Ексклюзиви
четвер, 26 серпня 2021 12:53

Що провокує старіння організму - відповідь косметологині

Що провокує старіння організму - відповідь косметологині
Якщо підвищений рівень глюкози, то AGE утворюються в організмі самостійно. Фото: pixabay

У процесі глікації старіє не лише шкіра людини, але й увесь організм.

Як харчування і спосіб життя впливають на стан шкіри, пояснила косметологиня Яна Смірнова в Instagram.

Глікація - це взаємодія білків із цукрами, де утворюються кінцеві продукти глікування (КПГ). Англійською КПГ - AGE (Advanced Glycosylation End-products).

Дерма складається з колагену, еластину та гіалуронової кислоти. Колаген і еластин - білки. Вони "склеюються" і втрачають функціональність.

"Саме від харчування залежить рівень AGE-продуктів. Найшкідливіше - найсмачніше. Усе смажене, скоринка й коричневий чи бурий колір свідчать про КПГ. Хрусткий хлібець, скоринка від шарлотки, картопелька зі шкварками, шашлик і навіть пряжене молоко й ряжанка. Для порівняння, у 100 г смаженого яйця міститься 2749 кU, скрембльованого на оливковій олії - 243 кU, а вареного - 43 кU", - каже Смірнова.

Якщо підвищений рівень глюкози, то AGE утворюються в організмі самостійно. Він також зростає від солодкого. Ще від фруктів і простих вуглеводів, особливо з'їдених окремо від основної їжі. Глікований колаген виникає переважно у 20-річному віці. Він накопичується з річною швидкістю майже 3,7% і досягає 30-50% збільшення у 80 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дієтологиня назвала основну користь кабачків

КПГ погіршують якість шкіри. Особливо помітно це після 35 років. Шкіра стає менш еластичною, щільнішою, з'являються зморшки, пігментація, судинні зірочки тощо. КПГ підсилюють шкоду від УФ-випромінювання. Куріння прискорює утворення КПГ і підсилює їх осідання в тканинах організму.

Звички багато важать для краси, здоров'я та стрункості. По-перше, стрункі люди регулярно п'ють воду. Наповнений водою шлунок посилає імпульси в центр насичення в головному мозку, тому їсти хочеться менше, за словами експертки.

Зараз ви читаєте новину «Що провокує старіння організму - відповідь косметологині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути