Ексклюзиви
понеділок, 18 червня 2018 13:00

Показали найлегендарніший французький автомобіль
15

Citroen 2CV
Фото: Олена Капнік

На ІІІ Міжнародному фестивалі "Ретрофест" у Кам'янці-Подільському показали один із найвідоміших автомобілів 30-40-років минулого століття - Citroen 2CV. Його з Кишенева привіз Петро Аргатов. На ньому подолав 440 км.

Авто має двері з петлями рояльного типу. Вони відкриваються назустріч один одному. Біля дзеркал, на передніх дверях, - сигнал-дудка. В машини складний брезентовий дах. Вона має великі передні крила. На них розміщені круглі фари. Спереду - невелика решітка радіатора. На ній зображений логотип бренду - подвійний шеврон.

Ззаду відкриваються двері багажника. Під ними - 2 квадратні ліхтарі. На лівому задньому крилі - бак для пального.

Салон розрахований на 4 осіб. Крісла оббиті звичайною тканиною. Двері - шкірою. На кермі - логотип Citroen. На передній панелі - важіль перемикання.

Автор: Олена Капнік
  Вперше автомобіль Citroen 2CV офіційно презентували на салоні у Парижі у 1948-му.
Вперше автомобіль Citroen 2CV офіційно презентували на салоні у Парижі у 1948-му.

"Купив машину десять років тому. Вона була поламана, іржава, гнила і без документів. Кілька років відновлював – фарбував, зварював, замінював деталі. Тепер беру участь у ній на фестивалях. На такому авто у французькій комедії "Жандарм на відпочинку" їздив актор Луї де Фюнес", - розказує власник авто Петро Аргатов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Радянські "Волги" і "Запорожці", німецький Mercedes і французький Citroen – відбулося ралі на ретроавто

Автомобіль має двоциліндровий опозитний мотор об'ємом 425 кубічних сантиметрів. Потужність двигуна - 12 к.с. Працює у парі з чотириступінчастою синхронізованою коробкою передач. Максимальна швидкість — 65 км/год. Витрата палива на 100 км шляху - 3 л.

"Французька компанія випускала авто з 1949-го по 1990-й. Модель мала бути придатною для поганих доріг і перевезення невеликих вантажів. Цей автомобіль "посадив за кермо" всю країну. Фермерові замінив коня і воза. Жителю міста — велосипед. За 40 років з конвеєра зійшли майже дев'ять мільйонів авто", - розповідає власник Citroen 2CV.

За незвичний дизайн авто називали гидким каченям, кріслом-качалкою і найбільш некрасивим автомобілем у світі. Його сконструювали спеціально для селян.

Автор: Олена Капнік
  За незвичний дизайн автомобіль називали гидким каченям, кріслом-качалкою і найбільш некрасивим автомобілем у світі.
За незвичний дизайн автомобіль називали гидким каченям, кріслом-качалкою і найбільш некрасивим автомобілем у світі.

"Якщо в машину поставити кошик з яйцями і проїхати по зораному полю, жодне яйце не повинне розбитися", - таку умову поставив директор фірми Citroen П'єр-Жюль Буланже перед конструкторами фірми влітку 1935-го.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Купив машину: поламана, іржава, гнила і без документів" - у Кам'янці-Подільському пройшов "Ретрофест"

Головний інженер фірми Моріс Бролі схвалив проект і присвоїв йому позначення Т. Р. V. Це означало Toute Petit Voiture - дуже маленький автомобіль. У конструкторському бюро авто між собою називали "чотири колеса під однією парасолькою". Офіційно авто презентували на салоні у Парижі 1948-го.

Міжнародний фестиваль стилю "Ретрофест" вже втретє проходить у Кам'янці-Подільському на Хмельниччині. Вперше захід відбувся 2009-го. Після семирічної перерви, 2017-го, фестиваль відновився. Цього року участь у заході взяли більш як 50 автомобілів із різних міст України.

Зараз ви читаєте новину «Показали найлегендарніший французький автомобіль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути