неділя, 04 листопада 2012 14:40

Гепатит С можна підхопити у стоматолога або косметолога

Гепатит С можна підхопити у стоматолога або косметолога
Заразитися гепатитом можна після косметологічної процедури ФОТО: sevastopol.olx.com.ua

39-річна Наталія Демчук із Києва заразилася гепатитом у косметичному кабінеті.

"Я одинока, ще маю надію вийти заміж. Вирішила зробити собі татуаж - макіяж, який тримається кілька років. Мені порадили салон краси. Там було чисто, красиво, все блищало. Процедура пройшла нормально. Через півроку вирішила підтягнути повіки. Звернулася у клініку пластичної хірургії. Зробила аналізи, і тут лікар мені каже: "Ми не будемо робити вам операцію. У вас гепатит С." Це було як грім серед ясного неба. Я не лікуюся, бо ліки дуже дорогі. Не знаю, скільки проживу."

Вірус гепатиту С можуть отримати пацієнти, які потребують переливання крові, застосування апарату "штучна нирка", пересадки органів, каже головний інфекціоніст Міністерства охорони здоров'я України Ольга Голубовська. Вона каже, що гепатит є проблемою світового масштабу, бо його походження невідоме.

"Ризикують ті, хто потребує навіть найменшого оперативного втручання, наприклад на прийомі у стоматолога. Заразитися можна після косметологічної процедури, такої як манікюр чи татуаж.

Нині найбільш надійним методом профілактики гепатиту В є щеплення. Від гепатиту С вакцини немає. Своєчасне лікування дозволяє запобігти ускладненням. Воно коштує порядку 20 тисяч доларів на рік. Вберегтися від вірусів допоможуть використання персональних засобів гігієни й одноразових інструментів. Експерти вимагають впровадити обов'язкове скринінгове обстеження пацієнтів для виявлення тих, хто заразився.

"Обстежуватись мають не лише групи ризику, а абсолютно всі пацієнти лікарень. Людина приходить здавати будь-які аналізи і її відразу перевіряють.

Зареєстровані на нашому сайті пацієнти переважно заразилися під час медичних процедур. Вони вбачають прямий зв'язок між зараженням та відвіданням стоматолога або переливанням крові," - каже Дмитро Коваль, директор ВГО "Зупинимо гепатит".

Нині в Україні донорську кров перевіряють методом імуноферментного аналізу. Він показує антитіла до вірусу, тобто реакцію на нього організму. Він має значну прогалину – вироблення антитіл починається після 2-3 місяців життєдіяльності вірусу в організмі. Натомість медики пропонують запровадити ПЛР-діагностику - пряме виявлення збудників інфекцій. Діагноз ставлять навіть тоді, коли вірусів - кілька десятків на мілілітр крові.

Епідемія вірусного гепатиту С в Україні - прихована. У більш ніж 80% пацієнтів немає симптомів. Потім розвивається хронічна хвороба. За даними ВООЗ, 57% випадків цирозу печінки і 78% випадків первинного раку печінки провокують віруси гепатиту В або С. Цироз або рак печінки тягне за собою інвалідність і смерть щонайменше третини хворих. У світі 350 тисяч людей щорічно помирають внаслідок ураження печінки вірусом гепатиту С.

Прогнозують, що статистика хвороб і смертей до 2020 року подвоїться.

За оцінкою експертів ДУ "Інститут епідеміології та інфекційних захворювань ім. Громашевського" НАМН в Україні не менше 3% інфікованих вірусом гепатиту С, а це 1,35 мільйонів осіб. За даними СЕС, інфікованих близько 7 %, це 3,15 млн осіб.

Зараз ви читаєте новину «Гепатит С можна підхопити у стоматолога або косметолога». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути