четвер, 01 лютого 2018 16:35

Нові ціни на газ і земля у власності громади - що чекає на українців з 1 лютого
5

В останній місяць зими на українців чекають зміни у різних сферах. Набирають чинності нові вимоги до якості автомобільного газу, що продається на заправках. Для українського бізнесу відкриють 42 ринки для експорту. Вчителі проходитимуть перекваліфікацію, а ОТГ отримають у власність землю.

Gazeta.ua пропонує добірку новин про головні зміни для українців у лютому.

Перепідготовка вчителів початкової школи

Стартувала перепідготовка вчителів початкової школи. Вони з 1 вересня нинішнього року навчатимуть першокласників. Згідно з Законом "Про освіту", з осені 2018-го розпочнеться реформа школи. Вона розпочнеться з початкової школи.

Для підвищення кваліфікації вчителів використовуватимуть змішане навчання. Дистанційний курс, а це 60 навчальних годин, відбувається на безкоштовній онлайн-платформі EdEra. Стільки ж навчальних годин триватиме очне навчання.

Під час навчання вчителів ознайомлять з освітньою реформою та Державним стандартом початкової освіти. Педагогів ознайомлять із сучасними методиками викладання та управління класом і навчать методикам інтегрованого навчання. Вчителі прослухають курс, присвячений інклюзивній освіті та основам нейропсихології.

Дистанційний курс на онлайн-платформі вчителі мають пройти до кінця травня. Після його закінчення отримають електронний сертифікат. Він - обов'язковий для вчителів.

З 15 лютого по 6 березня для вчителів проведуть першу настановчу очну сесію. У квітні - другу. У травні-червні - третю.

Навчання вчителів початкових класів зараховуватиметься як підвищення кваліфікації. Після цього їх допустять до навчання першокласників Нової української школи.

Передача землі у власність громади

Розпочалася передача землі за межами населених пунктів у власність об'єднаних територіальних громад. Така інвентаризація триватиме до кінця 2018-го. Проекти відведення фінансуватиме держава. Кабмін схвалив відповідний законопроект ще у вересні минулого року.

Зараз ОТГ управляють свою територією лише у межах населених пунктів. За їхніми межами землею, яка має належати громадам, управляє держава.

Механізм складається з чотирьох етапів: клопотання ОТГ у відповідне головне управління Держгеокадастру, інвентаризація земель, реєстрація земельних ділянок у кадастрі та передача земель у комунальну власність. За процесом можна стежити на спеціальному порталі otg.land.gov.ua.

Зараз в Україні є 665 ОТГ. На їх територіях 759 тис. га сільськогосподарських земель належать державі. Саме їх передадуть у комунальну власність.

Автор: racurs
 

Зменшення ціни на газ для промисловості

З жовтня 2015-го скасували державне регулювання цін на газ для споживачів, крім населення і теплокомуненерго для потреб населення. Зараз на ринку складаються такі умови, що Нафтогаз може запропонувати промисловості вигіднішу ціну за паливо. Нафтогаз знизив ціни для промисловості майже на 6%. Це - 577,2 грн.

Мінімальна ціна за 1 тис. куб. м газу, який відпускають на умовах передоплати, тепер складе 9195,6 грн/куб. м на місяць. Це актуально для споживачів, які на місяць закуповують більше 50 тис. куб.м блакитного палива. Для інших покупців ціна знизиться на 591,6 грн - до 10732,2 грн за 1 тис. куб. м.

Поки що таке зменшення тарифів напряму не стосується населення.

"Зниження вартості газу для промислових споживачів сприятиме зниженню цін і на інші групи товарів. У першу чергу це торкнеться продуктів харчування на 3 відсотки. Але станеться це не раніше 1 квітня 2018 року", - каже експерт в сфері енергетики, радник Міністра енергетики та вугільної промисловості України Максим Білявський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Успішні реформи енергоринку дозволять знизити комунальні тарифи - нардеп

Розширений доступ до ринків 42 країн

Сьогодні Україна стала учасником Регіональної конвенції Пан-Євро-Мед. Її розробив ЄС для співпраці зі своїми торговельними партнерами. Вона об'єднує країни ЄС, ЄАВТ, Туреччину, Албанію, Боснію і Герцеговину, Македонію, Сербію, Чорногорію, Алжир, Єгипет, Ізраїль, Йорданію, Ліван, Марокко, Палестину, Сирію, Туніс, Фарерські острови, Молдову.

Автор: Міністерство економічного розвитку і торгівлі
 

Частка українського експорту до країн-учасниць Пан-Євро-Мед зараз становить понад 50%. 40% - це експорт до країн ЄС. 5,6% - до Туреччини, 4,2% - в Єгипет. Конвенція спрощує для українського бізнесу умови торгівлі.

Автор: Міністерство економічного розвитку і торгівлі
 

Збільшиться експорт не тільки до Європейського Союзу, а й на ринках третій країн, з якими укладені угоди про вільну торгівлю. Це - країни Європейської асоціації вільної торгівлі (Ісландія, Ліхтенштейн, Норвегія та Швейцарська конфедерація),Чорногорія, Молдова і Македонія.

Нові вимоги до якості автогазу

Набирають чинності нові вимоги до якості автогазу, що продається на заправках. Прийняли новий державний стандарт. Досі якість палива визначали радянським ГОСТом.

Зараз 75% газу на українських АЗС - це імпорт. Його везуть з Росії, Білорусі та Казахстану. Новим стандартам відповідає лише білоруське паливо. Казахський газ не проходить за октановим числом і тиску насичених парів. У російському - проблеми із вмістом сірки і вільної води.

Автор: news.eizvestia.com
 

Новий стандарт має наблизити українське законодавство з нормативами Європейського союзу.

Новий стандарт встановлює чотири принципові критерії:

- два якісних параметра: октанове число і наявність вільної води (не допускається);

- для навколишнього середовища - вміст сірки;

- для техногенної безпеки - тиск насичених парів.

Газ на заправках перевірятиме Держекоінспекція та Держспоживінспекція. Вони мають право зупинити роботу АЗС або вилучити паливо з обороту.

Найбільша проблема українських заправок навіть не це, а є відсутність необхідних потужностей для "доведення" газу до потрібної кондиції. До "нового" стандарту встигли підготуватися на таких автозаправних станціях, як БРСМ-Нафта, KLO та WOG.

"На ціну газу нововведення ніяк не вплине. Нічого поки не загрожує тим, хто не підготувався. Документально ніяк не прописана відповідальність за невідповідність новим стандартом", - каже фінансовий директор мережі АЗС KLO Ігор Чернявський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні почав діяти новий стандарт якості автогазу

Митницю переводять на "єдине вікно"

На українських митницях почали використовувати принцип "єдиного вікна". Це єдина електронна система обміну даними. Тут різні служби контролю та митниці в автоматичному режимі зможуть обмінюватись інформацією про вантаж, який проходить через кордон, та про результати його контролю.

Кабмін ухвалив рішення про запровадження "єдиного вікна у листопаді минулого року. Це - єдиний спосіб боротьби з корупцією на митних постах.

"Зараз ми змушені заходити в кабінет до ветеринарного інспектора, потім до санітарного інспектора, потім до митника і так далі. Вони себе дуже поважають. Жоден підпис не обходиться декларантові безплатно. А потрібно, щоб я міг віддати документи в одному вікні, а забрати через 2 години на іншому. Але щоб було точно відомо, що це буде 2 години. І що ніхто не буде ставити зайвих запитань, якщо документи в порядку", - каже представник Асоціації міжнародних автомобільних перевізників в Одеській і Миколаївській областях Дмитро Сергієнко.

Автор: gordonua
 

Зміна передбачає зменшення кількості сканованих документів. Час для огляду товарів зменшать з 24 год. до 12 год.

"Обов'язкове застосування порядку інформаційного обміну за принципом "єдиного вікна" поставить в рівні умови бізнес, який користується і не користується системою. Це забезпечить проведення державних контролів не "на папері", а насправді, і надасть змогу оцінити роботу державних органів і митниці в частині часу виконання відповідних формальностей", - кажуть у Міністерстві фінансів.

МВФ пропонує збільшувати зарплати українців лише відповідно до зростання продуктивності праці. Інакше високі темпи зростання виплат негативно вплинуть на економіку країни. Кабмін за підсумками першого кварталу 2018 року розгляне можливість підвищення мінімальної зарплати в країні до 4200 грн.

Зараз ви читаєте новину «Нові ціни на газ і земля у власності громади - що чекає на українців з 1 лютого». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути