четвер, 13 вересня 2012 06:00

Їжак безперервно біжить три години

Автор: фото: МИКОЛА КАРНАРУК
  Карликових білочеревих їжаків тримають як хатніх тварин. Їх купають у ванні, пускають бігати по підлозі. Годують котячим сухим кормом
Карликових білочеревих їжаків тримають як хатніх тварин. Їх купають у ванні, пускають бігати по підлозі. Годують котячим сухим кормом

У 46-річної Ірини Мерзленко із Черкас удома живуть африканські карликові їжаки. Приносить їх у коробці. На червоному шарфі спить їжачиха Мілка. Вона шоколадного кольору з білими плямами. Поряд — двомісячні Ефіоп і Юка. Самиця кремова з білим, самець чорно-білий.

— Випадково наткнулася в інтернеті на фото. Почала цікавитися. І жінка, яка виставила знімки, відповіла, що це африканські карликові білочереві їжачки. Завдожки 15 сантиметрів. Самиці важать до 370 грамів, самці — до 250. Вони виведені зовсім недавно із двох порід. Не впадають у зимову сплячку. Зручні в догляді, може справитися навіть дитина. Не вимагають особливих затрат, — розповідає.

Їжаки бувають руді, кремові, білі, чорні, рябі. Рідкісними вважають двоколірних. Самиці коштують $300, самці на сотню дешевші.

Ірина купила їжака та чотирьох їжачих у різних розплідниках Росії.

— В Україні таких немає. В Росію їх завезли лише чотири роки тому. Купила їжакам будиночки. Є місце для харчів, туалету, спальня та бігове колесо. Колись засікла час, то їжак безперервно біг 3 години. Сплять у стружках або обривках газет. Їдять сухий собачий або котячий корм, п'ють воду. Двічі на тиждень треба давати тарганів, опаришів, будь-яких жуків. Лижуть сире яйце, а варене не хочуть. Фрукти й овочі лише пробують. Можна годувати крисами й мишами або м'ясом. Чавкають їжу зі смішною мімікою.

Їжаченята у коробці ховаються під шарф, мати сидить в іншому кутку.

— Їх можна випускати й по квартирі. Але малі, потім важко знайти. Хоч у нас маяком їхнього місцезнаходження є кішка. Їжачок біжить — і вона за ним. Якщо зупинився, кішка лягла. Їжаки люблять гратися плюшевими іграшками. Носять у зубах, м'ячики носами катають по підлозі. Люблять залазити в труби, рулони з-під туалетного паперу.

Молодий самець тулиться до матері, кусає за голки і пищить.

— Так заграє. Він уже вважається дорослим. Уміє цвірінькати. Буває, навіть співає, як соловей. А самиці у відповідь танцюють. Удома тримаю їх окремо, щоб не спарювалися, бо готові робити це постійно, — показує, що Мілка схопила Ефіопа міцно зубами за живота й тримає. — Вона не хоче спарюватися, знає, що це її синок. Чи хоч крові немає? Бо зуби в них гострі, але ні мене, ні дітей не кусають. Лагідні, якщо щось не подобається, ховаються, чмихають. Бачать погано, вони ж нічні. Більше користуються нюхом. Реагують на клички. Люблять купатися. Дочка бере у ванну, то плавають. Тільки потім треба висушити. Якщо забруднилися голочки, протираємо зубною щіткою. Зараз їжачків возять контрабандою з Таїланду. Але вони можуть бути заражені сальмонельозом, глистами і блохами. Такі дешевші та без документів, то визначити вік неможливо. Можуть підсунути й старого.

Живуть карликові їжаки шість років. Статева зрілість у самців настає у 2 місяці, у самиць — у півроку. За рік можуть народжувати тричі, від одного до шести дитинчат.

Зараз ви читаєте новину «Їжак безперервно біжить три години». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути