субота, 06 серпня 2011 09:48
Михайло Басараб
Михайло Басараб
Політолог

Арешт Тимошенко відкриває нові можливості для України

Треба визнати, інколи під час судового процесу Юлії Тимошенко варто було б поводити себе менш демонстративно. Однак, нервозність у судовій залі була заздалегідь зумовлена політичним контекстом судового процесу. Далеко не поведінка Тимошенко мотивувала суд прийняти постанову про арешт. Маємо однозначно політичне рішення.

Окрім зведення порахунків, влада тестує позицію Заходу та реакцію українського суспільства. Подальша доля Тимошенко значною мірою залежатиме від того, як відреагують впливові країни світу. Арешт – це лакмусовий папірець, який застосувала влада, щоб зрозуміти, як далеко вони можуть піти у цьому процесі.

Якщо позиція Заходу буде ультимативно критична, то плани щодо тривалого ув'язнення Тимошенко можуть підкорегувати. Якщо міжнародні важковаговики обмежаться обтічними заявами з багатозначними формулюваннями, то Віктор Янукович може сприйняти це, як своєрідне заохочення до подальшого переслідування опозиційної діячки.

Не виключаю, що арешт та відносно швидке звільнення Тимошенко цілком може розглядатися Януковичем як козир у переговорах з Заходом щодо принципових питань, наприклад, Угоди про Асоціацію з ЄС. Можливо, цей козир матиме далекогляднішу перспективу. За звільнення опозиційної діячки після нетривалого арешту, він проситиме колись якихось поступок. Однак, це лише припущення.

Не випадково арешт Тимошенко припав на розпал сезону відпусток. Очевидно і те, що арешт свідомо організували у п'ятницю, коли у всіх вже відпочинковий настрій, а попереду вихідні. Нескладно було передбачити, що прихильникам Тимошенко за таких умов не вдасться організувати блискавичні заходи для її захисту. Перша хвиля емоційного невдоволення розіб'ється об вихідні дні. За цей час можна дещо згасити емоції громадян і змусити змиритися з неординарною подією.

Суттєва проблема Тимошенко та майже усіх інших опозиціонерів у тому, що вони колишні можновладці. У громади до них маса справедливих претензій. Якби вчора арештували відому дисидентку, що вела свою довгу безкорисливу боротьбу у катакомбах, співчуття суспільства було б відчутнішим. Жвавіше б реагувала і світова спільнота. А так бачимо, що з початком переслідувань опозиційних лідерів, не помічалося суттєвого зростання їхньої електоральної підтримки. Західні політики обмежувалися обережними заявами.

Не зважаючи на це, арештом Тимошенко для України відкриваються нові можливості. Гучне затримання розгойдає суспільство, додатково збурить громадян до відстоювання своїх прав у тотально корумпованій державі. Переслідування владою своїх опонентів, мобілізує навіть тих, хто не підтримує ні Тимошенко, ні Луценка. Пласт розчарованих та роздратованих громадян аж надто великий. За таких обставин будь-які політично мотивовані репресії можуть стати приводом для загострення загального протесту.

Усе це значно розширює опозиційний простір. Арешт і подальші вибіркові утиски Тимошенко стимулюватимуть зростання суспільного попиту на опозицію загалом, протестні гасла та ініціативи. Людей вже не так гнівить політичний наїзд на конкретну особу, як свавільне завзяття влади.

В умовах поглинаючого невдоволення, коли низька довіра до влади та її головних опонентів, відкриватимуться нові можливості для невідомих донині опозиціонерів. Тих, що не дискредитували себе владою. В цьому я бачу головну користь ситуації для майбутнього.

Затримання Юлії Тимошенко матиме стратегічні позитивні наслідки і для її політичної сили. В екстремальних обставинах команда пройде випробування на міцність. У таких перипетіях Тимошенко перевірить своїх колег на відданість. З нею залишаться ті, з ким їй потім буде значно легше продовжувати політичну діяльність.

Дуже прикро, але передумовою для усіх цих позитивних наслідків став політично зумовлений арешт.

Зараз ви читаєте новину «Арешт Тимошенко відкриває нові можливості для України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

36

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути