Ексклюзиви
пʼятниця, 28 грудня 2018 18:35

Київська художниця вишиває QR-коди в ізраїльській пустелі
10

Майстриня Тетяна Протчева презентує вишитий код, в якому згенерований гімн України
Фото: Facebook/tatiana.protcheva
Учасниця туру з Франції - Еліза, зробила Ляльку Бажань
Ікона у техніці GLOW ART світиться у темряві
Ікона у техніці GLOW ART світиться у темряві
В цій листівці Татьяна Протчева згенерувала і вишила фільм про Ізраїль

Майстриня Тетяна Протчева та її подруга психолог Наталія Бобровникова розробили маршрут духовного туру "GLOW ART Чудо в пустелі". Його учасники генерують посилання в QR-коди в ізраїльській пустелі Ейн Геді, а потім вишивають їх на полотні.

"Учасники туру роблять символічні мотанки - Ляльки Бажань, та проводять психологічні тренінги. Записують процес на відео та публікують в інтернеті. Генерують посилання на відео в QR-коди, а потім вишивають їх на полотні. Роблять з ними листівки", - розповіла в ексклюзивному відео для Gazeta.ua Тетяна Протчева - художниця по текстилю, автор бренду GLOW ART.

Тур триває 12 днів. Участь у ньому беруть ізраїльтяни, німці, французи та фіни.

"На сніданок подають кошерну їжу і пророслі паростки злакових культур. Повітря біля Мертвого моря насичене бромом, що добре позначається на нервовій системі. Дозволяє розслабитися і створює творчий настрій", - додала майстриня.

Ідея вишивати QR-коди з'явилась у художниці понад 10 років тому. Готуючись до виставки в Японії, вона вирішила поєднати сучасні технології з історією. Вишила на рушнику 11 кодів, в яких були відео про українську культуру: гімн, їжу, танці, архітектуру, міста, історичних постатей.

Тетяна Протчева також відома авторською технікою GLOW ART, яка потрапила у Книгу рекордів України в категорії "Мистецтво, вперше". Вона вишиває ікони та картини біблійної тематики, які світяться в темряві.

"Коли в пустелі стає темно, учасники мають змогу бачити ікони в особливий спосіб. Це створює приголомшливий емоційний ефект. Голос Бога, як ще називають тишу пустелі, сприяє цьому", - поділилася майстриня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В свята з дітьми роблять сяючі іграшки для здійснення мрій

У лютому Тетяна Протчева матиме власну виставку у Барселоні. Разом із українською асоціацією "Джерело" планує провести подібний духовний тур в Іспанії - "GLOW ART Чудо на горі Монсеррат.

Гімн України можна прослухати розглядаючи вишиту вручну карту України. Проект зробила майстер вишивки Тетяна Протчева.

"Три роки вишивала мапу. Дослідила традиційні візерунки різних регіонів, щоб обрати типові для кожної області. Ескіз звірила з мальованими картами в Інституті картографії. Вишила контури України й возила мапу разом із іншими роботами по всьому світі. Мапа була в Японії, США, Китаї, Шотландії, Ізраїлі. Всюди бажаючі робили по кілька стібочків. У результаті над картою попрацювали 237 осіб",- розповідає Тетяна Протчева.

Зараз ви читаєте новину «Київська художниця вишиває QR-коди в ізраїльській пустелі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути