понеділок, 30 квітня 2012 06:30

Бджоли летять на жовте й блакитне

Автор: фото з сайта www.p4elok.net
  Старі вулики прогрівають паяльною лампою і вишкрібають ножем. Зовні фарбують, уникаючи зелених і бордових кольорів. Комахи на них погано реагують
Старі вулики прогрівають паяльною лампою і вишкрібають ножем. Зовні фарбують, уникаючи зелених і бордових кольорів. Комахи на них погано реагують

Петро Плаксійчук, 50 років, із райцентру Тетіїв на Київщині 12 років тримає бджоли. Має шість вуликів. Половину з них купив уживаними.

— Дешевше у три рази, ніж нові. Можна й самому зробити, але це треба вміти, мати час і матеріали. Я виміняв два вулики за 3-літрову банку горілки, коли продавали хату діда-пасічника, — розповідає Петро Плаксійчук. — Головне їх добре прочистити та продезінфікувати.

Нові вулики теж миють ізсередини розчином соди.

— Знайомий поставив немитий вулик, то бджоли в ньому здохли. Я якось вимив водою з хімікатом для миття посуду, то бджоли в нього не залетіли.

Старі вулики Петро Плаксійчук зсередини вишкрібає ножем, доки не зніме верхній шар деревини. Спочатку прогріває його паяльною лампою.

— Не можна обпалювати вогнем дерево до темного кольору, бджолам буде смердіти згарищем. Крім дна і стінок, прогріваю й зачищаю з внутрішньої сторони піддашок вулика, який його накриє. Чищу діафрагми, годівниці.

Перед чищенням ножем можна обдати крутим окропом із чайника. Потім — пошкребти й висушити на сонці.

— Обдавати вулики окропом треба й після миття їх содою. На стінках залишаються порошинки, будуть подразнювати бджолам лапи, крила.

Зовні вулики фарбують.

— Був у мене темно-бордовий вулик, яскравий, як квітка. Бджоли в ньому стали мляві. Над білим краще роїлися. Не подумав, що темний колір притягає більше сонця й комахам жарко. Через рік поробив їх хатки салатовими, вивіз на поле, а меду ще менше, ніж удома стояли. Вулики всіх відтінків зеленого зливаються з травою та листям, тому комахи їх не бачать. Летять з медом на чужі яскраві.

Бджоли також не бачать червоного кольору. Найкращі для них — жовтий та блакитний. Вони їх запам'ятовують.

Зараз ви читаєте новину «Бджоли летять на жовте й блакитне». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути