середа, 18 квітня 2012 10:04

Щоб була гарна коса, волосся треба мити у нафті

  Фото надане Поліною Сидор (крайня зліва). 1963 рік, м. Рава-Руська
Фото надане Поліною Сидор (крайня зліва). 1963 рік, м. Рава-Руська

Для того, щоби волосся було густе і не сіклося, у давнину його мили у нафті. Жирна плівка обгортає кожен волосок і захищає його від пошкодження, зволожує.

"Одну ложку чистої нафти додавали до води. І в цьому мили, або полоскали голову, - розповідає 63-річна Поліна Сидор і Рави-Руської на Львівщині. - У молоді роки тітка завжди мені так мила голову. Нафту можна було тоді купити у господарських магазинах. Вона була очищена, її використовували по господарству, для запалювання лампадок".

Волосся мало яскравий блиск, було однорідне по довжині, не вибивалося із коси.

"Потім щоразу, коли тітка або мати мене заплітали, волосся змазували звичайним вазеліном. Треба на палець взяти трошки і вазеліну, розтерти в долонях і добре змастити ним волосся по всій довжині. Потім розчесати і туго заплести у косу. Волосся буде добре зволожене і гарне. Якщо так робити, коси будуть товстими, волосся блискучим і здоровим. Коли я ішла з такими косами по селі, сусіди вибігали дивитися, чия то дівка пішла", - пригадує жінка.

Сьогодні вазелін можна купити у кожному супермаркеті та магазинах побутової хімії. Наносити його краще на чисте волосся, пысля чого заплести, а не розпускати. Очищену нафту можна купити у деяких АЗС.

Зараз ви читаєте новину «Щоб була гарна коса, волосся треба мити у нафті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути