четвер, 06 жовтня 2016 12:50

"Від Шевченка в нинішньому відборі не залежить нічого" - Федорчук

"Від Шевченка в нинішньому відборі не залежить нічого" - Федорчук
Олег Федорчук. Фото: dynamo.kiev.ua

Тренер і футбольний експерт Олег Федорчук в інтерв'ю Gazeta.ua поділився своєю думкою щодо проблем українського футболу, шляхами вирішення їх і чому не бачить перспектив збірної, якою керує Андрій Шевченко.

-Ви були проти призначення Шевченка в збірну. Чому?

- Скажу більше - деякі мої друзі після цього перестали мені дзвонити. Я - один із засновників асоціації тренерів України. Ми опитали всіх провідних тренерів. Більшість висловилися "проти". Але чомусь потім з'явилася інформація, що всі "за".

Будь-який фахівець у будь-якій галузі повинен мати досвід. Уявіть собі, що збірна - це велике підприємство з мільйонними інвестиціями, завод "Антонов" наприклад. І з'явився хлопець, просто льотчик. Він літав, робив петлю Нестерова. І раптом його призначають генеральним конструктором. В житті так не буває. Гвардіола - і той перед "Барселоною" чотири роки працював у дублі. Лобановський до "Динамо" три роки був у "Дніпрі", вивів команду до Вищої ліги. Так само мав діяти Шевченко, показати свій потенціал на нижчому рівні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Не дуже засмучуся, якщо програю Шевченку" - Терім

- Вчорашнього "пілота" Шевченка поставили директором заводу. Чи вдасться йому досягти результату?

- Якщо не розжене "конструкторське бюро" - а йому порадять його не чіпати ті, хто Шевченка веде, судячи з інтерв'ю - то все залишиться, як і раніше. Взяти матч з Ісландією. У грі українців нічого не змінилося. Хоча тим складом, що був перед Євро, Україна вдома могла б ісландців обіграти. Тобто, грає роль авторитет тренера.

За статистикою, вплив великих тренерів на команду - 15-20%, у середніх його немає взагалі. 50-60% тренерів взагалі на команду не впливають. У "Барселоні" змінюється тренер - команда або перша, або друга. Так само "Шахтар". Є тренери-самодури, які вважають, що все знають, вони можуть "зламати" гравців. А хороший тренер нічого не робить. Подивимося, як поведе себе Шевченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Збірна України у грі з Ісландією нагадала київське "Динамо" за тренерства Блохіна

- В чому тут логіка дій Павелка?

- Логіка є. Напевно, вона пов'язана з інвестиціями, рекламою. В основному, запрошують відомих людей, щоб залучити в футбол кошти. Також може мати місце політичний аспект, вибори і так далі.

Самодостатні клуби не шукають великих тренерів. "Наполі" з бюджетом більше $ 100 млн (приблизно 2,6 млрд грн) міг запросити відомого фахівця. Але, маючи досвід з великими, запросив якісного фахівця, Мауріціо Саррі. Так само, як Facebook або Google. Вони запрошують не відомих, а найкращих програмістів.

- У тренерському штабі Шевченка - вчорашні асистенти. Чи не спробують вони перетягнути на себе реальну владу, залишивши Шевченка "весільним генералом"?

- Я б не перебільшував роль помічників головного тренера. З однієї причини: тренувальний процес - це максимум тиждень. У мене є досвід, очолював студентські збірні, аматорську команду. Навіть у клубах помічники, як правило, друзі, з якими легше вирішувати проблеми.

- Шевченко був асистентом у Фоменка.

- Він усіх переглядав. Більш того, добре пам'ятаю інтерв'ю, де він говорив, що в нас усі лідери, всі найкращі футболісти. І через два тижні його призначають тренером збірної, після чого він заново починає дивитися гравців. Питається - чим він півроку в команді займався?

- Але після кожного етапу, зокрема після Євро, кожна команда змінюється.

- В нас у чемпіонаті була перерва, Євро закінчилося, коли клуби вже готувалися до сезону. Що могло змінитися в стані футболістів?

- З'явилися нові імена, той самий Баланюк. Чи можна було його переглянути?

- Тут спостерігаємо зв'язок. Звідки Павелко? З Дніпра. А Баланюк? Аналогічно. Інститут збірних для того і створений, щоб, образно кажучи, не плутати перспективний автомобіль, який без коліс, із діючим. Перспективний взагалі не можна випускати на вулицю. А в нас виходить, що цей "автомобіль" ще не грав за молодіжну збірну, а його вже викликають до національної. Це плювок у бік інших футболістів, які грають в Прем'єр-лізі по 200-300 ігор. А тут хлопець вийшов на заміну, йому влучили в голову, і він уже в збірній. В якій не затримається, але це - мінус тренеру, який такого гравця викликає. Такого ніколи не робив Лобановський. При ньому Михайличенко в дублі сидів п'ять років, Заваров - півтора року. Після того, як сказав, що йде в "Спартак", його почали ставити в склад. Хлус, коли почав забивати по 20 м'ячів, його стали залучати. Гравець повинен довести. І справедливість в спорті - основна риса тренера. Працює гравець, забиває - будь ласка, вперед, ні - до побачення. Циганков зараз там, де він є тому, що батька знають. Це неправильно. Селекція має бути жорсткою. Ми знаємо склад "Наполі", "Барселони" і при цьому не знаємо, хто буде праворуч грати в "Динамо". Тактичні сюрпризи? Вони, як правило, не від хорошого життя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сумний Циганков, візит Тимощука: як збірна України потренувалася на "Олімпійському"

-Чи стане Ріанчо в збірній нав'язувати іспанський футбол?

- Проблеми почнуться, якщо не буде результату. Тоді деякі помічники починають вести свою гру. Ми можемо грати в іспанський футбол, але тоді нам потрібно купити мінімум 20 іспанських гравців. Яких в збірну не купиш.

Нам треба виходити з того, що в нас краще виходить. Чому Лобановський відбирав гравців за функціональними якостями? Він - один з небагатьох українських тренерів, який мав освіту, закінчив КПІ. Розумів, що є модельні показники провідних гравців, можливості і ментальність країни. Хороші якості українців - високий рівень дисципліни. В нас пройшло два Майдани, де виходили мільйони людей. Якби у Франції вивели мільйон, то спалили б половину автомобілів. Крім того, ми дуже терплячі. Та ось, при Лобановському гра не вражала, 70% матчу діяли від оборони, при швидких нападаючих і флангами. Але при цьому ми захоплювалися результатом.

Ні Ісландія, ні Швеція, ні Німеччина не запрошують іспанців, хоча по грошах могли б. Сусідня з Іспанією Португалія - і та грає в зовсім інший, більш прагматичний футбол. Недарма у тренера Фернанду Сантуша прізвисько "інженер". Він прорахував, що потрібно завоювати територію, використовуючи довгі передачі. Збірна Португалії, чемпіон Європи, володіє м'ячем менше, ніж Україна. Яка на Євро була п'ятою за контролем м'яча, при цьому остання за ударами в площину воріт і швидкими атаками.

- Сидорчук в матчі з "Наполі" був вилучений за симуляцію. Проблема в дисципліні або в нерозумінні того, що європейські судді не будуть церемонитися?

- В нас два клуби - "Динамо" і "Шахтар" - дуже жаліють. Якби цей арбітр судив "класико" в Харкові, грали б 8 на 8. У нас, хто при владі, той і керує арбітрами. Гравці все розуміють. Але вони не можуть переключитися, сьогодні падай - завтра ні. Отже тут, швидше, питання звички.

- Кого ви бачили тренером збірної після Фоменка?

- Мирона Маркевича. В мене є до нього особисті претензії. Чисто професійні, щодо тактики зокрема. Він спрощував футбол і орієнтувався, в основному, на вікових футболістів, які все вміють і розуміють. Йому потрібно було тільки налагодити атмосферу, вирішити питання з фінансами. Він робив результат, при цьому не поліпшував якості футболістів. Але для збірної це, може, і треба. Там не потрібні педагоги, футболістів готують у клубах, все залежить від клубних тренерів. А для збірної важливий життєвий досвід. Не дарма провідними збірними завжди керували вікові тренери. А у Шевченка його немає. Це як хворий і лікар: перший знає, як лікуватися, але не знає, як лікувати.

Також непогано себе зарекомендував Олександр Головко. Він працює на результат. А ось заява Шевченка, що всі збірні гратимуть однаково - навіть не уявляю собі такого. Тактика - це інструмент, яким треба полагодити машину. Уявіть, що ви приїжджаєте на СТО, а там з інструментів - лише викрутка. А вам треба відрихтувати колеса.

У всіх збірних світу головне завдання - виграти. І якщо граєш проти команди, яка сильніша, треба зробити так, щоб виграти. Яким способом - залежить від інструментів, які є в наявності. Не можна весь час брати за основу "Барселону". Тим більше, що вони теж зараз змінюють тактику, хочуть посилити середню лінію. До них дійшло, що грати треба на результат, а не на красу.

Немає в нас зараз швидких гравців, на зразок Бєланова, Блохіна, Протасова. Кількість класних футболістів в Україні обмежена. Є "Селезньови", які ледве переходять центр поля. Є Рибалка, який спиною до воріт приймає м'яч, програє єдиноборства. У Лобановського він не грав би навіть в дублі.

- Майже одночасно Шевченко і Ребров експериментували зі складами, відповідно, в збірній і "Динамо". Перший поставив Коваленка з ісландцями на вістрі атаки, другий з "Наполі" випустив на лівий фланг невідомого на той момент Циганкова і Макаренка справа в захисті. Це випадково?

- У кожного були різні причини так вчинити. В збірній форварди без практики втратили форму. Інша справа, що Коваленко, який за 32 матчі забив один гол, апріорі не може бути на позиції форварда.

- Коноплянка повинен грати весь матч при його нинішній формі?

- Однозначно, ні. І ця ситуація якраз є ознакою м'якості тренера. Гравець не був присутній на підготовці, вирішував свої питання, літак ледь не розбився. А з огляду на його самолюбство, там були психологічні проблеми. Очевидно, що Шевченко помилився, поставивши футболіста в такому стані на гру з Ісландією.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шевченко має бути жорстким стосовно Кучера та Коноплянки

- За яких умов збірна може зайняти хоча б друге місце?

- При наявності яскравого футболіста, який набере понадоптимальні кондиції. Можливо, розбереться зі своїми проблемами і стане таким Ярмоленко. Від Шевченка в нинішньому відборі не залежить нічого.

- В чому причина проблем Ярмоленка? Він сам продовжив контракт з "Динамо" і, за логікою, повинен в них звинувачувати себе?

- Думаю так. Ну і агента, з яким працює. Ті, як правило, радять гравцям, що їм робити. При цьому беруть на себе відповідальність за юридичний бік угоди. Судячи з реакції Ярмоленка, щось пішло не так. Але, за його словами, він хотів, щоб "Динамо" на ньому заробив. Коноплянка в аналогічній ситуації пішов проти свого клубу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Мене хотів купити "Евертон", але президент не пішов на поступки" - Ярмоленко

-Але клуб теж міг його за півроку продати в "Тоттенхем", "Ліверпуль"?

- Коноплянка поставив певні умови по зарплаті. Ніхто б йому в "Тоттенхемі" 3-4 мільйони не платив.

- Тренер "Наполі" Мауріціо Сарри сказав, що жоден гравець не коштує 30 млн євро, в які оцінюють Ярмоленка. Згодні з ним?

- Ця цифра вказує на бізнес-складову, але ніяк не на майстерність. Беруть розкрученого футболіста, який приносить дохід. Оцінюється його зовнішність, історія, продаж футболок.

- Яка найбільша проблема українського футболу?

- Низький рівень освіти тренерів. Установ, які їх готують, у нас, фактично, немає. Винятком була вища школа тренерів, яку я закінчив у 1996 році. Після чого її ліквідували.

Всі думали, що з'являться поля, уроки футболу в школах - і справа піде. Але це те ж саме, що уроки музики або малювання. Після них що, всі стануть музикантами чи художниками?

Потрібно терміново відкрити футбольну академію, де тренери будуть 1,5-2 роки вчитися. Двотижневого ліцензування, яке є зараз, явно недостатньо. Адже 90% тренерів - це колишні футболісти, жоден з яких не вчився на стаціонарі. Знову ж, Лобановський мав фундаментальну освіту. Плюс, йому пощастило: після закінчення вищої школи тренерів він був відправлений на стажування до "Аяксу" - найкращий клуб Європи в той час. Приїхавши звідти, почав впроваджувати тести і все інше.

- В нинішніх футболістів як з інтелектуальним рівнем?

- Він набагато вищий, ніж був раніше. Небо і земля в порівнянні з тим, що було 20 років тому. Тренери його недооцінюють, тому відстають у своїй масі від них.

-Футбол має стати бізнесом? І за яких умов?

- Він і був бізнесом до початку "нульових" - епохи олігархічного футболу. Київське "Динамо" успішно продавало футболістів - $ 25 млн, $ 17 млн. Готувати футболістів на продаж, на основі балканської моделі - єдиний правильний зараз для нас шлях, іншого немає.

- Умови є, щоб готувати гравців?

- Є. Після Євро-2012 у нас збільшилася кількість майданчиків. Немає проблем із м'ячами, з харчуванням, ніхто не непритомніє на тренуваннях, як на початку 90-х, батьки більш-менш забезпечені. Проблема номер один - рівень тренера. З цим у нас просто катастрофа.

- Чи розуміє Суркіс, що якщо за Ярмоленка запропонують 25 млн, то його треба продавати? До Ахметова, здається, вже дійшло?

- Важко їх порівнювати, в кожного свій шлях. Ахметов теж робив помилки. Життя показує, що він - хороший учень. А брати Суркіси, якщо хочуть знати, що з ними буде, якщо не перебудуються, нехай подивляться, де зараз в Румунії "Стяуа" і бухарестське "Динамо". В них теж були брати Бекалі, які в збірну тренерів призначали, федерацію міняли. Де вони зараз? Суркіси далеко не дурні люди, вони контролюють ситуацію. Вважаю, що повинні помінятися.

Життя диктує нові умови. Легких грошей вже немає. Ще рік-два - і їх буде просто небезпечно брати. Ми в глобальному світі і розвиваємося так само, як і Європа. Єдине - вчепилися в радянський період. Але він все одно минає, як би не пручалися. Глобальний світ поглине і нас, і Росію, і всіх інших. Там, де ресурси, туди все тягнуться. І ми там теж будемо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Пропозиція "Евертона" надійшла так пізно, що ми навіть не встигли б оформити контракт" - Суркіс

Зараз ви читаєте новину «"Від Шевченка в нинішньому відборі не залежить нічого" - Федорчук». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути