вівторок, 06 листопада 2018 07:20

Як купити автоцивілку, щоб точно отримати відшкодування

Як купити автоцивілку, щоб точно отримати відшкодування
Велика знижка на автоцивілку - порушення закону. Фото: kiev.moygorod.ua

Вартість автоцивілки на автомобілі у більшості страхових компаній однакова. Проте в автомобілях вздовж дороги по Києву та на дошці оголошень OLX пропонують поліси на 30% дешевше. Продавці обіцяють, що страховка не підробна.

Придбані поліси на дорогах можуть бути не внесені до центральної бази даних, попереджають фахівці. У кращому випадку такі страхові компанії здійснять виплати наполовину. У гіршому – виплати не буде взагалі.

"Купівля поліса з рук дуже сумнівна. Перший сигнал, який має насторожити охочих придбати автоцивілку, - велика знижка. Це пряме порушення закону, адже страхування цивільної відповідальності регулює держава. Усі процедури і вимоги страхування чітко прописані у законі. Можлива знижка передбачена лише за безаварійне керування автомобілем протягом певного періоду часу. До прикладу, за рік збитків немає, компанія може надати знижку у 5 відсотків. В інших випадках страхова не має права надавати знижку", - розповідає Gazeta.ua начальник відділу зовнішніх зв'язків страхової компанії "ІНГО Україна" Олександр Мельничук.

У законі також прописані коефіцієнти, які впливають на вартість полісу. Існує 6 зон. У великих містах коефіцієнти вищі, ніж у невеликих населених пунктах чи селах. Це пов'язано із тим, що зареєстровані у містах автомобілі їздять частіше. Крім того, вони дорожчі.

"Наприклад, якщо з вашої вини пошкодити бік елітного авто за декілька мільйонів гривень, ремонт може обійтися і в 200-300 тис. гривень. А автоцивілка відшкодує максимум 100. Решту доведеться покривати із власної кишені. Аби такого не було, бажано купувати додатковий захист. Особливо це актуально для великих міст, де навколо їздить безліч дорогих машин.Так звані добровільні автоцивілки дозволяють збільшити ліміт до 500 тис. гривень", - додає фахівець.

Перевірити компанії, які здійснюють обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності, можна на сайті Моторно-транспортного страхового бюро.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гігантське ДТП у столиці: хто виплатить компенсації за 21 розбите авто і що чекає водія автокрану

"На цьому сайті об'єднання страховиків є спеціальний сервіс оцінки діяльності різних компанії. Це так звана система "Світлофор". Показники діяльності кожної компанії оцінюють 3 кольорами: червоний, жовтий і зелений. Якщо колір зелений, - компанія добре виконує свої обов'язки. Жовтий – має насторожити, адже існують ризики, що у компанії не все гаразд. Червоний – справи йдуть погано, у компанії є проблеми. Переглядаючи цю таблицю, можна зрозуміти, як працює та чи інша компанія, і обрати кращу", - радить Олександр Мельничук.

Купуючи поліс, варто прослідкувати тенденції, чи змінювався колір у страхової компанії. Лише тоді обирати, де придбати поліс.

Поліси автоцивілки - обов'язкового страхування транспортних засобів - можна оформлювати в електронному вигляді. 7 лютого нинішнього року набрало чинності відповідне розпорядження Нацкомфінпослуг.

Зараз ви читаєте новину «Як купити автоцивілку, щоб точно отримати відшкодування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути