понеділок, 08 серпня 2016 11:50

П'ять головних гормонів молодості

П'ять головних гормонів молодості

Науці відомо близько 100 гормонів, але є 5 особливо важливих для жіночого організму. Їх ще називають "гормонами молодості". Саме вони допомагають зберігати красу шкіри, волосся та нігтів довгі роки.

Естроген

Естроген - жіночий статевий гормон. Виробляється в яєчниках та надниркових залозах. Він відповідає за статеву та репродуктивну функції, пружність і молодість шкіри, красу волосся. Також нормалізує роботу серця, забезпечує міцність кісток та захищає судини від відкладення холестерину. Естроген заспокоює нервову систему та покращує пам'ять. Достатня кількість гормону відстрочує настання менопаузи - подовжує молодість.

Дефіцит естрогену викликає депресію, різку зміну настрою, передчасне старіння шкіри, зниження розумової активності та статевого потягу, погіршення стану волосся та небажане оволосіння на різних ділянках тіла. Надлишок гормону призводить до надмірної повноти в області живота та стегон. Може загрожувати появою доброякісних пухлин.

Нормалізувати рівень естрогену допоможе підтримка нормальної маси тіла. Відмова від паління та правильне харчування. Фітоестрогени, гормони природного походження, містяться в бобових , насінні льону, висівках, абрикосах, чорному перці та ревені. Також є в травах: хмелі, ромашці, липі, арніки, шавлії.

Тестостерон

Тестостерон вважається чоловічим статевим гормоном, але виробляється і в жіночому організмі. Як показали дослідження вчених, тестостерон надзвичайно важливий для жіночої краси та здоров'я. Гормон стимулює метаболізм та сприяє регенерації клітин шкіри. Також зміцнює кістки та суглоби, тонізує м'язи, пробуджує лібідо.

Надлишок тестостерону в жіночому організмі викликає вугровий висип, підвищене оволосіння та потовщення шкірного покрову. Дефіцит проявляється в млявості та апатичності.

Привести в норму рівень гормону допоможуть фізичні вправи та вживання в їжу продуктів, що містять цинк та марганець. Цими речовинами багаті шпинат, гречка, вівсяна крупа, морська риба, морепродукти, пшеничні висівки, зелені овочі, арахіс.

Соматотропін

Соматотропін - гормон росту та краси, який проводиться в гіпофізі головного мозку. Застосовується в медицині для лікування зупинки зростання. Також вчені відкрили омолоджуючі властивості. Експеримент показав, що після піврічного прийому гормону у 60-річних людей значно покращився стан шкіри та сталася заміна жирової тканини м'язовою.

Соматотропин контролює м'язовий тонус, міцність суглобів та кісток, спалює жири, сприяє збереженню молодості тканин. Відповідає за тонус м'язів, що підтримують груди. Недостатня кількість гормону призводить до в'ялості м'язів та обвисання шкіри.

Стимулюють вироблення соматотропіну нежирні білкові продукти: риба, сочевиця, горіхи, маложирні або знежирені сири та сир. Ще один спосіб активізувати гормон - фізичні вправи. Півгодини в тиждень занять будь-яким видом спорту досить.

Мелатонін

Мелатонін називають гормоном сну, гарного настрою та відмінної фізичної форми. Виробляється він в епіфізі головного мозку. За твердженнями вчених, мелатонін може подарувати людині додаткові 10-15 років життя. Основна функція гормону - дотримання режиму сну та бадьорості. Це допомагає зберігати молодість на клітинному рівні. Мелатонін регулює діяльність ендокринної системи, роботу головного мозку, процеси травлення, нормалізує кров'яний тиск та має антиоксидантні властивості.

Зірка Софі Лорен неодноразово наголошувала, що секрет її краси в правильному режимі сну. Вона лягає спати не пізніше дев'ятої години вечора та встає о шостій ранку.

За словами вчених, рівень мелатоніну збільшується з дев'ятої вечора та досягає свого піку о другій годині ночі.

Вироблення в організмі мелатоніну різко зменшується після 40 років. Активізувати гормон допомагає їжа, багата вуглеводами, риба, горіхи та м'ясо птиці. Ці продукти краще вживати або самі по собі, або з овочами. Ні в якому разі не з жирною їжею. Підвищена кількість жиру перешкоджає виробленню мелатоніну.

ДГА

Цей гормон має назву дегідроепіандростерон. Його називають гормоном стрункості. Він є синтезом чоловічих та жіночих гормонів. Виробляється залозами. Стимулює поділ клітин, підтримує організм в тонусі, зміцнює імунітет, поліпшує обмін речовин та перешкоджає накопиченню жиру.

Недостатня кількість гормону підвищує ризик виникнення хвороб: остеопороз, рак, інфаркт, старече слабоумство.

У 25-30 років рівень ДГА в організмі максимальний. До 40 років його вироблення зменшується майже вдвічі. Щоб підтримувати гормон на потрібному рівні, варто включити в свій раціон морську рибу, авокадо, оливки та оливкову олію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шість порад від фахівця, як уникнути ранніх зморшок

Зараз ви читаєте новину «П'ять головних гормонів молодості». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути