вівторок, 09 жовтня 2012 15:11

Домашні їжаки полюбляють омлет, ряжанку і сливи
7

Фото: фото: Наталія ЧУБЕНКО

Кандидат філософських наук киянка 49-річна Тетяна Метельова тримає вдома двох їжаків.

Три роки тому знайшла їжачка. Взяла додому, добре годувала. Думала, що підібрала самця. А потім він почав проситися на вулицю, я пустила. Через якийсь час сам повернувся, навколо будинку ходив. Знову його взяла, а через якийсь час він узяв і народив 8 малят просто в коридорі. Стало ясно, що це їжачиха. Тоді у мене вдома з'явився справжній їжачиний табір. Трохи підросли, їжаченят роздала знайомим, тепер усі вони – у добрих руках. Залишила одного хлопчика. Він надзвичайно ласкавий і дуже ручний: його можна цілувати в носик, класти під тепленьку ковдру. Любить загортатися у відрізані рукава і штанини. Сидить там годинами, немов у нірці.

Годую їжаків котячими консервами і сухим кормом. 3-річна їжачиха полюбляє м'ясо й ряжанку, її півторарічне дитинча – хурму, сливи.

Смаки у моїх їжачків дуже різні. Ніколи не вгадаєш, що полюбить їжак. Один із братів, якого я віддала подрузі, дуже любить омлет. А молоко їжакам давати ні в якому разі не можна. Це для них отрута, бо лактоза їжачиним організмом не засвоюється, тваринка може померти від зневоднення. При цьому кисломолочні продукти переносять добре.

Їжаки – дуже замкнуті тварини. Але на імена відзиваються і підбігають. Коли їх приручити, охоче сприймають людей, їдять з рук, злизують рідку їжу з пальців. Звикають лише до одного хазяїна, впізнають його.

Коли їжаки сплять, їх не можна будити. Я якось ненароком розбудила їжака, коли полізла рукою у шафу. Виявляється, він там собі місце для зимівлі обрав. Випадково торкнулася, він страшно закричав. Я такого крику в житті не чула, ні з чим не можна порівняти. Бо їжаки взагалі ніколи не кричать, а тут таке сталося. У їжака був сильний стрес: 2 години бігав по кімнаті, незадоволено сопів і намагався усіх покусати. Згодом знову спати улігся.

В Україні їжаків дуже мало досліджували. Перечитала багато інформації, але більшість нічого спільного зі справжнім життям їжаків не має. Багато достовірних фактів знайшла на англомовних сайтах. Хороші порад дають британські дослідники.

Їжачків, які народилися в домашніх умовах, випускати на волю не можна. Вони просто загинуть, бо ведуть себе вже зовсім не так, як дикі. Якщо дикі взимку залягають у сплячку, то мої практично не сплять. Старша їжачиха в першу зиму спала 2 місяці, минулого року – не більше тижня, а цієї зими спала лише 3 доби. Зима видалася тепла, і тварини це відчувають.

Якщо людина підходить до їжака на вулиці, а той не скручується у клубок, йому потрібна допомога. Вони хворі або не доїдають. Якщо перед зимою важать менше 600 г, до весни не доживуть, бо у тілі не вистачить поживних речовин.

Коли Тетяна ловить їжаків, зважує їх і несе у ветеринарну клініку. Якщо треба, вигодовує.

Зараз ви читаєте новину «Домашні їжаки полюбляють омлет, ряжанку і сливи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути