пʼятниця, 13 травня 2016 12:48

Долю першого місця вирішив "золотий" гол німця Бірхоффа – історія Євро-1996
6

До початку чемпіонату Європи з футболу залишається чотири тижні. "Gazeta.ua" продовжує нагадувати вам перебіг подій на минулих турнірах. Сьогодні у фокусі – 1996 рік.

Першим з кубком вийшов Яшин - історія Євро-1960

Франко запізнився на фінал - історія Євро-1964

Радянський Союз програв півфінал через жереб – історія Євро-1968

Сборная СССР проиграла финальный матч идеологическому врагу – история Евро-1972

Антонін Паненка винайшов новий стиль пробиття пенальті – історія Євро-1976

ФРН стала першою командою, яка виграла турнір двічі – історія Євро-1980

Платіні забив дев'ять м'ячів у п'яти матчах – історія Євро-1984

Лобановський дивом не став чемпіоном – історія Євро-1988

Донька героя турніру померла за місяць після його закінчення – історія Євро-1992

Організатори чемпіонату Європи 1996 зіткнулися із несподіваними труднощами. Всі вже звикли, що Європу представляли 33 збірні. Але для участі в англійському Євро-96 заявилося відразу 48 команд. Позначилися розпади Югославії, Чехословаччини та Радянського Союзу. Останній замість однієї команди був представлений десятьма. Тому було вирішено, що вперше в історії у фінальній частині чемпіонату Європи гратимуть 16 збірних.

Вперше за перемогу в турнірі нараховувалося 3 пункти. Також було введене правило "золотого голу". Воно спрацювало аж в останньому матчі турніру.

Збірна України дебютувала в турнірі з гучної поразки. Ми поступилися вдома Литві - 0:2. Не допоміг зірковий форвард Олег Протасов, який приїхав з Японії. Варто відзначити, що через конфлікт з керівництвом київського "Динамо" тренер Олег Базилевич практично не задіяв у грі футболістів цього клубу. Виняток – Сергій Ковалець. Це коштувало Базилевичу посади. Збірну взявся тренувати Йожеф Сабо. Однак далі все покотилося згори: нічия 0:0 вдома із Словенією та домашня перемога над Естонією 3:0.

Під час матчу стався кумедний епізод. Жінка – режисер трансляції раптом увірвалася в ефір, де коментатор Сергій Дерепа звичним сонним голосом переповідав перебіг подій.

– Сережа, добавь темперамента, – почули тисячі телеглядачів.

Дерепа заговорив жвавіше, але його вистачило ненадовго.

Два весняні матчі поставили все на свої місця. Україна, попри дебют 18-річного Андрія Шевченка, якому довірив місце в складі третій за ліком тренер Анатолій Коньков, програла в Загребі Хорватії - 0:4 та в Києві Італії - 0:2 й припинила боротьбу. Наші ще спробували поборотися за третє місце в групі з литовцями, але марно – лише четверта позиція. Найкращі українські гравці – Онопко, Юран, Цимбалар, Никифоров, Канчельскіс виступали за збірну Росії. В збірній випало ціле покоління. Без нього ми були приреченими. Нашу групу виграла Хорватія. Італійці фінішували другими.

В інших групах несподіванок не сталося. До фіналу пробилися Іспанія й Данія. Прокляття Іспанії продовжувало діяти на чемпіонів Європи: вони ніяк не могли перемогти принципових суперників: нічия - 1:1 та поразка - 0:3.

Французи з обережною грою фінішували другими після збірної Румунії. Останні мали досвід Кубку світу 1994, чого не було у Франції.

Португалія легко виграла свою групу з двома Ірландіями. Північна зрештою залишилася за бортом, поступившись братам-католикам лише за різницею м'ячів. Цікаве було протистояння в сьомій групі. Болгарія на Кубку світу в США перемогла Німеччину. І ось тепер знову потрапила до неї в групу. Цікавою була гра в Софії. Німці вели після першого тайму - 2:0. Але в другому болгари на чолі із Стоїчковим забили три голи - 3:2. Однак у підсумку групу виграли саме німці. У болгар не було конкурентів за другу путівку.
Вперше пробилася на чемпіонат збірна Туреччини. Турки посіли друге місце в групі із Швейцарією.

Найбільшою була інтрига в п'ятій групі. До останнього туру лідирувала Норвегія. Але програла в Роттердамі Нідерландам - 0:3 і скотилася на третє місце. Першою була Чехія. Другою – Нідерланди. Хоча мали місце локальні інтриги. Чехи зуміли вдома програти Люксембургу, а Нідерланди поступилися на виїзді Білорусі.

За регламентом була зіграна стикова зустріч із найгіршими командами, які посіли другі місця. Два голи Патріка Клюйверта вивели у фінал Нідерланди, а збірна Ірландії залишилася за бортом.

Фінальний турнір вийшов нудним. У першій групі свою перевагу над Шотландією, Нідерландами і Швейцарією довели англійці. У матчі із Шотландією Пол Гаскойн забив неймовірний за красою м'яч. Він перекинув захисника лівою і невідпорно пробив із правої.

Услід за господарями фінішували голландці. Це була одна з найслабкіших збірних Нідерландів за всю історію. Спочатку голландці не змогли обіграти Шотландію - 0:0, а після перемоги над Швейцарією (2:0) розгромно поступилися господарям - 1:4. У чвертьфінал потрапили лише завдяки більшій кількості забитих м'ячів. Команду роздирали внутрішні конфлікти. Темношкірі не розмовляли із білими.

У другій групі інтригу намагалися створити болгари. На відміну від Румунії, яка програла всі матчі, команда Стоїчкова зіграла внічию із Іспанією. Але в останньому матчі Болгарія була бита Францією - 1:3 і вибула із турніру. Так французи помстилися болгарам за те, що ті не пустили їх на Кубок світу-1994. "Золоте покоління" болгарської збірної відійшло в історію.
Фаворитами третьої групи вважалися Німеччина й Італія. Німці легко підтвердили свій статус перемогами над Чехією - 2:0 і Росією - 3:0. Італійці теж розібралися з Росією - 2:1, але недооцінили чехів. На матч із ними тренери не випустили провідних гравців – Дель П'єро, Казірагі, Дзолу. Хотіли поберегти лідерів до матчу із Німеччиною. Чехи сповна скористалися нагодою - 2:1.

Ледь не сталося сенсації в останньому турі. Німці й італійці зіграли внічию - 0:0. Чехи після першого тайму проти Росії вели - 2:0. Потім чотири рази поспіль влучили в штангу. Росія несподівано "відновилася" в другому таймі, забивши три м'ячі. Урятувалися підопічні тренера Душана Угрина за дві хвилини до кінця матчу - 3:3. Завдяки перемозі над Італією далі пішла Чехія.

Четверта група була найслабшою. Португалія і Хорватія легко довели свою перевагу над Данією і Туреччиною.

Чвертьфінали були геть нудними. Після нульових нічиїх Англія виграла по пенальті в Іспанії, а Франція – в Нідерландів. Інтригу внесли німці й хорвати. Віце-чемпіони Європи відкрили рахунок, але Давор Шукер урівняв шанси. Однак німці скористалися вилученням захисника Штімаца. Матіас Заммер провів переможний гол – 2:1.

У першому таймі останнього чвертьфіналу Португалія просто зім'яла Чехію. Однак дива у воротах творив воротар Петер Коуба. У другій половині гри Карел Поборський обвів кількох захисників і перекинув м'яч через Вітора Байю - 1:0. Вилучення Латала не допомогло Португалії.

Найнудніший півфінал зіграли Чехія і Франція. Однак чехів ще можна зрозуміти. Півкоманди отримало дискваліфікацію і пропускало гру. Французи нічого не могли зробити, а по пенальті поступилися.

Інший півфінал був цікавіший. Ширер забив Німеччині вже на 5-й хвилині. Кунтц зрівняв на 20-ій. Гра йшла на зустрічних курсах, але голів не було. Дарен Андертон влучив у штангу воріт Кепке. У серії пенальті Андреас парирував удар Саутгейта. Німеччина вийшла у фінал.

 

Фінальну гру обидві збірні почали обережно. Лише в другому таймі Заммер збив Поборського, й Бергер реалізував пенальті. Німці згадали, що так уже програвали Данії на минулому Євро. Переломною стала поява на полі Олівера Бірхоффа. За п'ять хвилин після появи на полі той зрівняв рахунок. Чехи могли забити ще, але Кепке упорався із ударом Шміцера. Натомість у додатковий час Бірхофф ударив абияк. Неузгодженість голкіпера і захисника дорого коштувала Чехії. М'яч зрадницьки закотився у сітку - 2:1. "Золотий" гол завершив гру і Євро в цілому. Німеччина стала триразовим чемпіоном Європи.

 
 

Чемпіонат Європи – 1996. Фінальний турнір.

Група "А": Англія, Швейцарія, Нідерланди, Шотландія

Перший тур
Англія – Швейцарія – 1:1
Нідерланди – Шотландія – 0:0

Другий тур
Нідерланди – Швейцарія – 2:0
Англія – Шотландія – 4:1

Третій тур
Англія – Нідерланди – 4:1
Шотландія – Швейцарія – 1:0
Підсумкове становище команд: 1. Англія – 7 очок. 2. Нідерланди – 4. 3. Шотландія – 4. 4. Швейцарія – 2

Група "В": Франція, Румунія, Іспанія, Болгарія

Перший тур
Франція – Румунія – 1:0
Іспанія – Болгарія – 1:1

Другий тур
Болгарія – Румунія – 1:0
Іспанія – Франція – 1:1

Третій тур
Франція – Болгарія – 3:1
Іспанія – Румунія – 2:1
Підсумкове становище команд: 1. Франція – 7 очок. 2. Іспанія – 5. 3. Болгарія – 4. 4. Румунія – 0

Група "С": Німеччина, Чехія, Італія, Росія

Перший тур
Німеччина – Чехія – 2:0
Італія – Росія – 2:1

Другий тур
Чехія – Італія – 2:1
Німеччина – Росія – 3:0

Третій тур
Італія – Німеччина – 0:0
Росія – Чехія – 3:3
Підсумкове становище команд: 1. Німеччина – 7 очок. 2. Чехія – 4. 3. Італія – 4. 4. Росія – 1

Група "D": Португалія, Хорватія, Данія, Туреччина

Перший тур
Данія – Португалія – 1:1
Хорватія – Туреччина – 1:0

Другий тур
Португалія – Туреччина – 1:0
Хорватія – Данія – 3:0

Третій тур
Португалія – Хорватія – 3:0
Данія – Туреччина – 3:0
Підсумкове становище команд: 1. Португалія – 7 очок. 2. Хорватія – 6. 3. Данія – 4. 4. Туреччина – 0

1/4 фіналу
Франція – Нідерланди – 0:0. Пенальті – 5:4
Англія – Іспанія – 0:0. Пенальті – 4:2
Німеччина – Хорватія – 2:1
Чехія – Португалія – 1:0

1/2 фіналу
Англія – Німеччина – 1:1. Пенальті – 5:6
Чехія – Франція – 0:0. Пенальті – 6:5

Фінал

Німеччина – Чехія – 2:1 (0:0, 1:1)

30 червня. Лондон, Англія. Стадіон "Вемблі". 73611 глядачів.

Суддя: П'єрлуїджі Пайретто, Італія

Німеччина: Кепке, Баббель, Заммер, Хелмер, Шолль (Бірхофф, 69), Штрунц, Айльтс (Боде, 46), Хесслер, Циге, Клінсманн-к, Кунтц. Тренер: Берті Фогтс

Чехія: Коуба, Рада, Кадлець-к, Сухопарек, Хорняк, Бейбл, Недвед, Немец, Поборський (Шміцер, 88), Кука, Бергер. Тренер: Душан Угрин

Голи: Бергер, 59, з пенальті, Бірхофф, 73, 95

Зараз ви читаєте новину «Долю першого місця вирішив "золотий" гол німця Бірхоффа – історія Євро-1996». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути