середа, 02 жовтня 2013 11:56

Попит на автомобілі у вересні знизився в 2 рази

Попит на автомобілі у вересні знизився в 2 рази

За даними AUTO- Consulting, у вересні в Україні продали всього 13 тисяч нових легковиків - ця кількість удвічі менше порівняно з серпнем 2013 року.

Причиною тому утилізаційний збір, який почав діяти з 1 вересня 2013 року. Як і прогнозували експерти, після літнього ажіотажу попит на автомобілів різко впав. Хто хотів купити іномарку, постаралися зробити це до подорожчання.

Крім того, виникли складнощі з реєстрацією тих автомобілів, що були розмитнені вже восени. Справа в тому, що за законом МРЕВ тепер потрібен "чек" про сплату утилізаційного збору, але Кабмін просто не встиг підготувати потрібний документ. І тільки в середині місяця Міністерство доходів і зборів придумало тимчасову довідку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Глибокі калюжі проїжджають на понижених передачах

AUTO- Consulting відзначає, що більшість розмитнених після 1 вересня автомобілів - малолітражки, так як на двигуни до 1 літра діє найменша ставка утилізаційного збору, а саме 4730 грн. Імпортери все ще сподіваються на обіцянку Януковича доопрацювати закон - можливо, введуть єдину ставку 5500 грн на всі обсяги. Крім того, автомобілі з об'ємом двигуна до 1 л не підпадають під дію спецмита, які зачіпають сегменти з об'ємом двигуна 1-1,5 л і від 1,5 до 2,2 л.

Статистика Укравтопрому за вересень істотно відрізняється від цифр AUTO- Consulting. Так, Укравтопром говорить про 21 228 зареєстрованих легковиків, з яких нових 96%. За даними асоціації, в порівнянні з серпня 2013 авторинок впав не так вже значно (майже на 10%), а порівняно з минулим роком навіть зріс на 3%. Зате обвалився ринок комерційного транспорту: за даними Укравтопрому, продажі скоротилися на 47 %, причому нових машин було зареєстровано тільки 15 %.

Перше місце у вересні зайняв вже не ЗАЗ, а Hyundai - правда, відрив незначний, корейці обігнали запорожців менше ніж на сотню машин (1831 проти 1774). Третіми стали китайці Geely (1693 од.), а замикають п'ятірку Toyota і Ford.

З першої двадцятки найкращу динаміку за рік у вересні показав Богдан (+277 %), Peugeot (+88 %) і Ford (+45 %). А ось в порівнянні з серпнем більшість брендів впали.

Зараз ви читаєте новину «Попит на автомобілі у вересні знизився в 2 рази». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути