"На сніданок треба їсти продукти, які подобаються", -розповів журналісту "Cazeta.ua" Олег Швець, головний дієтолог Міністерства охорони здоров'я України.
Правда він додав, що це мають бути продукти із категорії так званих "здорових" .
"Це рослинна їжа: овочі, фрукти, бобові, цільні злаки. Далі йдуть молочні продукти, бажано знежирені. Потім йдуть білкові продукти тваринного походження з низьким вмістом насичених жирів: наприклад риба. В принципі людина може їсти все, що вона любить. Адже їжа дає не тільки енергію, білки, вуглеводи, жир, вітаміни, харчові волокна. Вона дає задоволення. Якщо людині хочеться зранку курки чи фруктів – будь ласка", -- зазначив фахівець.
Олег Віталійович наголосив, що твердження, ніби треба снідати виключно кашами – помилкове.
"Не доведено, що у людей краще здоров'я, бо снідають кашами. Ні. Людина повинна споживати максимум корисних продуктів протягом дня. А некорисні мають бути обмежені – це солодощі, продукти, де багато солі (ковбасні вироби) та насичених жирів (вони містяться у стейках, сирах, вершковому маслі, сметані пончиках тощо).
Головний дієтолог назвав три "харчові" помилки, яких припускаються українці :
1.Не снідають. А їсти зранку треба, бо це одна із складових здорового способу життя. У тих, хто після пробудження нічого не їсть, сповільнюється обмін речовин, падає рівень цукру в крові і, отже, знижується увага і погіршується пам'ять. Також 95% людей, які не снідають, мають зайву вагу, бо протягом дня переїдають.
2. Швидко їдять. А їсти треба повiльно, добре пережовуючи, витрачаючи на кожен прийом їжі не менше 20 хв. Саме через цей час приходить почуття ситості. Процес розжовування знижує стрес i напруження.
3.Не їдять здорових продуктів. З часом це загрожує гіпертонією, атеросклерозом, раком.
Коментарі