пʼятниця, 29 березня 2013 16:34

Спецтема: Боротьба за "мову"

Доній активно боротиметься з деукраїнізацією: уже запропонував новий "мовний" закон

Доній активно боротиметься з деукраїнізацією: уже запропонував новий "мовний" закон
Доній очолив у Раді борців за українську мову. Фото: vidia.org

Нещодавно у Верховній Раді України було створено міжфракційне об'єднання "За українську мову", керівником якого став народний депутат Олександр Доній.

Позафракційний нардпеп у коментарі Gazeta.ua розповів про головні цілі і завдання "мовного" об'єднання.

"Це об'єднання, яке виступає за збереження української мови як єдиної державної, - говорить він. - А також задоволення конституційних прав громадян, їхній доступ до освіти, культурних надбань української мови. Завдань багато. Вони спрямовані на боротьбу з деукраїнізацією, зокрема з законом Колесніченка-Ківалова. Насамперед домагання скасувати його в законному порядку".

За словами депутата, об'єднання покликане через законодавчі ініціативи забезпечити безперешкодне функціонування української мови як державної: в освітній, культурній, інформаційній сферах. Окрім законодавчої діяльності, об'єднання ставить перед собою мету так само діяти за межами Верховної Ради. Зокрема підтримувати різні культурні, освітні ініціативи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Альтернативний мовний законопроект може проголосувати новий склад парламенту" — Ірина Фаріон

"Щодо безспосередньої діяльності, то представниками нашого об'єднання вже подана ініціатива щодо проведення парламентських слухань із питань української мови. Конкретна назва "Законодавче гарантування та практичне забезпечення статусу української мови як державної". Тому що останнім часом шириться інформація про скорочення української мови як у системі освіти, так і системі книговидання. Про це хотілося б обговорити на парламентському рівні", - наголосив Доній.

Він також повідомив, що об'єднання подало законопроект "Про використання мов України".

"У ньому використані наробки депутата попереднього скликання Юрія Гнаткевича, який обробив попередній закон "Про мову", затверджений ще у 1989 році Українською РСР. Він більш поміркований, ніж проект Сергія Головатого, який нещодавно подавали Бондаренко-Фаріон-Яворівський. Можливо, саме ця поміркованість могла б стати тим компромісним варіантом", - зауважив опозиціонер.

Крім того, Доній додав: "За межами Верховної Ради спільно з Всеукраїнським комітетом захисту української мови була проведена конференція "Українізація - це конкретні справи". На ній були скликані представники регіональних організацій, які безпосередньо займаються впровадженням української мови у Донецьку, в Одесі, Харкові тощо. Також у Коломиї за ініціативи об'єднання було прийнято програму на підтримку української мови".

Зараз ви читаєте новину «Доній активно боротиметься з деукраїнізацією: уже запропонував новий "мовний" закон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

75

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути