пʼятниця, 13 липня 2012 09:26

Україна ризикує скоротити частку експорту автомобілів до Росії

Україна ризикує скоротити частку експорту автомобілів до Росії
Росія - основний експортний ринок для українських автовиробників. Фото: autoportal.ua

З 1 серпня в Росії буде введено утилізаційний збір з імпортованих у країну автомобілів.

Відповідний законопроект з поправками до федерального закону "Про відходи виробництва і споживання" та ст. 51 бюджетного кодексу РФ був прийнятий в середу, 11 липня, на вечірньому засіданні держдуми. Місцеві виробники при цьому від сплати збору звільняються, пише "Комерсант-Україна" у публікації "Частку України утилізують".

Почесний президент корпорації "Укравто" Таріел Васадзе визнає, що введення утилізаційного збору створює перешкоду для українських виробників.

"РФ вступила в СОТ і змушена знижувати мита на ввезення імпортних товарів. Це свого роду компенсаційний механізм. Проте, ці дії російської влади, коли автопром перебуває під тиском імпорту і потребує радикальних захисні заходи з боку уряду, повинні послужити Україна прикладом" , - сказав він.

ФОТОРЕПОРТАЖ: Новий компакт Opel Adam представили офіційно

Розмір збору зараз розробляється і буде введений урядом РФ. Але за розрахунками Мінпромторгу і мінекономрозвитку, для нових легкових машин збір, що стягується федеральної митної службою, становитиме 20-45 тис. руб. (від $609 до $1,37 тис.) залежно від обсягу двигуна, для вантажівок - 150-400 тис. руб. ($4,5-12,1 тис.) залежно від тоннажу.

Росія - основний експортний ринок для українських компаній. У 2011 році з 97,5 тис. вироблених автомобілів близько 30% пішло на експорт саме в цю країну. Основними постачальниками продукції на російський ринок є Запорізький автозавод (входить в "Укравто") і корпорація "Богдан". Обидва підприємства постачають в РФ близько 50% своєї продукції.

Зараз ви читаєте новину «Україна ризикує скоротити частку експорту автомобілів до Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути