понеділок, 28 листопада 2011 12:11
Андрій Кокотюха
Андрій Кокотюха
Письменник, журналіст

Співакам з-під СІЗО треба згадати, що Тимошенко зробила для музики

Юлію Тимошенко з 51-м роком життя прийшли привітати тисячі людей. Вітання перетворилося на мітинг, Юлині уродини назвали справжнім святом свободи, а на сцені змінювали один одного опозиційні політики. Якби там не було українських музикантів, іменини Тимошенко не варті були б окремої уваги.

Задуматися є про що. Давайте уявимо, що свій день народження Юлія Тимошенко святкує вдома, на волі, де я щиро хочу її бачити. Певен, що ця дата так само подавалася б, як загальнонаціональне свято. За участі тих самих "зірок" естради та рок-музики – хіба що їм за це ще й трошки заплатили б. Це свідчить про небезпеку формування культу особи Юлії Володимирівни Тимошенко, яка заслуговує на свободу, але зовсім не варта культу.

Хоча б як людина, котра в часи свого прем'єрства хихотіла на пару з Володимиром Путіним, забороняла критичні пасажі на свою адресу та нічого не зробила для того, аби українські музиканти, котрі прийшли її підтримати, почувалися в українському інформаційному просторі вільно. А не нагадували про своє існування ось у такий спосіб – борючись за дотримання громадянських прав та свобод по відношенню лише до однієї окремо взятої особи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Президент Європарламенту нагадав, що Тимошенко безпідставно посадили

Більшість музикантів, котрі прийшли привітати "свою Юлю" під тюрму, у 2004 році, десь у ці самі дні, разом із Майданом кричали: "Ю-щен-ко!". Станом на осінь 2009 року вони опинилися в групі передвиборчої підтримки Юлії Тимошенко та співали на фоні червоного серця на білому тлі. Зрозуміло, під час кризи заробіток був не зайвим. Але щось дуже легко музиканти міняють політичні симпатії... Якби Тимошенко зараз не сиділа в тюрмі, а готувала свою політичну силу до парламентських виборів, значна частина цих музикантів, напевне, почала б збиратися в такий самий передвиборчий тур.

Правосуддя в Україні вибіркове, Тимошенко сидить несправедливо, її треба підтримати, в тому числі протестним концертом. Проте слід нагадати, що у Лук'янівському СІЗО сидять також інші люди, котрих так само несправедливо "приземлили". І в них теж є дні народження.

Чому концерти й мітинги під стінами не лише цієї, а й інших українських тюрем, де так само сидять, крім маніяків, жертви українського вибіркового правосуддя, не проводяться регулярно? І не з приводу дня народження окремо взятої жінки, нехай красивої та сильної, а взагалі – на підтримку всіх незаконно затриманих та засуджених? Чим Тимошенко така особлива – лише тим, що публічний політик із незаперечною харизмою?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День народження Тимошенко: вітають посли, європарламентарії та громадські організації

Пропоную музикантам згадати, що хорошого Юлія Тимошенко, маючи реальну владу, зробила для розвитку сучасної української культури, зокрема, музичної. Хіба що запросила всіх підтримати на виборах себе. Але ж поза виборами в моїй країні так само триває життя. А в цьому житті той самий український рок давно перебуває далеко за межами інформаційного простору. Фестивалі проводяться приватними особами, ентузіастами, котрим часто бракує вміння і грошей. Зате є щире бажання щось зробити та поміняти.

Натомість у Юлії Володимирівни такого бажання не було ніколи. Хоча створити умови для повноцінного розвитку вітчизняної культури, зокрема, музики, котра прийшла підтримати її у важкий час, Тимошенко навіть із тією владою, яку мала, воюючи з Ющенком й розчищаючи тим самим плацдарм для Партії регіонів, усе одно могла. Та не зробила для цього навіть півкроку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тимошенко перевели в іншу камеру, щоб вона не почула вітань з Днем народження - Власенко

Зрозуміло, що місце опозиційних політиків – справді під тюремними стінами, де сидять їхні однодумці. Проте, відстоявши таки звільнення Тимошенко, вони навряд чи погодяться визнати її самопроголошеним лідером опозиції. На інше Юля просто не погодиться і опозиція знову пересвариться. Натомість зовсім не ясно, чому музиканти, творчі люди, підтримують одного окремо взятого в'язня, не протестуючи при цьому проти загального порушення прав та свобод інших людей. Наприклад, тих, чиї рідні та близькі постраждали від автомобілів, керованих п'яними, обкуреними, обдовбаними чи без стимуляторів дурними та все одно непідсудними синами, доньками, родичами і знайомими народних депутатів України. Організувати та провести концерт проти правового свавілля, причому не лише в Києві, а по всіх містах, де порушуються права українці, було б справді круто та щиро.

Та доки в нашій країні є незаконно посаджений "в'язень №1", про в'язнів із аналогічними долями, про побитих, скалічених та просто вбитих у міліцейських відділках громадян із інакшим, ніж у Тимошенко, статусом не згадають.

Зараз ви читаєте новину «Співакам з-під СІЗО треба згадати, що Тимошенко зробила для музики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

140

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути