середа, 20 червня 2012 19:39

Конституцію треба змінювати, але не писати нову - Погребинський

Конституцію треба змінювати, але не писати нову - Погребинський
На думку Погребинського, написання нової Конституції може бути піаром. Фото: vkurse.ua

Конституція потребує внесення змін, а щодо потреби в написанні нової є сумніви.

Про це в коментарі Gazeta.ua cказав директор Київського центру політичних досліджень та конфліктології Михайло Погребинський.

"Думаю, що процес Конституційних змін може бути безкінечним. Конституція потребує внесення змін, а щодо того, що треба писати нову - у мене є сумніви. Вважаю, що в нас діюча Конституція непогана, за виключенням певних розділів. Дечого не вистачає. Якщо хтось хоче написати нову редакцію нової Конституції, будь ласка, нехай напише. Але треба сказати, на яких принципових, так би мовити, засадах будуть проводитися зміни, в якому напрямку? Я поки що не зрозумів", - зауважив експерт.

За його словами, назва "Конституційна асамблея" для органу, що зібрався у середу, не зовсім адекватна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович мріє про нову Конституцію і забув ім'я Ющенка

"Асамблея - це орган, який делегується для участі у чомусь. Знаю, що позаписували туди різних людей: Адміністрація президента, Кравчук, хтось ще. Чому одні записані, інші не записані? Асамблея передбачає якийсь виборний процес, вибори людей, які за своїм визначенням, крім написання Конституції, не мали б жодного стосунку до виконання забов'язань перед державою. Тобто вони не мають бути, наприклад,  депутатами. Той, хто бере на себе такі забов'язання, може брати участь у цій асамблеї. У нас нічого подібного", - додав він.

На думку Погребинського, написання нової Конституції може бути піаром.

"Просто поки що владі не вдаються масштабні піар-кампанії, вона їх програє. Як, скажімо, було з кампанією проти Тимошенко. Може, на цей раз буде більш вдало. У європейців були зауваження до нашої діючої Конституції, які вони давно намагаються запропонувати. Це зміни щодо статусу прокуратури, інших речей. Зміни - це те, що потрібно, але не головне. Головне - це як організована структура влади. Не знаю, чи спроможиться Конституційна асамблея запропонувати варіант посилення повноважень парламенту за рахунок президента. Щодо цього в мене є сумніви. Якщо наважиться, піде тим шляхом, я буду вітати. Частково це відповідає побажанням європейських інституцій. Таким чином  влада покаже, що вона їх враховує", - сказав він.

Зараз ви читаєте новину «Конституцію треба змінювати, але не писати нову - Погребинський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути