четвер, 11 жовтня 2018 10:15

На АЗС пояснили, чому ціни на пальне продовжують рости

На АЗС пояснили, чому ціни на пальне продовжують рости
Собівартість палива для АЗС зросла на 25% для бензину і на 30% для дизеля

Ціни на пальне зросли на 2-3 грн за літр палива менш ніж за місяць. Головними причинами стала світове подорожчання нафти та падіння курсу гривні відносно долара та євро.

Ціни на "чорне золото" за вересень-жовтень підвищилися на 20% із $72 до $86. При цьому національна валюта ослабла на 1,30 грн до доллара, пише "Сегодня".

Також подорожчав і автогаз. Тільки з 9 по 10 жовтня ціни на АЗС піднялися на 1-38 коп. за літр. Причиною стало подорожчання ресурсу на оптовому ринку.

"Жовтневі котирування газу на білорусько-польському кордоні виявилися на $40 за тонну вище, ніж у вересні. Це і штовхнуло оптові ціни вгору", - пояснили експерти в Нафтогазовій асоціації України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дорогий бензин: як знизити ціни на автозаправках

На АЗС пояснюють, що інфляція зарплат і підвищення державою цін на комунальні послуги також стали причиною зростання витрат автозаправних комплексів і вплинули на ціноутворення.

Стабільно зростають і податки в ціні пального.

Собівартість палива для АЗС зросла на 25% для бензину і на 30% для дизеля.

"Ціни на нафтопродукти і далі будуть залежати від курсу валют і цін на нафту", - говорить Вадим Бардась, інвестаналітик Європейського аналітичного центру.

При поточних цінах на нафту понад $80 за бар. можливе подорожчання до $100. Це призведе до різкого підняття ціни на нафтопродукти для споживачів.

"На жаль, ні влада країни, ні оператори АЗС не можуть вплинути на зростання світових цін на нафту і котирувань на нафтопродукти. Очікується подальше зростання цін на АЗС ще на 5-7%", - підсумував Вадим Бардась.

У світі нафта станом на 8 жовтня коштує $83,39 за бар. За словами директора консалтингової групи "А-95" Сергія Куюна, якщо нафта подорожчає на 10%, то ціни на заправках зростуть у межах 5%. Кожні $10 на барелі - це 1,5 грн на літрі палива. Якщо нафта коштуватиме $100 за бар., то бензин подорожчає до 40 грн за літр.

Зараз ви читаєте новину «На АЗС пояснили, чому ціни на пальне продовжують рости». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути