пʼятниця, 18 березня 2016 13:00

Франко запізнився на фінал - історія Євро-1964
8

До початку чемпіонату Європи з футболу залишається 12 тижнів. "Gazeta.ua" продовжує нагадувати вам перебіг подій на минулих турнірах. Сьогодні у фокусі – 1964 рік.

Першим з кубком вийшов Яшин - історія Євро-1960

На другий чемпіонат Європи заявилося значно більше учасників – 29 замість 17 в 1960 році. Впертість продемонстрували західні німці, які саме переводили свій футбол на професійні рейки, фіни, кіпріоти та шотландці. Ці четверо відмовилися від участі в Євро.

До відбірних груп УЄФА ще не дозріла, тому відбір проводився за старою олімпійською системою: програв – вибув. Розсіювання фаворитів теж не практикувалося. Чиновники від УЄФА думали, якщо у першому відборі фаворити не потрапляли одне на одного, то так буде й тепер.

 

СРСР, Австрія і Люксембург уникли матчів 1/16 фіналу, бо виявилися щасливчиками, яким поталанило при жеребкуванні. Найбільшим невдахою була збірна Греції. У першому раунді турніру еллінам випало грати зі збірною Албанії, з якою Греція формально перебувала у стані війни з 1912 року. Обидві збірні напружено очікували рішення УЄФА про проведення першого матчу. Пощастило албанцям: гра мала пройти в Тирані. Греки відмовилися їхати в комуністичний заповідник маоістського толку, боячись за свою безпеку, і поплатилися – їм зарахували поразку в обох матчах.

Ще одним невдахою стала збірна Англії. В 1/16 родоначальникам футболу випало грати зі збірною Франції. Ситуація ускладнювалася відставкою головного тренера Уолтера Уінтерботта. Перша гра двобою була останньою для тренера, який керував англійцями довгих півтора десятки років. Матч проходив у Шеффілді. Французи робили з обороною господарів, що хотіли. Гості грали за бразильською системою 4-2-4, а консервативні англійці – за старою дубль-ве. Раймон Копа у півзахисті перегравав опонентів. Щоправда в нападі не було іншого зіркового француза – Жюста Фонтена. Тим не менше, французи повели 1:0. Якби вони мали більш-менш пристойного форварда, то до перерви вигравали 4:0 чи 5:0. У другому таймі господарі прийшли до тями і навіть зрівняли рахунок із пенальті.

Матч на "Парк де Пренс" став дебютним для легендарного наставника англійців Альфа Ремзі. Утім перший млинець виявився глевким 2:5. Слабкою втіхою для майбутнього тренера чемпіонів світу була жахлива гра воротаря Спрингетта – саме на його совісті 3 із 5 пропущених голів. Ще один фаворит – збірна Іспанії легко перемогла в Мадриді збірну Румунії 6:0. Але в Бухаресті до 8 хвилини умудрилася пропустити двічі. Зрештою програла пристойно – лише 1:3. Несподівано попрощалася із турніром збірна Чехословаччини. Фіналіст чилійського чемпіонату світу й півфіналіст минулого Євро, маючи кращий у світі півзахист із Масопустом і Поплухаром програв збірній НДР: 1:2 і 1:1.

Неслабку інтригу закрутили болгари. Вони виграли в Софії першу гру проти Португалії 3:1. У Лісабоні натомість "горіли" 0:3. За шість хвилин до кінця забили рятівний м'яч, а в додатковому матчі перемогли португальців із Ейсебіо на чолі 1:0. Гол забив Аспарухов.

Автор: thethaovanhoa.vn
 

У наступному раунд ледь не вилетів майбутній чемпіон. Іспанці зіграли вдома внічию із збірною Північної Ірландії 1:1. У першому таймі матчу в Белфасті протестанти так накинулися на ворота прибічників інквізиції, що, здавалося, гол у ворота Іспанії – справа часу. Однак гості вистояли, а в другому таймі забили єдиний і переможний гол. Фіналісти минулого Євро югослави поступилися шведам 0:0 і 2:3. Данія не мала проблем із Албанією 4:0 і 0:1.

Найгучнішу сенсацію створили люксембуржці. Їм випало грати із Нідерландами. Голландці навіть умовили футбольного карлика двічі зіграти на їхньому полі. Представники Великого герцогства погодилися. Зазвичай голландці виставляли проти Люксембургу другий склад, але в першому матчі в Амстердамі вирішили зіграти основою. Втім досягли лише нічиєї 1:1. "Гра-відповідь" проходила в Роттердамі. Тренери Нідерландів випустили на поле майже всю основу місцевого "Фейєноорда". Не помогло. Люксембург, який увійшов у смак, обіграв господарів 2:1 і вибив їх із турніру.

В ще трьох цікавих протистояннях французи здолали болгар (0:1 і 3:1), а СРСР – Італію (2:0 і 1:1). На "Стадіо Олімпіко" в Римі Яшин узяв пенальті від Маццоли. Угорці прогнозовано переграли НДР 2:1 і 3:3.

У чвертьфіналі Іспанія легко здолала католицьку Ірландію 5:1 і 2:0, СРСР – Швецію 1:1 і 3:1. Обидва м'ячі Яшину забив Хамрін. Він узагалі забивав йому в кожному матчі, коли ці команди зустрічалися на полі. Угорці двічі обіграли французів 3:1 і 2:1. Найцікавішу битву влаштували футбольні карлики – Данія і Люксембург – 3:3 та 2:2. Обидві не мали в складі професіоналів. Довелося грати додатковий матч. На засніженому й обледенілому полі в Амстердамі сильнішими були данці 1:0. Що цікаво, усі шість голів у ворота Люксембургу забив шофер Оле Мадсен.

Фінальний турнір грався в Іспанії. У першому півфіналі господарі з великими труднощами здолали угорців 2:1. Вирішальний гол було забито в додатковий час. Збірна СРСР під керівництвом Костянтина Бєскова легко здолала Данію 3:0. Навіть шофер Мадсен був безсилий.

У грі за третє місце в Барселоні угорці лише в додатковий час здолали данців 3:1. Матч був настільки нудний, що 2 тисячі глядачів, які прийшли на гру, довго жалкували, що не залишилися вдома.

Найцікавіше, що фіналу могло і не бути. Іспанський диктатор Франсіско Франко знову думав про відмову від гри. Але міністр Хосе Соліс умовив його дати згоду. У день фіналу каудільо затримався у басейні й матч розпочався із запізненням. Його приходу нетерпляче чекали 120 тисяч глядачів. Із самого початку гри закрутилася інтрига. Переда відкрив рахунок на 6 хвилині, після того, як Шестерньов не дотягнувся до високої подачі з флангу. М'яч улучив у ногу Шустикову й відскочив до іспанця. Однак за дві хвилини СРСР відігрався. Галімзян Хусаїнов пробив Ірібара несильним ударом. Надалі радянці більше дбали про оборону – Бєсков виставив на гру п'ятьох захисників. За шість хвилин до завершення гри Шустиков махнув ногою повз м'яч, а Марселіно пробив у протихід Яшину.

 
Автор: sovsport.ru
 

Після фіналу Костянтина Бєскова звільнили з гучним скандалом. Тренеру не пробачили поразки від збірної країни, яка вважалася ідеологічним ворогом СРСР.

Чемпіонат Європи-1964.

Перший раунд

Норвегія – Швеція – 0:2, Швеція – Норвегія – 1:1
Данія – Мальта – 6:1, Мальта – Данія – 1:3
Ірландія – Ісландія – 4:2, Ісландія – Ірландія – 1:1
Англія – Франція – 1:1, Франція – Англія – 5:2
Польща – Північна Ірландія – 0:2, Північна Ірландія – Польща – 2:0
Іспанія – Румунія – 6:0, Румунія – Іспанія – 3:1
Югославія – Бельгія – 3:2, Бельгія – Югославія – 0:1
Португалія – Болгарія – 3:1, Болгарія – Португалія – 1:0
Угорщина – Вельс – 3:1, Вельс – Угорщина – 1:1
Голландія – Швейцарія – 3:1, Швейцарія – Голландія – 1:1
НДР – Чехословаччина – 2:1, Чехословаччина – НДР – 1:1
Італія – Туреччина – 6:0, Туреччина – Італія – 0:1
Греція – Албанія – відмова Греції, Албанія пройшла далі

1/8 фіналу

Іспанія – Північна Ірландія – 1:1, Північна Ірландія – Іспанія – 0:1
Югославія – Швеція – 0:0, Швеція – Югославія – 3:2
Данія – Албанія – 4:0, Албанія – Данія – 1:0
Голландія – Люксембург – 1:1, Голландія – Люксембург – 1:2 (обидва матчі відбулися у Голландії)
Австрія – Ірландія – 0:0, Ірландія – Австрія – 3:2
Болгарія – Франція – 1:0, Франція – Болгарія – 3:1
СРСР – Італія – 2:0, Італія – СРСР – 1:1
НДР – Угорщина – 1:2, Угорщина – НДР – 3:3

1/4 фіналу

Люксембург – Данія – 3:3, Данія – Люксембург – 2:2, Данія – Люксембург – 1:0
Іспанія – Ірландія – 5:1, Ірландія – Іспанія – 0:2
Франція – Угорщина – 1:3, Угорщина – Франція – 2:1
Швеція – СРСР – 1:1, СРСР – Швеція – 3:1

1/2 фіналу

Іспанія – Угорщина – 2:1
СРСР – Данія – 3:0

Матч за третє місце

Угорщина – Данія – 3:1

Фінал

Іспанія – СРСР – 2:1 (1:1)

21 березня. Мадрид. Стадіон "Сантьяго Бернабеу". 79115 глядачів.
Суддя: Артур Холланд, Англія

Іспанія: Ірібар, Рівілья, Олівелья-к, Соко, Кальєха, Фусте, Суарес, Переда, Амансіо, Марселіно Мартінес, Лапетра. Тренер: Хосе Вільялонга.

СРСР: Яшин, Мудрик, Шустиков, Шестерньов, Анічкін, Корнєєв, Воронін, Численко, Вал. Іванов-к, Понєдєльнік, Хусаїнов. Тренер: Костянтин Лєсков

Голи: Переда, 7, Хусаїнов, 8, Марселіно Мартінес, 84

Зараз ви читаєте новину «Франко запізнився на фінал - історія Євро-1964». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути