середа, 20 червня 2012 09:46

Мита на іномарки можуть бути запроваджені не для всіх імпортерів

Мита на іномарки можуть бути запроваджені не для всіх імпортерів
Представники українського Мінекономрозвитку, ЄС і Росії обговорюють механізм квотування імпорту автомобілів. Фото:news.nado.ua

Захисні мита на імпортні автомобілі можуть бути запроваджені не для всіх імпортерів.

Квоти пропонується розподіляти між тими компаніями, які погодяться на створення складального виробництва в Україні, повідомляє "Комерсант-Україна" у публікації "Квоти наздогнали мита".

Представники українського Мінекономрозвитку, ЄС і Росії обговорюють механізм квотування імпорту автомобілів.

Нагадаємо, два тижні тому міністр економічного розвитку і торгівлі Петро Порошенко заявив, що Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі (МКМТ) прийняла рішення підвищити мита на ввезення автомобілів, проте це рішення буде опубліковано і набуде чинності лише після завершення консультацій з "найбільшими торговими партнерами" . Досі це рішення так і не було оприлюднено, невідомий навіть остаточний розмір пропонованої мита. Як повідомило вчора виданню джерело в МКМТ, розмір мита зараз визначається в двосторонніх консультаціях з представниками Євросоюзу та Росії.

"У будь-якому разі можу запевнити вас, що вона буде набагато менше 15% (пропонований обсяг мита), а це рішення набуде чинності далеко не завтра", - зазначив чиновник.

За словами співрозмовника видання, зараз Україна обговорює і компромісні варіанти захисту внутрішнього ринку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "АвтоВАЗ" вирішив розпочати серійний випуск машин з автоматичною коробкою передач

"Наша задача - зберегти робочі місця в автомобільній галузі, а як цього добитися - питання переговорів. Наприклад, нас влаштує і квотування імпорту за умови, що імпортери візьмуть на себе зобов'язання з відкриття в Україні ліній по дрібновузловому складанню", - сказав він.

Слід зазначити, що можливість запровадження квот на імпорт автомобілів вже обговорювалася. У розпорядженні видання є звіт про торговельні консультації український делегації з представниками ЄС в Брюсселі, які проходили в травні. У ньому говориться, що як компенсацію представники ЄС запропонували Україні компроміс - встановлення замість додаткових мит механізму квотування імпорту автомобілів. Однак, як зазначається в пояснювальній записці Мінекономрозвитку, така ініціатива є досить складною технічно, а відповідно, є неефективною. Тому, констатують у відомстві, від такої пропозиції було вирішено відмовитися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Страховики розповіли, які автомобілі найчастіше потрапляють у ДТП

Тепер українська сторона може погодитися на такий крок за умови гарантії перенесення виробництв до країни. Втім, щодо ЄС така пропозиція не може тим, що в Єврокомісії як і раніше розраховують переконати Україну відмовитися від введення таких захисних заходів. Водночас, за інформацією джерела видання в МКМТ, прогрес може бути досягнутий на іншому напрямку - вже найближчим часом можуть бути досягнуті аналогічні угоди з російськими автовиробниками.

Зараз ви читаєте новину «Мита на іномарки можуть бути запроваджені не для всіх імпортерів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути