
"Вирощую бджіл вже 20 років. Холоди - важкий період для цих комах. До весни доживають лише молоді матки. Коли наступають холоди, відкладати яйця вони перестають. Ввесь час сидять у гнізді, нектар не шукають. Зимують у норах, які виривають у сухій піщаній мілині, а у бджолярів - лишаються у вуликах, - розповідає бджоляр 50-річний Іван Князевич із Запоріжжя.
Влітку у гнізді часто стає дуже жарко, тоді бджоли кидають збирати нектар і летять до найближчої річки чи калюжі. Там набирають повний рот води і повертаються додому. Передають воду іншим бджолам, а ті розбризкують її по стінках сотів. Обмахують вулик крилами, щоб стало прохолодніше.
Каже, у більшості комах самиці — головні. У бджіл так само: самці-трутні живуть не більше 40 днів, поки не запліднять самицю. Спарюються з нею в польоті, після чого падають на землю мертвими. А матка формує нову колонію. Для цього селиться у нірці якогось гризуна, наприклад, миші. Починає відкладати яйця. В кінці літа з'являються нові самиці, а стара гине. Матка ніколи не жалить людину, навіть коли та завдає їй шкоду. Атакує лише суперницю, найчастіше - молодшу матку з чужої колонії.
"Кожна бджола має свої функції, які міняються з віком. Наймолодші годують матку, бо добре виділяють маточне молочко. Через 10 днів починають виділяти віск, тому переходять на будівельні роботи — споруджують соти. На 15 день після народження віск виробляти перестають, тоді починають чистити оселю, виносять сміття. Найстарші бджоли збирають мед. Живуть такі робочі бджоли 26, а інколи 40 діб."
Щоб зробити мед, бджоли будують соти, у них потім складають нектар. 6-7 комах роблять соти з воску, його виділяють залози на тілі бджіл. Віск застигає на воскових дзеркальцях бджоли у вигляді п'ятигранних пластинок. Із дзеркалець бджола ніжками дістає його, обробляє слиною і ліпить отвори. Бджоли сидять дуже близько одна до одної, це підвищує температуру і розм'якшує віск, будувати з нього стає зручніше. Будують спочатку стелю, потім стінки.
"Влітку за день бджола вилітає з дому 8-10 разів. Сильна сім'я збирає 5-10 кілограмів меду за добу. Коли збирають мед, літають від квітки до квітки, п'ють і несуть нектар додому. Переносять його у медовій сумці — розширенні поряд зі шлунком. Там вода з нектару швидко випаровується.
У вулику бджоли жують нектар протягом 30 хвилин, насичують його корисними ферментами. Вони допомагають нектару довго зберігатися. Далі передають суміш іншим бджолам, ті розкладають її по сотах. Щоб швидше загустів і перетворився на мед, обмахують його крилами, наче вентилятором. Коли через 7-10 днів мед визріває, бджоли "заклеюють" соти воском, так він може зберігатися довгі роки.
Коментарі