середа, 03 липня 2013 15:19

Чемерис розповів, чому "мовний" закон не переріс у масове невдоволення

Чемерис розповів, чому "мовний" закон не переріс у масове невдоволення
Володимир Чемерис. Фото: www.ukrinform.ua

Скандальний "мовний" закон збурив українців, проте невдоволення не переросло в масові акції, тому що проблеми людей хвилюють більше соціальні проблеми, аніж мовні. Тим паче всім було зрозуміло, що він нічого не змінить.

Про це у коментарі Gazeta.ua розповів громадський діяч, правозахисник Володимир Чемерис.

"Рік дії мовного закону показав, що нічого не змінилося. Закон вступив силу, але він не діє. Співвідношення людей, які говорили українською та російською не змінилося, так само не змінилися порядки в тих регіонах, де стала другою мовою — мова національних меншинств. Тобто якщо в угорських регіонах говорили угорською, приймали документи, то так це і залишилося", - наголосив правозахисник.

Окрім того, він переконаний, що "насправді, боротьба, яку розпочали активісти громадських організацій була не за те, щоби захистити сферу вживання українську мову, а швидше за національну гордість, тобто за те, в Україні не можуть прийматися відповідні закони".

Також, говорячи про те, чому такі протести не переросли в масове невдоволення, він зауважив, що: "Мовна політика хвилює відносно невелику частину людей".

"За результатами моніторингу, який проводить наша ініціатива "За мирний протест" показує, що ті акції, які почалися в результаті прийняття мовного закону були нечисельними (кожна з ни), проте загальна кількість їхня - велика. Це був сплеск протестної активності, що є теж важливим елементом. Це збурило українців, проте не переросло в масові акції, тому що проблеми соціальні хвилюють людей більше, аніж мовні. Тим паче всім було зрозуміло, що він нічого не змінить", - резюмував Чемерис.

Як відомо, 3 липня Верховна Рада прийняла скандальний законопроект "Про засади державної мовної політики", який спричинив акції протесту прихильників опозиції.

5 липня під час бійки із працівниками спецпідрозділу "Беркут" невідомі особи застосували сльозогінний газ.

19 липня міліція склала 11 адміністративних протоколів на учасників акції. Того самого дня суд розглянув 5 із них. Трьом учасникам акції суд виніс усне попередження. Згідно з фотографіями очевидців, "беркутівці" теж застосовували сльозоточивий газ по відношенню до мітингуючих.

 

Зараз ви читаєте новину «Чемерис розповів, чому "мовний" закон не переріс у масове невдоволення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

137

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути