Ексклюзиви
вівторок, 19 жовтня 2021 08:30

Парфумерний шопінг: як не купити в інтернеті підробку і чи насправді "нелегал" нешкідливий
5

Для багатьох з нас парфум — це важливий елемент іміджу. Він створює особливу ауру, певний настрій і може багато чого розповісти про свого власника. Тому так важливо знайти свій аромат. Причому не тільки правильно його підібрати, але й купити саме якісний оригінал, а не підробку сумнівного походження, котра лише віддалено нагадує задумку автора. Або продукт з "важкою долею", який пролежав на складі кілька років після закінчення терміну зберігання.

  Парфумерний ринок перенасичений підробками, тож аромати краще купувати в спеціалізованих магазинах, де представлена оригінальна продукція
Парфумерний ринок перенасичений підробками, тож аромати краще купувати в спеціалізованих магазинах, де представлена оригінальна продукція

Фейк: кіт в мішку за "привабливою" ціною

На жаль, український парфумерний ринок буквально жевріє підробками. В першу чергу це стосується інтернету — тут можна купити все що завгодно. Прикро, але в даному випадку віра в себе як знавця, що користується парфумерією не перший рік і може легко викрити підробку неозброєним оком, на жаль, не виправдана. Шахраї швидко вчаться, і велика кількість фальсифікатів зроблені і упаковані настільки добре, що навіть експертові важко відразу зрозуміти, що перед ним — не оригінал.

Здавалося б, чому це питання настільки важливе. Ну зроблений аромат не в Парижі, а де-небудь в майстернях Азії, то й що? Пахне він смачно, виглядає пристойно, а невелика вартість не може не тішити.

Головна відмінність оригінальних ароматів від фейковий — якість. Висока ціна оригіналу обґрунтована тим, що для створення фірмового парфуму виробник, що дорожить своїм ім'ям, використовує виключно якісні речовини і матеріали, найчастіше преміальні, рідкісні й дорогі. Це дозволяє зробити аромат стійким і відчутним навіть через багато годин після нанесення на шкіру. А фірмовий флакон, в який вкладено чимало праці і таланту дизайнера, — гідною частиною вашої колекції.

Фейковий парфум по стійкості і шлейфу, а отже і загальному враженню, котре ви справлятимете на інших, буде сильно програвати. І це лише верхівка айсберга. Недорога вартість за можливості отримати запах, що дуже нагадує оригінальний, —головний мотив поширення фейкових парфумів. Однак треба пам'ятати, що одна з причин їх привабливої ціни — використання "економних" інгредієнтів. І біда в тому, що ніхто не знає, яких саме. Одні можуть, наприклад, викликати алергію або проблеми зі шкірою, на пошук "джерела" яких потім піде багато часу і коштів.

Також варто враховувати, що при покупці підробки в несертифікованих магазинах у вас немає ніяких шансів відстояти свої права як споживача, якщо продукт виявиться не тим, за який його видають.

  Парфумерний ринок перенасичений підробками, тож аромати краще купувати в спеціалізованих магазинах, де представлена оригінальна продукція
Парфумерний ринок перенасичений підробками, тож аромати краще купувати в спеціалізованих магазинах, де представлена оригінальна продукція

"Нелегали": приховані ризики під час покупки оригінальних парфумів

Ніхто не заперечує, що іноді можна "підпільно" купити й оригінальний аромат. Таке можливо, наприклад, якщо якийсь спритний підприємець скупив партію товару, що залежався в зв'язку з черговим локдауном десь у невеликому італійському магазині, і примудрився якимсь чином нелегально ввезти його в Україну. Але тут у будь-якої розсудливої людини повинні виникнути питання.

Як і де цей підприємець зберігав товар? Швидше за все, в якомусь гаражі, а не на спеціально обладнаному складі.

На чому і при якій температурі його перевозили? Навряд чи для цього був найнятий спеціальний трейлер, в якому підтримується потрібна температура! Скоріше, йдеться про багажник автомобіля, що простояв кілька годин на кордоні в умовах навколишнього середовища — під пекучим сонцем, мерзлим дощем ...

Знову-таки, як і у випадку з фейком, якщо виникнуть проблеми зі здоров'ям, звертатися не буде до кого, знайти винних — неможливо.

Вихід один! Треба дуже уважно ставитися до місця покупки. Це повинен бути тільки сертифікований магазин (офлайн або онлайн — не настільки важливо), що має права на продаж бренду, який вас цікавить, і надає документацію, визначену законом, — товарний чек, сертифікат тощо. До таких магазинів належать, наприклад, brocard.ua і letu.ua.

Рекламні пастки "на живця"

Варто звернути увагу на те, що шахраї часто використовують в своїй рекламі назви відомих магазинів, які добре зарекомендували себе на ринку. Особливо в інтернеті — там часто-густо можна натрапити на рекламу формату "люксові аромати з BROCARD по 499 грн". Зазвичай подібний жест небаченої щедрості пояснюється "ліквідацією складу", "розпродажем партії конфіскату" тощо. Проходять вони на фейковий сайтах, які не мають до згаданого в рекламі ритейлера аніякого відношення. Через деякий час такі сайти видаляють, щоб замести сліди своєї незаконної діяльності, і відкривають інші — аналогічні "парфумерні" сайти-одноденки.

  Парфумерний ринок перенасичений підробками, тож аромати краще купувати в спеціалізованих магазинах, де представлена оригінальна продукція
Парфумерний ринок перенасичений підробками, тож аромати краще купувати в спеціалізованих магазинах, де представлена оригінальна продукція

Як розпізнати сайт-фальшивку

Бути уважним і керуватися здоровим глуздом! Насправді, покупка парфумерії в інтернеті — абсолютно нормальний і безпечний процес, якщо дотримуватися кількох простих правил.

Під час онлайн-шопінгу варто звернути увагу на:

● оформлення сайту
● опис карток товарів
● спілкування технічної підтримки

Якщо сторінка сайту виглядає кустарно, при завантаженні з'їжджає в бік, якщо є орфографічні та пунктуаційні помилки, краще відмовитися від покупки. Навіть якщо ціна сильно вабить дешевизною.

Важливо звертати увагу на асортимент товару та його опис. Якщо парфумерна композиція описана бідно, позицій в онлайн-магазині дуже мало, і вони повторюються, — велика ймовірність, що це фейковий сторінка.

Спілкування менеджера і технічної підтримки теж грає роль. Магазин з ліцензією на продаж парфумів максимально піклується про клієнтів, охоче відповідає на питання, намагається допомогти вирішити проблему. Причому, наприклад, в brocard.ua працюють не тільки оператори, але й професійні консультанти, часто які пройшли навчання в Парижі. І досвід останніх півтора років показує, що консультації по телефону теж можуть бути дуже ефективними.

Якщо ж ви безрезультатно намагаєтеся зв'язатися з продавцем протягом декількох днів, це привід замислитися, а чи не нарвалися ви на шахраїв.

Висока ціна від шахрайства не захистить: імітують навіть ексклюзивну нішу

У наш час підробляють не тільки відомі і популярні бренди, але і нішеву парфумерію. Вона завойовує все більше прихильників, вирізняється оригінальними поєднаннями дорогих інгредієнтів і, відповідно, доволі високою ціною.

Купівля нішевого аромату має свої правила і без "примірки" схожа на гру в російську рулетку: на кожній людині аромат розкривається по-різному, тому свій перший або новий аромат не варто купувати в інтернеті наосліп або за порадою подруги. Щоб ви могли підібрати нішевий парфум, з яким у вас в підсумку складеться ідеальний "тандем", в магазинах мережі BROCARD, наприклад, створені спеціальні нішеві зони. А в Києві, Харкові, Дніпрі та Одесі працюють окремі спеціалізовані магазини BROCARD Niche Bar, де консультанти допомагають зорієнтуватися в світі "високої парфумерної моди". Експерти обов'язково порекомендують нанести кілька крапель парфуму на себе і походити з ним деякий час, щоб всі ноти могли розкритися.

  Парфумерний ринок перенасичений підробками, тож аромати краще купувати в спеціалізованих магазинах, де представлена оригінальна продукція
Парфумерний ринок перенасичений підробками, тож аромати краще купувати в спеціалізованих магазинах, де представлена оригінальна продукція

Якщо пізніше буде бажання придбати ще один флакон підібраного під вас нішевого аромату, повторити покупку можна вже в офлайн-магазині цієї ж мережі, тобто на brocard.ua. А ось якщо побачите свій — дорогий і рідкісний — аромат по приємно низькій ціні на якомусь невідомому сайті, є великий ризик купити підроблену продукцію. Деякі легендарні бренди — наприклад, Tiziana Terenzi — вже зіткнулися з цією проблемою. Ось кілька рекомендацій, як не дати себе обдурити.

Експерти Tiziano Terenzi радять уважно оглянути логотип: на оригінальній продукції вигравірувано дві літери "Т", які розташовані одна навпроти іншої. Також варто звернути увагу на кришку: вона повинна бути з дерева, золота або із золотою морською зіркою. Для етикеток використовують шкіру, дерево або латунь. Якщо вона зроблена з інших матеріалів — це підробка.

Загалом, очевидно, що будь-яку парфумерію — популярну і, тим більше, нішеву — краще замовляти і купувати в спеціалізованих магазинах, де представлена оригінальна продукція, якість якої підтверджено сертифікатами. Так ви вбережете себе від багатьох неприємностей і розчарувань.

Зараз ви читаєте новину «Парфумерний шопінг: як не купити в інтернеті підробку і чи насправді "нелегал" нешкідливий». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути