пʼятниця, 30 вересня 2016 11:07

Збірна України у грі з Ісландією нагадала київське "Динамо" за тренерства Блохіна

Національну команду використовують в інтересах Коваленка й Зінченка

15 липня Андрій Шевченко став головним тренером збірної України з футболу. Навіщо призначати людину без досвіду такої роботи?

– Тренер національної команди – це менеджер та авторитет, який нікого не вчить грати у футбол. Приїжджає гравець до табору збірної і бачить перед собою найкращого футболіста всіх часів. Ніхто Шевченку не скаже: хто ти такий і де грав. Ідеальний приклад – Зідан, який з "Реалом" виграв Лігу чемпіонів. Це не тренер. Зате має моральне право говорити з підопічними на рівних. І вони його послухають. Бо це Зідан. Інша річ – чи може Андрій Миколайович щось донести футболістам.

Недавно Шевченко заявив: усі збірні – національна, молодіжна, юнацька – мають готуватися за однією методикою. Це повна дурниця. Гравців готують клуби. А вони – різні. Коноплянку – один, Ярмоленка – другий, Степаненка – третій. Саме тому найбільших успіхів збірна України, а раніше Радянського Союзу, досягала тоді, коли мала базовий клуб – київське "Динамо". І більшість кандидатів працювали за однією програмою.

Нині все в руках Шевченка. Він стане героєм, якщо виведе команду до фінальної частини Кубка світу-2018. Такий результат у нас сприймуть як успіх, бо не вистачає футболістів серйозного рівня. Для Шевченка це шанс і виклик – взяти збірну у 40-річному віці. Попередній тренер Михайло Фоменко на нього чекав чи не все професійне життя.

  Микола НЕСЕНЮК, 58 років, журналіст. Народився 25 грудня 1957-го в місті Дубровиця Рівненської області. Закінчив Рівненський педагогічний інститут. У 6 років почав уболівати за київське ”Динамо”. Найкращим футболістом усіх часів вважає Олега Блохіна. Працював у газетах ”День”, ”Всеукраинские ведомости”. Регулярно пише колонки для ”Спорт-Експресу” та ”Газети по-українськи”. У ­київському ”Динамо” очолює департамент з роботи із засобами масової інформації. Намагається бути на стадіоні під час кожного матчу збірної України з футболу – домашнього та виїзного. Але на Євро-2016 спостерігав наживо тільки за стартовим поєдинком команди Фоменка – проти Німеччини. Два наступні бачив по ТБ, бо проводив у Рівному дитячий турнір. Запрошує на нього ”динамівських зірок” – Олександра Шовковського, Сергія Реброва, Вадима Євтушенка. Вірить, що колись збірна України стане чемпіоном світу. Одружений, має двох синів
Микола НЕСЕНЮК, 58 років, журналіст. Народився 25 грудня 1957-го в місті Дубровиця Рівненської області. Закінчив Рівненський педагогічний інститут. У 6 років почав уболівати за київське ”Динамо”. Найкращим футболістом усіх часів вважає Олега Блохіна. Працював у газетах ”День”, ”Всеукраинские ведомости”. Регулярно пише колонки для ”Спорт-Експресу” та ”Газети по-українськи”. У ­київському ”Динамо” очолює департамент з роботи із засобами масової інформації. Намагається бути на стадіоні під час кожного матчу збірної України з футболу – домашнього та виїзного. Але на Євро-2016 спостерігав наживо тільки за стартовим поєдинком команди Фоменка – проти Німеччини. Два наступні бачив по ТБ, бо проводив у Рівному дитячий турнір. Запрошує на нього ”динамівських зірок” – Олександра Шовковського, Сергія Реброва, Вадима Євтушенка. Вірить, що колись збірна України стане чемпіоном світу. Одружений, має двох синів

Чи була альтернатива у виборі тренера збірної?

– Не важливо. Національна команда – це рівень футболістів. Якщо він є – її можете взяти і ви, і я. І єдиним справжнім тренером за всі часи збірної України був Михайло Фоменко. Якщо винести за дужки Валерія Лобановського, який суміщав посади і, очоливши збірну, був уже не в найкращій формі.

Мене значно більше турбує інше. Враження, що з цього року збірна перетворилася на промоутерську компанію з просування двох гравців – Віктора Коваленка та Олександра Зінченка. Не вони для збірної, а збірна для них.

Обоє – погані футболісти? Зінченка запросив до "Манчестер Сіті" Хосеп Ґвардіола – дворазовий, як тренер, переможець Ліги чемпіонів.

– І що – Зінченко грає у його команді (відправлений у оренду до нідерландського ПСВ. – Країна)?

Я не кажу, що обоє погані футболісти. Нормальні. Але таких у нас ще 50. Чому саме вони – не розумію. Що обоє показали? Що зробив Коваленко на позиції атакувального півзахисника на Євро-2016? Забив гол чи віддав результативну передачу? Чи посилював гру збірної вихід Зінченка? 5 вересня обоє виходять у стартовому матчі відбору Кубка світу-2018 проти Ісландії (1:1. – Країна). І знову не бачу, чим вони заслужили таку честь – бути в основному складі.

Обоє – вихованці донецького "Шахтаря". У київському "Динамо" є футболісти з таким же потенціалом?

– Віталій Буяльський не гірший. Влади­слав Калитвинцев – також. Упевнений: 2012-го їх обох треба було ставити до стартового складу "Динамо". Вперто. Як свого часу Газзаєв – Євгена Хачеріді, Дениса Гармаша та Андрія Ярмоленка.

Нині аналогічна історія з Віктором Циганковим. Якщо цьому хлопчику довірятимуть – отримаємо класного футболіста. За манерою гри він нагадує мені Івана Яремчука, півзахисника "Динамо" 1980-х.

Матч збірної проти Ісландії ви дивилися на стадіоні як журналіст. Як зреагували, коли отримали протокол і побачили 11 футболістів, які вийдуть із перших хвилин?

– Нічого не зрозумів. За збірну мають виступати люди, які грають у клубах. Наголошую – грають. У Маріуполі, Львові чи Харкові – не так важливо. А у нас Зінченко сидить у клубі, але виходить за збірну. Бутко, стосовно якого все було ясно ще 2012-го, протирає штани в "Шахтарі", однак Шевченко ставить його до складу. А Ротань – футболіст із пасом й ударом, який класно відіграв останній матч за клуб і без якого збірна провалилася на Євро, залишається на лаві запасних. Хоча Ісландія має слабкого воротаря і удари здалеку від капітана "Дніпра" були необхідні.

У збірній має бути вісь, хребет. Наша – П'ятов, Хачеріді, Ракицький, Степаненко, Ротань, Сидорчук, Гармаш.

Гармаш непогано зіграв проти "Наполі" у Лізі чемпіонів, але до того випав зі стартового складу "Динамо".

– З Денисом усе в порядку. Це найсильніший український центральний півзахисник зі своїм баченням футболу. Другий – Віктор Колотов. Але в його клубі, київському "Динамо", працював іспанський тренер Рауль Ріанчо. І Гармаш не міг грати у футбол, який той ставив – поперечні передачі, трикутники у центрі поля. Денис покриває дистанцію, уміє й любить зіграти нестандартно. Футбол від Ріанчо суперечить єству Гармаша. Нині Рауль працює помічником Шевченка. Саме тому Дениса викликали на збори національної ­команди, але він не потрапив до заявки на матч проти Ісландії.

І що показали наші у цьому поєдинку? Нічого. Хоча, вважаю, мали обігрувати острів'ян – 3:0.

Англія поступилася Ісландії на Євро-2016 у матчі за вихід до чвертьфіналу.

– Англійці тоді обстукали усі штанги. Що таке Ісландія – показали французи, перемігши 5:2. Збірна України в цьому поєдинку нагадала київське "Динамо" часів Олега Блохіна (тренував клуб із 2012-го по 2014 роки. – Країна).

Одним із найгірших у матчі з Ісландією був Євген Коноплянка. Рішення тримати його на полі весь поєдинок – правильне чи Шевченко просто показав, що не може приймати жорстких рішень?

– Андрій з "Мілана" до збірної теж приїжджав різним. Не завжди у хорошому стані. Але ніхто й подумати не міг, щоб зняти з гри Шевченка (виняток – Леонід Буряк, який замінив нинішнього тренера збірної у київській грі Україна – Іспанія 2003-го. – Країна).

Дуже не хочу, щоб у збірній з'явився новий Шевченко. Не за рівнем гри, а за статусом. У команді всі мають бути рівні.

Інший лідер збірної Андрій Ярмоленко до січня точно виступатиме за "Динамо". Як відсутність трансферу до закордонного клубу може позначитися на рівні його гри?

– Коли говорять про англійських чи іспанських футболістів, мова завжди йде про гроші. Руні отримає за новим контрактом таку суму, Іньєста – сяку. У нас часто забувають: українські футболісти також грають не задарма.

У Ярмоленка був вибір – поїхати до Європи чи взяти гроші. Він обрав другий варіант, підписавши торік новий контракт із "Динамо" на п'ять років. Як уболівальник киян, я це підтримую, бо кращого клубу для мене не існує. А Андрій, думаю, розуміє, що в Європі можна залишитися на лаві запасних. Як Чигринський у "Барселоні". Чи Коноплянка у "Севільї". Як Ребров у "Тоттенхемі". З українців там заграв тільки Шевченко, за великим рахунком.

Стосовно рівня гри Ярмоленка: упевнений, все буде в порядку. Я завжди дивлюся футбол за воротами. Бачу очі футболістів. У Андрія вони завжди горять, він заведений на боротьбу. Неважливо – перший тайм чи другий, виграє команда чи програє. Ярмоленко грає, як у дитинстві – на максимальних обертах, не шкодуючи себе. У Коноплянки такого не помічав.

Зараз ви читаєте новину «Збірна України у грі з Ісландією нагадала київське "Динамо" за тренерства Блохіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути