середа, 10 червня 2015 21:00
Андрій Кокотюха
Андрій Кокотюха
Письменник, журналіст

Путін взяв у заручники не Донбас, а мільйони росіян

Путін взяв у заручники не Донбас, а мільйони росіян

Маючи Інтернет та півгодини вільного часу, можна знайти з десяток однакових висновків про причини російської агресії, зроблених в Україні, на Заході та представниками російської опозиції. Їхня суть: почавши гібридну війну в Україні й кинувши тим самим виклик західній цивілізації, Володимир Путін успішно відволікає громадян Росії від внутрішніх проблем.

Наприклад, у поганих дорогах за межами МКАД винні американці, бо ставлять Росію на коліна й не дають розвиватися. А в тому, що в Росії падає рівень моралі – європейські закони, котрі дозволяють одностатеві шлюби. І так далі.

Спроба переконати самих себе в тому, що російська влада, одноосібним втіленням якої є Путін, кінець кінцем може вилитися в таку ж саму помилку, яку зробив російський президент, почавши вторгнення. Місцеві фахівці кілька років переконували свого вождя – проросійські настрої в Україні, особливо на Півдні та Сході, такі потужні, що Путіну протягом тижня винесуть ключі від Харкова, Одеси, Дніпропетровська й навіть Києва.

Ми вже знаємо, що Путін прорахувався. Й так само варто зрозуміти: підтримка Путіна сотнями мільйонів російських громадян – не міфічна й не намальована липовими статистиками в кремлівських кабінетах. А це означає: російська влада справді представляє на міжнародних аренах інтереси російського народу. Принаймні, його конституційної більшості. Просто ані Україна, ані країни ЄС, ані США не готові й навряд чи скоро будуть готові в це повірити.

За свіжим прикладом справедливості цих тверджень далеко ходити не треба. 1 червня спікер Держдуми РФ Сергій Наришкін офіційно заявляє: тиснути на Росію санкціями безглуздо. Навпаки, санкції мають ефект бумеранга. Адже Росія все одно не відмовиться від Криму. А двома днями раніше в мережі з`явився професійно зроблений російський патріотичний ролик, у якому молоді росіяни біжать напівголими по снігу. Цим самим доводячи: росіяни і до санкцій жили у важких умовах, тому труднощі роблять їх тільки сильніше. Там же прозвучало ледь не сакральне: "Якщо нам перекриють кисень – ми дупою навчимося дихати!" Звісно, ролик постановочний, але будьте певні: актори, котрі знялися в ньому, в житті думають так само.

Що демонструють ці та інші зразки російської пропаганди? Лише те, що "русский человек" помре, але не відступить. Це не російські царі та радянські вожді, починаючи з Леніна та Сталіна, не рахували втрат. Зараз, завдяки сплеску інтересу до історії, є можливість подивитися на ту ж російську історію під тим кутом, під яким її ніколи не бачили: а ця держава перемагала у війнах не умінням, а кількістю. Народ сприймав це нормально, як прояв жертовності – ось чому російські матері беруть гроші й мовчать про те, де, на якій війні вбили їхніх дітей. Так треба для держави російської, значить, народ терпітиме. Заради цього готовий навіть, без перебільшення, до ритуального самознищення – Росії, знову ж таки, пророкують розпад.

Тому помиляються автори версій про те, що Путін узяв Донбас у заручники заради того, аби йому пробачили Крим. Донбас йому не потрібен, про що так само не раз справедливо говорилося. Заяви пана Наришкіна, агресивно-патріотичний ролик про перекритий кисень та інше подібне – не що інше, як чим далі, тим більш явна демонстрація того, що Путін узяв у заручники не Донбас заради Криму, а сотні мільйонів росіян - заради повернення можливості говорити з Заходом на рівних.

Цивілізований світ та цінності, яким Росія послідовно протиставляє "русский мир", не можуть прийняти той факт, що в нього на очах поступово будуть деградувати згадані вище мільйони. Гуманітарна катастрофа – це не лише окуповані Донбас та Крим. Її переживає вся Російська Федерація, просто зараз Путін цього не приховує. Й прямо перекладає провину й відповідальність за це на Європу з Америкою. Україна ж традиційно не береться в розрахунок. Або береться – як територія, котра мусить повернутися в російську орбіту. Інакше – Росія загине. А отже, Путін своїми діями послідовно вимагає від Заходу не допустити загибелі сотень мільйонів росіян.

Зараз ви читаєте новину «Путін взяв у заручники не Донбас, а мільйони росіян». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути