середа, 12 травня 2021 13:05

Середземноморська дієта довела ще одну користь для здоров'я

Середземноморська дієта довела ще одну користь для здоров'я
Така дієта є корисною для людей у будь-якому віці, але в старшому особливо. Фото: pixabay

Від хвороби Альцгеймера можна захиститися завдяки дієті з великим вмістом морепродуктів, овочів, фруктів і оливкової олії.

Німецькі науковці проаналізували скани 500 старших людей і припустили, що середземноморська дієта дає певний захист від хвороби Альцгеймера, пише medikforum.

Саме це захворювання є найчастішим різновидом старечого недоумства, яке не лікується і проти якого немає засобів, щоб зупинити, чи уповільнити. Ліки, що існують, можуть лише пом'якшити симптоми тривожності та депресій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що роблять із організмом родзинки в щоденному раціоні

Скани кількох сотень літніх людей показали, що ті, хто дотримувався середземноморської дієти, рідше стикалися зі скороченням розміру мозку. Цей різновид харчування здатний запобігти зниженню когнітивних функцій.

Така дієта є корисною для людей у будь-якому віці, але в старшому особливо. Хвороба Альцгеймера, крім страждань для самої жертви, спричиняє величезні проблеми і випробування для тих, хто за нею доглядає. На пізніх стадіях хвороби Альцгеймера родичі не можуть залишити хворого одного ні на хвилину, він потребує постійного цілодобового догляду. Практика показує, що люди, які доглядають за пацієнтами з хворобою Альцгеймера, в десятки разів частіше страждають від депресій і суїцидальних думок.

Нове дослідження показало, що люди, які живуть у бідніших районах, можуть піддаватися ризику швидкого старіння мозку. Експерти визначили чинники, які можуть викликати недоумство. Вчені зі Школи медицини і суспільної охорони здоров'я Університету Вісконсіна проаналізували дані про здоров'я 601 людини із середнім віком 59 років. 69% з них мали в сімейному анамнезі деменцію. Учасникам робили МРТ головного мозку на початку дослідження, а потім знову кожні три-п'ять років протягом 10 років. Кожні два роки їм також доводилося здавати тести на пам'ять і когнітивні здібності.

Зараз ви читаєте новину «Середземноморська дієта довела ще одну користь для здоров'я». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути