог, звичку подовгу валятися в ліжку часто прищеплюють людині "занадто добрі" батьки.

Зараз ви читаєте новину «Сонливість передається у спадок - вчені відкрили "ген сонливості"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути