вівторок, 22 травня 2012 16:56

Шоколад, вітаміни і дихання діафрагмою збережуть студентам нерви на сесії

Шоколад, вітаміни і дихання діафрагмою збережуть студентам нерви на сесії
Людині потрібно 7-8 годин сну на добу Фото: liveinternet.ru

Що робити студентам, аби не довелося після сесії лікуватися, радить Леонід Юнда, керівник центру психотерапії столичної психоневрологічної лікарні №1.

"В екстремальній ситуації треба сказати собі: я згадаю все, що знав. Якщо студент, не впевнений у власних знаннях, готує шпаргалки, то для психіки це добре. Це заспокоює, він повторює матеріал. Є ще метод "інтенсиву" - студенти в групі вивчають питання або тему і кожен доповідає іншим свою частину матеріалу. Те, що студент вчив і доповідав товаришам - залишиться на все життя. А те, що вивчив і здав, - стирається і з часом зникне повністю", - підкреслює лікар.

"Переключайтеся. Не сидіть над підручником цілий день. Годину попрацюйте, 15 хвилин відпочиньте. Побігайте, подихайте повітрям, зробіть легку гімнастику. Це покращує кровообіг, вентиляцію мозку. Робіть дихальні вправи. Найкраще чотири рази на день дихати діафрагмою, - каже Юнда. - Повільний глибокий вдих - живіт надувається, повільний видих - живіт втягується. Тоді кисень засвоюється найкраще, а це основна "їжа" для мозку. Зменшується серцебиття, нормалізується тиск, проходить тривога. Поліпшується сон і пам'ять. Для швидкого розслаблення це слід зробити 10 разів. Паралельно — на вдиху напружувати м'язи, а на видиху розслабляти. Спочатку руки — кисть, передпліччя, плече. Потім ноги (упертися в п'ятки, носки злегка припідняти) — стопа, гомілка, стегно. Лице, голова, шия напружені — носом вдих, діафрагмою видих — розслаблення. І далі на фоні повного розслаблення м'язів подихати 5 хвилин діафрагмою".

Заспокійливого пити перед іспитами не варто, радить спеціаліст.

"Досягти чогось у спокійному стані вкрай складно. У спортсменів є передстартове хвилювання — інакше не покаже рекорду. Важлива золота середина - не "перегоріти", але й не бути байдужим".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мед лікує депресію, але викликає карієс

"Якщо є симптоми виснаження - втома, дратівливість, безсоння, зниження працездатності, слабкість — краще випити ноотропні, або психоенергетичні препарати: ноотропіл, або піроцетам, луцетам, фенотропіл; також комплекси, які містять вітаміни групи В - нейровітан, нейромультивіт. Їх рекомендує лікар. Інколи варто просто поспати, і все мине".

Батькам він радить контролювати дитину, навіть якщо вона навчається добре, бути в курсі подій її життя, говорити з педагогами. А педагогам — налагодити "військову" дисципліну. Вважає, що найчастіше студенти не готові до самостійності.

Навіть якщо ситуація найбільш критична — не драматизуйте. Скажіть собі: я трохи заспокоюся, підготуюся і перездам. Людина отримує те, чого хоче: від іспиту, життя, долі. Ніщо не відбувається саме по собі. Наш організм і мозок можуть усе.

Між тим, психіатр столичного психоневрологічного диспансеру №5 Катерина Чайковська радить: "Добре відпочивайте і харчуйтеся. Якщо хочеться спати - поспіть з підручником під подушкою. Це краще, ніж вчитися всю ніч до повного виснаження".

"Людині потрібно 7-8 годин сну на добу. Важливо прокидатися і лягати в один і той самий час. Інколи можуть допомогти антидепресанти, які нормалізують ритми сну. Але їх має виписати лікар. Кожні 45 хвилин організм потребує відпочинку. Недарма уроки в школі по 45 хвилин".

"Добре їжте, але не переїдайте. Більше білків, легкозасвоюваних вуглеводів - каші, салати з овочів, хліб легких сортів. Багато солодкого небажано, а от плитка чорного шоколаду збадьорить і покращить настрій. Пропийте вітаміни групи В. Це варто робити навесні всім, аби уникнути ослаблення нервів. Молодим — в першу чергу, бо організм формується і росте. Пийте побільше рідини. Але не газованої води, а мінералки, морсів, компотів. Від чаю та кави може порушитися сон. Чашка кави в день не зашкодить, але лише натуральної. Не купуйте енергетичних напоїв. У багатьох з них хімічний склад руйнує шлунок. Вони містять багато кофеїну і гуарани. Якщо пити по три штуки на день – спочатку буде приплив енергії, а потім — важкі порушення сну", - радить лікар.

Зараз ви читаєте новину «Шоколад, вітаміни і дихання діафрагмою збережуть студентам нерви на сесії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути