пʼятниця, 09 серпня 2013 14:27

"Мовний закон" за задумом весь порочний — Яворівський

"Мовний закон" за задумом весь порочний — Яворівський
Володимир Яворівський. Фото: gazeta.dt.ua

"Мовний закон" за рік свого існування не приніс суттєвих змін.

Про це в коментарі Gazeta.ua сказав депутат від "Батьківщини" Володимир Яворівський.

"Раніше преса стримувалася і додержувалася пропорцій використання державної мови, чого вимагало законодавство. Зараз посилаються на новий закон. Але радикально ситуацію він не змінив. Я помітив, що молодь в піку цьому акту ще активніше розмовляє українською мовою. Якщо нашу мову не знищили ні Емський указ, ні Валуєвський, ні сотні постанов ЦК КПСС, то законопроект Ківалова та Колесніченка нічого особливого не зробить", - наголосив він.

На думку депутата, цей закон з самого задуму був весь порочний.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чемерис розповів, чому "мовний" закон не переріс у масове невдоволення

"За моєї політичної пам'яті це є найскандальнішим законом, який тільки був у Верховній Раді. Його ніби-то підшивають під Європейську мовну хартію, яка була ратифікована Україною під керівництвом першого заступника голови Верховної Ради Віктора Медведчука — він тоді головував на засіданні парламенту. Було сфальшовано переклад цього документу. Там заховали те, що хартія спрямована на збереження тих мов, яким загрожує вимирання. А у нас в перекладі йдеться про регіональні.  Де російській мові загрожує зникнення? Вона є робочою на всьому пострадянському просторі. Я вносив оригінальний переклад хартії, на якому стоїть печатка Міністерства закордонних справ. Його переклали професійні перекладачі. В мене є цей документ. Але Литвин так і не поставив, аби переголосувати і ратифікувати справжню хартію", - розказав Яворівський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Мовний закон більше цікавий іншим областям", - спікер ВР Криму

Політик зауважив, що аби рік тому закон не був прийнятий, направляв би його не тільки в українські, а й міжнародні інстанції.

"Ми отримали негативні відгуку щодо нього. Перед другим читанням ми жодної поправки не розглянули. Фактично не було часу. Хоча й не дуже квапилися, бо думали, що його перенесуть на осінь. Але його прийняли в останній день роботи сесії. Голова Верховної Ради міг його підписати після підпису голови профільного комітету. Я цього не робив. Ми пішли у відпустку. Однак тоді Богословська, яка числилася в мене першим заступником, без дозволу комітету на коліні підписала цей закон. Потім — Литвин, за ним — Янукович. Так він і вступив в силу", - зазначив нардеп.

Зараз ви читаєте новину «"Мовний закон" за задумом весь порочний — Яворівський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

170

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути