Ексклюзиви
понеділок, 11 листопада 2013 17:12

За борги по комуналці та несплачені штрафи будуть відбирати авто

За борги по комуналці та несплачені штрафи будуть відбирати авто

Всім автовласникам, у кого є борги по комуналці, виплати аліментів або ж несплачені штрафи за порушення ПДР, варто скоріше їх сплатити. В іншому випадку вони ризикують на час розпрощатися зі своїм авто: ДАІ має право заарештувати машину прямо на дорозі і відправити на штрафмайданчик до сплати боргу.

Правда, тільки в тому випадку, якщо є рішення суду. Справа в тому, що на автомагістралях нарешті запрацювали на повну потужність системи розпізнавання номерних знаків "Рубіж" (їх встановлено 95 штук, передбачається встановлювати і мобільні версії).

Як роз'яснив начальник Центру безпеки дорожнього руху при МВС генерал Сергій Будник, система (відеокамера плюс комп'ютер) виявляє машини, які знаходяться в розшуку, незалежно від причини.

"Це може бути орієнтування про викрадення, рішення суду про позбавлення водія прав або накладення арешту держвиконавцем за борги. Після зупинки на найближчому посту ДАІ з'ясовується, затримувати авто чи ні. У разі підтвердження інформації про заборгованості, складають протокол про затримання і евакуюють авто на штрафмайданчик", - розповів Будник. Далі з боржником працюють держвиконавці.

За 10 місяців цього року, за даними МВС, за допомогою "Кордону" затримали майже 19 тис. машин. Часом "під роздачу" потрапляють люди, які не сплатили 1-2 штрафу за порушення правил дорожнього руху або навіть оплатили, але не повідомили про це ДАІ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У жовтні продажі вживаних автомобілів різко впали на 81%

"Мене зупинив інспектор на стаціонарному посту. Сказав, що машина в розшуку за несплату штрафу 255 грн, тому її доставлять на штрафмайданчик, - розповів нам водій Олександр С. - Пред'явлений оригінал квитанції про сплату штрафу аргументом не став. Поки все з'ясувалося, машина провела три доби на штрафмайданчику. В результаті я заплатив більше 700 грн за її зберігання та "послуги" ДАІ по евакуації".

Експерти кажуть, що залучати ДАІ до стягнення боргів можна: в законі "Про міліцію" зазначено, що її співробітники мають право зупиняти автомобілі, які перебувають у розшуку.

Але, за словами юриста Вадима Володарського, боржника зобов'язані поінформувати, що проти нього відкрито виконавче провадження (має бути лист з повідомленням про вручення). Якщо такого листа ні, він не зможе протягом двох тижнів добровільно погасити борг. Ще одна проблема - держвиконавці самі вирішують, яке майно підлягає арешту.

"Згідно ст. 50 закону "Про виконавче провадження", стягнення звертається насамперед на суми боржника на банківських рахунках. Якщо їх немає чи грошей не вистачає, то на майно. Але на практиці виконавці одразу арештовують майно, зазвичай це автомобіль: виявити, кому він належить, вилучити і продати з молотка дуже легко, - каже Володарський. - Повідомити при цьому власникові майна про його арешт "забувають". А ДАІ виконує припис виконавчої служби".

"У такій ситуації водій навіть оскаржити дії виконавця не може, так як поставлений перед фактом вилучення його майна прямо на дорозі", - каже правозахисник, автор декількох книг про права та обов'язки водія Володимир Караваєв. Щоб уникнути подібних ситуацій, краще платити штрафи і не забувати звітувати про сплату. Юрист Володимир Столітній радить при сплаті штрафу за порушення ПДР подавати у відділ адмінпорушень ДАІ квитанцію.

"З недавніх пір це не обов'язково, але система автоматичного зняття "штрафників" з обліку працює погано: порушники не вказують в квитанції про сплату номер постанови про штраф, а в ДАІ забувають зазначити, що штраф сплачено, і звертаються в виконавчу службу".

Зараз ви читаєте новину «За борги по комуналці та несплачені штрафи будуть відбирати авто ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути