Ексклюзиви
субота, 23 червня 2012 15:12

Над Конституцією відбулася наруга, тому її треба легалізувати - експерт

Над Конституцією відбулася наруга, тому її треба легалізувати - експерт
Ігор Коліушко: Конституційна асамблея була створена за рекомендацією ПАРЄ. Фото: www.radiosvoboda.org

Ідея створення Конституційної асамблеї виникла вже давно після відповідних рекомендацій Парламентської асамблеї Ради Європи.

Про це у коментарі сказав експерт, голова Правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко, розповідаючи про результати першого засідання КА.

За словами експерта, ідея створення Конституційної асамблеї заради реформування виникла далеко не зараз.

"Було ще рішення ПАРЄ в якому Україні рекомендувалося у зв'язку з неправовим рішенням Конституційного суду щодо зміни Конституції, вирішити проблему оновлення Конституції відповідно до проблем самого Основного закону, тобто завершити конституційну реформу", - розповів він.

Коліушко додав: "Це була рекомендація ПАРЄ. Це, з теоретичної точки зору,  абсолютно правильна пропозиція, якщо над Конституцією відбулася якась наруга: спочатку спотворили її розуміння, застосування, потім внесли зміни, потім скасували ці зміни у неправомірний спосіб".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кравчук почув сигнали народу і готовий переписати Конституцію на 40%

Щоб виправити цю ситуацію,  і була створена Конституційна асамблея, переконаний експерт. "Щоби відновити легітимність, дієвість Конституції, треба її у легітимний спосіб обговорити, внести зміни, уточнення. Іншого способи немає", - пояснив він.

Водночас, за його словами, зараз неможливо передбачати, якого масштабу будуть зміни до Конституції.

"Немає жодних  передбачень, бо ніхто ще не виступав. Я не знаю, які існують думки членів Конституційної асамблеї. З 95 членів я знаю думки на більше десятка, - підкреслив він. - Для цього цей майданчик  і створений, щоб власне відбулася дебати, обговорення, формулювали своє бачення. Тоді можна вже буде говорити, які пропозиції і скільки їх підтримують, які шанси прийняти  те, чи інше рішення. Ще не було жодного суттєвого обговорення".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Автор Конституції вірить, що цього разу Ставнійчук буде дотримуватися конституційної процедури

Коліушко уточнив: "Як можна по одному установчому засіданні знати, чим все це закінчиться? Можна мати десятки підозр, але не можна ні в політиці, ні тим більше в громадській діяльності, керуватися такими підозрами".

Водночас, коментуючи заяву радника президента Марини Ставнійчук про те, що зміни до Конституції буде внесено через референдум, експерт зазначив, що Конституція таких заходів не передбачає.

За законом, зміни до Конституції відбуваються в наслідок голосування у Верховній Раді 300 голосами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Конституційна асамблея – це лише спосіб перечекати бурю" — Степан Гавриш

"Якщо будуть внесені зміни у 1, 3 та 13 розділ, тоді Конституція передбачає затвердження цих змін на референдумі, але це після прийняття рішення Верховною Радою", - додав він.

Нагадаємо, що 20 червня відбулося перше засідання Конституційної асамблеї.

Конституційна асамблея була створеня 17 травня 2012 року і є допоміжним органом при президенті для підготовки законопроекту по внесенню змін до Конституції України.

Зараз ви читаєте новину «Над Конституцією відбулася наруга, тому її треба легалізувати - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути