субота, 09 червня 2012 08:53

"Конституційна асамблея – це лише спосіб перечекати бурю" — Степан Гавриш

"Конституційна асамблея – це лише спосіб перечекати бурю" — Степан Гавриш
Влада не визначилася: ми матимемо новий Основний закон чи тільки зміни до нього, наголошує Гавриш Фото: Gazeta.ua

У положенні про Конституційну асамблею записані речі, які викликають величезні запитання. Таку думку в новому номері журналу "Країна" висловив колишній перший заступник секретаря РНБО, політичний експерт Степан Гавриш.

"Наприклад, підготовка законопроектів про внесення змін до Конституції та їх попереднє схвалення. Але ж вона не має функцій установчого органа. Отже, у державі встановлюються правила, які виходять за межі європейських традицій. Дорадчий орган при президентові не може нічого схвалювати. Так само, як і президент. Він може тільки подати законопроект до Верховної Ради. Зміни до Конституції можна вносити тільки так само, як вона була прийнята, – за участю парламентської конституційної комісії", - зауважив він.

"Влада не визначилася: ми матимемо новий Основний закон чи тільки зміни до нього. Голова асамблеї Леонід Кравчук сказав, що зміни ухвалюватимуть у два етапи. Про які етапи йдеться? Якою буде модель державного устрою? Чи це буде президентська республіка, і глава держави має намір у майбутньому очолити уряд? Чи президентсько-парламентська республіка, як у Франції, коли повноваження президента роблять його главою держави й лідером нації? Чи матимемо м'яку президентсько-парламентську модель, яка була запущена 2005 року в результаті політреформи? Чи, може, прийдемо до парламентсько-президентської моделі, коли президента обиратиме парламент. І чи робиться це задля 2015 року – наступних виборів глави держави?", - наголосив Гавриш.

В той же час колишній перший заступник секретаря РНБО зазначив, що в будь-якому разі для прийняття змін до Конституції потрібно понад 300 голосів у Верховній Раді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За допомогою Конституційної асамблеї Янукович створює "запасний аеродром" - політолог

"Сьогодні це неможливо. Тому мені здається, що Конституційна асамблея – це лише спосіб перечекати бурю. Влада хоче показати Заходу готовність шукати вихід із низької легітимності конституційного керування країною", - підкреслив він.

Повне інтерв'ю Степана Гавриша читайте у журналі "Країна" № 22 (125) за 7 червня 2012 року.

Зараз ви читаєте новину «"Конституційна асамблея – це лише спосіб перечекати бурю" — Степан Гавриш». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути