четвер, 29 листопада 2012 03:45

Кожен 4-ий хворий на СНІД живе в Донецькій області

Кожен 4-ий хворий на СНІД живе в Донецькій області
ФОТО: gazeta.ua

У Донецькій області проживає найбільша в Україні кількість ВІЛ-інфікованих людей - майже 50 тисяч людей. Кожен четвертий хворий на СНІД українець, згідно з офіційними даними, знаходиться на території Донеччини. При цьому Україна все ще продовжує залишатися європейським лідером за темпами розповсюдження ВІЛ. Такі дані були озвучені громадськими діячами на прес-конференції в Донецьку 28 листопада.

Смертність становить 17 чоловік на сто тисяч населення. Антиретровірусну терапію в Донецькій області отримує 6767 осіб (389 з них діти). Але це лише 25 % від загального числа інфікованих людей, що перебувають на диспансерному обліку. Всього ж на обліку перебуває близько 26,2 тис. жителів Донеччини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Молодь в Україні стала менше хворіти на ВІЛ/СНІД

"В Україні всього приблизно 80 тисяч потребують антиретровірусної терапії, а отримують її тільки близько половини, - повідомила Світлана Мороз з благодійної організації "Клуб Світанок", - Не всі отримують лікування з тієї причини, що є такі, на жаль, хто дізнавшись про свій діагноз більше не спостерігаються - дізналися і загубилися. А є й такі люди, які звернулися вже на такій стадії, коли терапія не ефективна і тому її не призначають. Питання пізньої діагностики, на жаль, дуже актуальне".

У Донецькій області ВІЛ-інфекції мають близько 6 тисяч гомосексуальних чоловіків з 32 тисяч гомосексуалів (це офіційні дані). Але в даний час ВІЛ в першу чергу поширюється серед гетеросексуальних партнерів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "В Україні понад півмільйона хворих на ВІЛ-СНІД"

Досі ще в Україні спостерігається низький рівень знань про цю інфекцію. За словами правозахисників, є такі медики, які пропагують серед ВІЛ-позитивних людей відмову від лікування, посилаючись на побічні ефекти. Тоді як своєчасна антиретровірусна терапія в 7 разів знижує рівень смертності.

Проблема ще й у тому, що однієї антиретровірусної терапії недостатньо, щоб допомогти людям з віл-позитивним статусом, так як вони страждають ще і супутніми захворюваннями.

"А в місті Єнакієве на одного пацієнта з ВІЛ державою виділяється 9 гривень 70 копійок на рік", - підкреслила Світлана Мороз.

Зараз ви читаєте новину «Кожен 4-ий хворий на СНІД живе в Донецькій області». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути