Ексклюзиви
пʼятниця, 26 січня 2018 11:38

Енергоспільнота різко критикує можливий перегляд енергетичних формул

Енергоспільнота різко критикує можливий перегляд енергетичних формул
Енергетичне співтовариство вважає, що встановлення ціни газу на основі імпортного паритету було абсолютно вірним рішенням. Фото: galinfo.com.ua

Енергетичне співтовариство направило лист на ім'я віце-прем'єра Володимира Кістіона з різкою критикою дій уряду щодо перегляду формули ціни на газ NCG+. Про це пише народний депутат Вікторія Войціцька, додаючи скан-копію офіційного листа.

На думку Енергоспівтовариства, встановлення ціни газу на основі імпортного паритету було абсолютно вірним рішенням. Однак пропозиції уряду про перегляд формули є нелогічним і призводить виключно до недооцінки газу (в першу чергу, українського видобутку). "Запропонований текст не має нічого спільного з проектом пропозиції, який ми підготували разом зі Світовим банком і практично не відповідає жодному з наших коментарів", - зазначив глава Енергоспівтовариства Януш Копач.

Єврочиновник підкреслив, що бажання уряду враховувати при розрахунку вартості не 12 місяців, як це прописано в документі зараз, а тільки з квітня по жовтень є невірним. "Ринкові ціни на газ зазвичай нижче в літні місяці, тому що певні витрати (витрати на фінансування, на зберігання) пов'язані зі зберіганням газу влітку для його реалізації взимку. В Україні витрати на фінансування значні, оскільки дохід від продажу газу взимку деномінується в гривні. Більш того, проект передбачає застосування ціни на газ і обмінного курсу минулого року", - зазначив він.

Нагадаємо, у 2016 році на вимогу західних партнерів Україна запровадила формульне ціноутворення на енергоресурси з прив'язкою до міжнародних індексів - "Дюссельдорф+" для газу і "Роттредам+" для вугілля. Обидві методики встановлюють ціну на енергоресурси за такими формулами: середня за 12 місяців ціна енергоресурсу на міжнародних хабах (NCG і API2) + доставка в Україну.

Восени 2017 року уряд заявив, що не підвищить ціну на газ, порушивши тим самим зобов'язання перед МВФ. При цьому в меморандумі з МВФ передбачено перегляд тарифів двічі на рік. І якщо ціна як мінімум на 10% відрізняється від тарифу, розрахованму на основі імпортної ціни, вартість блакитного палива повинні змінити. Після невиконання Україною зобов'язань, МВФ відмовився виділяти Україні черговий транш.

Зараз ви читаєте новину «Енергоспільнота різко критикує можливий перегляд енергетичних формул». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути