пʼятниця, 11 вересня 2020 11:01

"Аромат - це портал": Ксандра Осініна створює парфуми з запахом калини, бурштину і лісу
7

Ксандра Осініна робить парфуми з українськими ароматами
Фото: Тарас Подолян
Парфум "Партизанська любов" містить аромат калини
"Мольфарский ліс" дає почути гриби, повітря і хвою
Сіно, безсмертник, полин - це теплий вечір на схилі літа
Розкрити бурштин допомагають яблуко, деревина і смоли

Ароматами з українською душею називає лінійку своїх парфумів, натхненних Україною, парфумер Ксандра Осініна. Авторка нішевих ароматів зібрала у парфуми ті запахи, які є для українців рідними і знайомими з дитинства. Про особливості української нішевої парфумерії вона розповідає Gazeta.ua.

Я почала займатися парфумерією 5 років тому, покинувши живопис. Роками я шукала саме своє мистецтво, перебираючи різні жанри, техніки, матеріали. Створюю парфуми я так само як пишу полотна: в них теж основним є сюжет, так само присутні плани, колорит, деталі, і навіть "золотий перетин". Закономірності всі ті самі. Але ж коли я рік працюю над ароматом – це нормально, тому що потім я його випускаю в тираж і повторюю. Я весь час провожу паралелі між парфумерією та живописом.

Які природні запахи надихають вас на створення парфумів?

Ми найглибше запам'ятовуємо життєві ситуації через запахи, хоча найчастіше це відбувається підсвідомо. Але аромат може перенести в певну місцину, спогад, ситуацію абсолютно магічним способом, в певному сенсі він як машина часу або портал. В мене є такі аромати, що зображують пейзажі певних місць. Один з таких – "Мольфарський ліс". Для мене це портал до Карпат. Нюхаю, закриваю очі і опиняюся в лісі. В найтемнішій гущині старезних дерев, які коли падають, залишаються лежати, обростають мохом і пріють. Парфум має реалістичне та об'ємне звучання.

В дитинство мене повертають теплі та звичні побутові аромати, наприклад - випічки, яблук з цинамоном або суниці. Що з ароматів сприймається як захищеність, безпека, турбота? Ті, що нагадують запах домівки, де нам було добре, де про нас турбувались. І головне – де нас безумовно любили.

Люди за кордоном, ті ж французи, калину не розуміють – вона їм нічим не тригерить. Це не їхня ягода

Ви чи не перша додали в парфум ноту калини. Про що для вас цей запах?

Калина присутня в моєму ароматі "Партизанська любов". Він знаковий і важливий у моїй творчості. З нього почалось свідоме створення ароматів, натхненних Україною. Як і тема, парфум складний і неоднозначний – або дуже подобається, або зовсім ні, принциповий такий. Це для мене ознака того, що він має характер, шукає свою людину. Аромат нестандартний тим, що в ньому є нота калини, яку зазвичай не використовують в парфумерії.

Автор: надала Ксандра Осініна
  Парфум "Партизанська любов" містить аромат калини
Парфум "Партизанська любов" містить аромат калини

Якщо малювати цей сюжет як картину - це криївка, де на дерев'яному старому столі лежать яблука, стоїть філіжанка з духмяним трав'яним чаєм, де є і калина і гіркі степові трави. Задимлена дерев'яна стеля, в кутах проростають гриби, земляна підлога, притрушена сіном. Це те, що я бачу внутрішнім зором, коли ношу цей парфум.

Цю композицію я зібрала з першого разу. Такого майже не стається в парфумерії – завжди щось зайве вилазить, щось треба переробити, іноді бувають десятки спроб перед тим, як аромат побачить світ. А тут – раз, і народився, і додати нічого, бо цілісний і самодостатній.

Калину вводила в парфум з натуральної настоянки. Серед синтетичних компонентів у парфумерії немає такого, який би відтворював запах калини. Люди за кордоном, ті ж французи, калину не розуміють – вона їм нічим не тригерить. Це не їхня ягода.

Чи багато парфумерів наслідують своїх колег?

Так сталось, що більшість парфумерних ідей вторинні. Навіть незалежні парфумери іноді намагаються повторити класичні чи люксові парфуми. В певному сенсі це як імітувати спосіб життя іншого народу, причому за переказами або короткими туристичними візитами. Мені в такому підході не вистачає глибини, відвертості, справжності, душі. Я собі поставила за ціль робити інакше. У мене первинні ідеї – я сама собі авторка, і нікого не переспівую. В моїй основній лінійці "Парфуми, натхненні Україною", майже нема екзотичних нот, там рідні, знайомі нам з власного побуту та природи аромати.

В моїй країні війна, і це жахливий біль. Значна частина моїх парфумів – це сублімація цього болю

Мистецтво – це ще й про необхідність привертати увагу до важливих тем. В моїй країні війна, і це жахливий біль, від якого хочеться відвернутись, але нема ж куди, бо це те, що просочує всі рівні реальності. Значна частина моїх парфумів – це сублімація цього болю. Взагалі, я розумію, що це також і моя зброя, і спосіб жити, а ще й надія та підтримка.

Всі мої парфуми чимось незвичні, на те вони й історії у флаконах. Наприклад, "Бурштинове намисто". Є такий складник – амбра. В парфумерних нотах зустрічається сіра амбра – китова, тваринного походження, і жовта амбра – бурштин. Маю справжню сіру амбру для вивчення. Якщо чесно, в неї дуже неприємний аромат сам по собі, хоча, звичайно, в парфумах багато таких компонентів, що в чистому вигляді неприємні, а стають красивими лише в невеличкій кількості та в гармонійній композиції. Але ж китова амбра, крім того, що неетична через своє походження, дорога, часто підробляється, вона ще й не дуже нам зрозуміла як аромат. В ній є дерев'яні, солоні, смоляні, тваринні аспекти звучання, але це не такий аромат, як наше море чи взагалі щось звичне. Принаймні, якщо порівнювати з приємними ароматами.

Якщо намистинки бурштину потерти об одежу чи нагріти в руках, він дає ледь помітний смоляний аромат з яблучною ноткою

А от бурштин для України дуже близький, звичний та рідний з давніх давен. І бурштин має аромат – дуже легкий, тонкий, але неймовірно затишний та приємний. Якщо намистинки, особливо з необробленого бурштину, потерти об одежу чи нагріти в руках, він дає ледь помітний смоляний аромат з яблучною ноткою. Тут був цікавий для мене досвід, коли я спробувала вловити його. При обробці бурштину для прикрас утворюється стружка, яку я настояла та додала в парфум, а потім підсилила все, що відчула в самому бурштині, іншими спорідненими компонентами.

Автор: надала Ксандра Осініна
  Парфумерія - ще один вид мистецтва
Парфумерія - ще один вид мистецтва

Окрім основної лінійки, в мене ще є парфуми, що натхненні іншими країнами або часами. Одним з таких є аромат "Чорна квітка": так ацтеки називали ваніль. Я дуже не люблю в парфумах солодку кулінарну ваніль, точніше ванілін, але ж саме він зустрічається найчастіше. При цьому обожнюю натуральну спецію за її маслянисті, шкіряні, димні та дещо мускусні ноти. От я собі і придумала, що хочу аромат з ваніллю, але не солодкий кулінарний. В певних пропорціях поєднала чотири різних ванільних компоненти і збагатила композицію тими самими шкіряними та димними нотками, підсиливши природне звучання. І вийшла моя ваніль дещо брутальна, темна та насичена, зовсім не солодка, але дуже чуттєва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поділ парфумів на жіночі і чоловічі - умовність

Взагалі світ парфумерії великий та захопливий. Потрапляючи до нього, ви відкриваєте потаємні дверцята у казковий вимір свого внутрішнього світу, як при читанні прекрасної історії на сторінках книги. Парфуми можна не тільки носити та слухати, їх можна проживати, і парфум буде вашим провідником у цій мандрівці.

Компанія Omega Ingredients у співпраці з NASA випустять парфум Eau De Space із запахом космосу.

Аромат був розроблений на основі спостережень астронавтів, які відзначали серед головних нот в ароматі космосу порох, малину, ром, горіле м'ясо і метал.

Формула парфуму Eau de Space була розроблена хіміком Стівом Пірсом десять років тому для підготовки космонавтів до польотів.

Придбати флакон космічного аромату можна буде вже в жовтні цього року.

Зараз ви читаєте новину «"Аромат - це портал": Ксандра Осініна створює парфуми з запахом калини, бурштину і лісу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути