пʼятниця, 08 квітня 2016 21:00

Антонін Паненка винайшов новий стиль пробиття пенальті – історія Євро-1976
8

До початку чемпіонату Європи з футболу залишається 9 тижнів. "Gazeta.ua" продовжує нагадувати вам перебіг подій на минулих турнірах. Сьогодні у фокусі – 1976 рік.

Першим з кубком вийшов Яшин - історія Євро-1960

Франко запізнився на фінал - історія Євро-1964

Радянський Союз програв півфінал через жереб – історія Євро-1968

Збірна СРСР програла фінальний матч ідеологічному ворогу – історія Євро-1972

Чемпіонат Європи 1976 року став останнім турніром, у фінальній частині якого брали участь лише 4 збірні. Вперше на змаганнях такого рівня була запроваджена серія пенальті. Німці, які програли "лотерею", відтоді більше нікому не програвали в серії пенальті.

 

У змаганнях знову взяли участь 32 європейські збірні. Збірні Ісландії й Албанії чергували свої відмови. Цього разу ісландці вирішили спробувати свої сили, а албанцям набридло бути хлопчиками для биття. Відтак вісім груп по чотири збірні. Єдине зміна – у відбірних групах тепер "сіяли" не тільки кращі вісім збірних, а й уперше – вісьмох аутсайдерів.

Першу групу не без боротьби виграли майбутні чемпіони. Чехословаки попри нищівну поразку від Англії на "Уемблі" 0:3 в першому ж матчі відбору, не знітилися й були винагороджені. Англійці не зуміли виграти в Португалії ні вдома, ні в гостях. ЧССР натомість перемогли португальців удома 5:0, а на виїзді обмежилися нічиєю. Відтак вирішальною стала зустріч Чехословаччини й Англії в Братиславі. Через 37 років після ганебного Мюнхенського пакту, коли прем'єр Британії Невілл Чемберлен віддав на поталу Гітлеру Чехословаччину, заявивши, що не розуміє, чому англійці мають воювати за країну, про існування якої на островах навіть не здогадуються, прийшла черга заплатити по рахунках. Помста вийшла довгою. Гру в Братиславі розпочали, щоби завершити через 17 хвилин через сильний туман. Наступного дня призначили перегравання. Англійці відкрили рахунок, але господарі не тільки відігралися, а й забили переможний гол, який вивів їх до чвертьфіналу. ЧССР випередила Англію на одне очко.

У цій групі сталася ще одна непересічна подія. У матчі з Кіпром форвард англійців Малкольм Макдональд забив 5 голів, встановивши рекорд і остаточний результат – 5:0.

У другій групі Уельс несподівано випередив сильну збірну Угорщини, вигравши у грізних мадярів вдома й у гостях. У третій групі югослави легко довели свою перевагу над збірними північних країн – Норвегії, Швеції та Північної Ірландії. Так само легко іспанці перемогли в четвертій групі.

П'ята група була найсильнішою – дворазові чемпіони світу й екс-чемпіони Європи італійці змагалися із срібними призерами останнього чемпіонату світу голландцями на чолі із самим Кройфом та поляками – бронзовими призерами останнього Мундіалю. Голландці й поляки відразу відчепили італійців. Вирішальними стали очні зустрічі. У Хожуві Польща вела 4:0, але наприкінці матчу пропустила гол від Рене ван дер Керкхофа. Цей м'яч і став вирішальним. Гру в Амстердамі виграли голландці 3:0 й поїхали на Євро завдяки кращій різниці забитих і пропущених.

Шосту групу виграла СРСР. Спочатку збірна Костянтина Бєскова з тріском провалилася в Дубліні 0:3. Майбутнього героя "Спартака" делікатно перевели тренувати олімпійську збірну, в якій переважали гравці московських клубів. Національну команду очолили Лобановський і Базилевич. Зазвичай на поле виходили 11 київських динамівців. Вирішальні матчі збірна також грала в Києві. Київське "Динамо" у формі СРСР виграло чотири наступних матчі й забронювало собі перше місце в групі. Ірландці, турки й швейцарці відклали мрії про чемпіонат до кращих часів.

У сьомій групі не було рівних збірній Бельгії, хоча східні німці із НДР спробували нав'язати боротьбу. Збірна Франції навіть на таке не спромоглася. "Триколірні" лише на 1 очко випередили Ісландію, яка фінішувала останньою.

Збірна ФРН на класі виграла восьму групу, хоча греки жодного разу не поступилися чинним чемпіонам світу і Європи.

А потім настала пора чвертьфіналів.

Збірна Чехословаччини отримала ще одного принципового суперника – збірну СРСР. Після пам'ятного для цієї країни 1969-го пройшло лише неповних 7 років. Ніхто не знає, чим би закінчилося це протистояння, якби суперники зійшлися в 1975 році. Однак навесні 1976-го київське "Динамо" сильно здало. Гравці не мали емоцій і жаги для перемоги. Спочатку в Кубку чемпіонів кияни програли "Сент-Етьєну", потім у формі збірної – чехословакам. Першу гру в Братиславі господарі виграли без проблем 2:0. У Києві радянська збірна сподівалася на реванш, але змушена була увесь час відігруватися. Зрештою, це вдалося – 2:2. На чемпіонат Європи поїхала збірна ЧССР. Збірна Радянського Союзу вперше за історію пропустила фінальну частину змагань.

В інших парах Югославія перемогла Уельс 2:0 і 1:1, ФРН – Іспанію 1:1 і 2:0, а голландці – сусідів-бельгійців 5:0 і 2:1.

Фінальну частину грали в Югославії. Забігаючи наперед, скажемо, що суперники були настільки рівними, що в кожній грі грався додатковий час. УЄФА врахувала невдалий досвід початку ігор в один час. Тепер пари розвели. Суперники грали в різні дні. Спочатку на поле вийшли збірні Чехословаччини і Голландії. Слов'яни боялися легендарних голландців на чолі із неперевершеним Кройфом. Але, приставивши до Йогана двох сторожів, потихеньку почали переходити на чужу половину поля. В одній із атак Ондруш забив головою. Голландія пішла вперед у другому таймі. Після одного із прострілів той же Ондруш невідпорно пробив по своїм воротам – 1:1.

Чехословаки мали більше сил у додатковому часі. На 114 хвилині Зденек Негода з подачі Франтішека Весели вразив ворота срібних призерів чемпіонату світу 2:1. А за чотири хвилини відзначився і сам Франтішек 3:1.

Збірна ФРН розпочала турнір вайлувато. У другому півфіналі в Белграді зіркові німці вже до 30 хвилини "горіли" в матчі з господарями 0:2. Тренер Гельмут Шен у другому таймі випустив свіжих Гайнца Флое і Дітера Мюллера. Вони й зрівняли рахунок 2:2. У додатковий час однофамілець знаменитого Герда Мюллера ще двічі вразив ворота югославів, які геть розклеїлися 4:2.

У матчі за третє місце голландці випустили на поле шість нових гравців. Вони й зробили результат. Щоправда, після 2:0 на користь Нідерландів Югославія знайшла в собі сили відігратися 2:2. Але в додатковий час Руд Гелс встановив остаточний результат 3:2.

Фінал німці розпочали так само, як і півфінальну гру. До 25 хвилини чехословаки вели перед 2:0. Відзначилися Ян Швеглик і Кароль Добіаш. Дітер Мюллер відіграв один м'яч. ЧССР і надалі вела гру, а німці контратакували. ФРН відігралася на 89 хвилині. Високу подачу замкнув Бернд Гьольценбайн.

В додатковий час німці не змогли дотиснути суперника. Довелося бити пенальті. І тут уперше й востаннє в історії ФРН програла. Чемпіонів світу підвів Улі Гьонесс. За рахунку 4:3 на користь Чехословаччини він відіпхнув захисника Бернарда Діца і пішов бити без черги. Розігнався і запустив м'яча високо над воротами.

Вирішальний п'ятий пенальті взявся пробивати Антонін Паненка. До того часу він прославився оригінальним виконанням 11-метрового. Тонда, як його прозивали партнери по команді, брав велетенський розбіг, замахувався і.. легенько підсікав м'яч парашутиком просто по центру.

– Коли Тонда пішов бити, я волав йому: "Тільки не цього разу!", – згадував воротар Чехословаччини Іво Віктор. – Я не міг цього бачити й заплющив очі.

 

Паненка розігнався, воротар чемпіонів світу Зепп Майєр завалився вліво, а м'яч знущальницьки опустився просто по центру воріт. Францу Бекенбауеру бити вже не довелося. 5:3 по пенальті й підопічні тренера Вацлава Єжека гучно святкували своє чемпіонство.

 
 

Чемпіонат Європи-1976. Фінальний турнір.

1/4 фіналу

Чехословаччина – СРСР – 2:0, СРСР – Чехословаччина – 2:2
Іспанія – ФРН – 1:1, ФРН – Іспанія – 2:0
Югославія – Вельс – 2:0, Вельс – Югославія – 1:1
Голландія – Бельгія – 5:0, Бельгія – Голландія – 1:2

1/2 фіналу

Чехословаччина – Голландія – 3:1
Югославія – ФРН – 2:4

Матч за третє місце

Югославія – Голландія – 2:3

Фінал

Чехословаччина – ФРН – 2:2 (2:1, 2:2). Пенальті – 5:3

20 червня. Бєлград, Югославія. Стадіон "Црвена Звезда".
Суддя: Серджіо Гонелла, Італія

Чехословаччина: Віктор, Піварнік, Ондруш-к, Йожеф Чапкович, Гег (Франтішек Весели, 94), Модер, Паненка, Масни, Швеглік (Юркемік, 80), Нехода. Тренер: Вацлав Єжек

ФРН: Маєр, Фогтс, Беккенбауер-к, Шварценбек, Дітц, Бонхоф, Беєр (Бонгратц, 80), Віммер (Флое, 80), Улі Гьонесс, Дітер Мюллер, Хельценбайн. Тренер: Гельмут Шен

Голи: Швеглік, 8, Добіаш, 25, Дітер Мюллер, 28, Хельценбайн, 90

Пенальті: 1:0 – Масни, 1:1 – Бонхоф, 2:1 – Нехода, 2:2 – Флое, 3:2 – Ондруш, 3:3 – Бонгартц, 4:3 – Юркемік, 4:3 – Улі Гьонесс, вище воріт, 5:3 – Паненка

Зараз ви читаєте новину «Антонін Паненка винайшов новий стиль пробиття пенальті – історія Євро-1976». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути