Ексклюзиви
понеділок, 13 жовтня 2008 16:34

8 способів позбутися сонливості

8 способів позбутися сонливості
Проспали свою зупинку? Клюєте носом на роботі і за кермом? Ось декілька простих порад, які допоможуть вам позбутися сонливості і надмірної втоми.

1. Зарядка. Легке фізичне навантаження після сну допоможе вам відновити здатність до концентрації і поліпшить увагу. Якщо в сон вас хилить після роботи, а додому ще треба доїхати, причому за кермом, пробіжіться пару разів по сходах або зробіть кілька піших кіл навколо парковки. Зосередитися на водінні буде простіше, а нічний сон стане міцніший.

2. Зміна розкладу. Сонливість може бути наслідком неспівпадання вашого розпорядку з вашими біоритмами. Можливо, прокидаючись на півгодини пізніше або на 20 хвилин раніше, ви відчуватимете себе набагато краще - тому що потрапите в швидку фазу сну, коли функції організму активізовані на повну. Спробуйте "зловити" цей ідеальний для себе час і підстроїти під нього свій розклад. Можна, наприклад, раніше лягати спати або домовитися з начальством про зрушення робочого дня на півгодини вперед.

3. Світло. Як тільки ви прокинулися, відразу вмикайте в кімнаті світло - як би не хотілося посидіти у пітьмі і не травмувати свої очі. Не переживайте: очі швидко звикнуть, зате світло допоможе мозку швидше відійти від сну і краще концентруватися. Щоб ефект продовжився на весь робочий день, постарайтеся використовувати останні сонячні дні осені і більше ходити пішки вранці.

4. Перерви на сон. У Японії багато крупних компаній завели у себе спеціальні кімнати відпочинку. Це невеликі темні звуконепроникні приміщення, де будь-який бажаючий може сісти в крісло і поспати, а через 45 хвилин крісло розбудить його невеликою вібрацією. Таким чином роботяги-японці продовжують свою працездатність на 3-4 години. До нас це благо цивілізації поки не дійшло, але ви самі можете влаштовувати собі перерви на сон. Навіть 15 хвилин дрімоти допоможуть вам відчути себе свіжіше і бадьоріше. Якщо усамітнитися на робочому місці немає можливості, спробуйте подрімати в транспорті по дорозі на роботу.

5. Чай і кава. Це найпоширеніші і найбезпечніші напої, що борються з сном. Але з ними краще не переборщувати. Випийте чашку міцного зеленого чаю, коли відчуєте, що вам вже зовсім не під силу. А так, 3-4 чашки звичайного чорного чаю, щоб підтримувати нормальний стан весь день, цілком достатньо.

6. Відеоплеєр. Багато людей жертвують сном заради вечірніх і нічних телесеріалів. Якщо вже вам конче треба дізнатися всі подробиці долі улюблених героїв, будь-який серіал зараз можна купити на DVD, CD або викачати в Інтернеті. В крайньому разі, можна купити відеоплеєр або відеомагнітофон і записати улюблену передачу, а запис дивитися вранці під час сніданку.

7. Запах. Деякі різкі запахи діють на наш організм аналогічно чашці кави. Запах лимона і будь-якого іншого цитруса, за свідченнями вчених, сприяє кращій концентрації і прискорює процес мислення. Та і запах самої кави (без вживання) відмінно бадьорить. Отже якщо не хочете зіпсувати зуби або боїтеся серцевого нападу, каву можете не пити, а просто нюхати.

8. Візит до лікаря. Якщо сонливість не покидає вас більше 3 тижнів, пора задуматися про відвідини фахівця. Можливо, це просто стрес або авітаміноз, а можливо - хронічні порушення сну. Наприклад, нарколепсія - коли людина може заснути в абсолютно будь-який момент, навіть знаходячись на піку активності. Або так звана сонна задуха - зупинка дихання під час сну, для людини часто непомітна, але вона сильно псує якість її відпочинку, повідомляє aif.ru.

Зараз ви читаєте новину «8 способів позбутися сонливості». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути